Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do automatu Arcade ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do automatu Arcade ?

Witam, jestem w fazie projektowania własnego automatu do gier Arcade. Stoję przed dylematem wyboru głośników. Jestem amatorem audio, ale znam podstawy teoretyczne. Wiem, że nie mogę np. wykorzystać projektu PJ+STX bo jest to zaprojektowane do płaskiego frontu, a w automacie będą raczej membraną skierowane w stronę przycisków/podłogi. Wiem, że nie używa się zwrotnic uniwersalnych itp. I tyle :). Większość ludzi wsadza do automatów noname 2.0 lub jakieś samochodowe + wzmacniacz car audio + "przetwornica" na 24V (poprawcie jak si ę mylę). Ja natomiast myślę o 2.1, szerokopasmowe + subwoofer. Automat będzie uniwersalny od gier 2D do gier tanecznych (będzie opcja podłączenia maty tanecznej) stąd przyda się subik. Czy możecie zaproponować głośniki szerokopasmowe (tu pewnie potrzebny będzie jakiś filtr ? prosta zwrotnica?, coś do czego nie będę musiał ściągać pomiarów i projektować zwrotnicy bo nie mam o tym pojęcia)+ niskotonowy ? Budżet 250-300PLN. Głośniki mogą być ze sklepów UE, mieszkam w UK. Oraz czym to napędzić ? Jakiś panel 2.1 ? Czy taki wzmacniacz 2.1 z chin, który wygląda jak DAC np. https://www.ebay.co.uk/itm/Nobsound-...gAAOSwHShdOcj~

Może jakieś znane 3-4" szerokopasmowe tang-band. Co najwyżej wykonać filtr korygujący jakieś pasmo(zależnie od wybranego głośnika). Znaleźć jakiś projekt kolumn na takich szerokopasmowych, żeby nie musieć cudować z filtrem
    Do tego 2x6" lub 8". Zasilić to z prostego wzmaka w klasie D z alliexpress. Są dostępne wzmaki 2.1

Skomentuj

Szerokopasmówki mają bardzo słaba propagację pod kątem.
      Jeśli to ma być dodatkowo skierowane w stronę podłogi, to wypadałoby skorygować charakterystykę żeby grało to odbiciem... Wszystkie zestawy są projektowane do grania na wprost.
      Jak ma być muzyczne, to i głośność jakaś sensowna jest potrzebna. Te szerokopasmówki TB głośno nie zagrają. W jakim otoczeniu ma to pracować?
      A nie znajdziesz miejsca żeby to grało na wprost w gracza? Wtedy rzeczywiście mógłbyś dać typowy zestaw, uzupełnić subikiem na dole, razem zasilić to jakimś chińskim 2.1 z ali.

Skomentuj

Automat będzie stał w salonie 16m^2. Może uda się upchnąć klasyczny zestaw obok monitora, ale żeby automat miał jakieś normalne proporcje, a nie był szeroki jak szafa trzy drzwiowa to muszą to być małe głośniki. Myślę, że maks coś z wymiarami jak Tonsil GDN 11/30. Razem z koszem ma 13cm. Jak możecie podawać konkretne modele głośników/wzmacniaczy będę bardzo wdzięczny. Przeglądam też part express i diyadio.com, ale tam jest dużo projektów na uniwersalnych zwrotnicach i jakoś większe mam zaufanie do tego forum. Wieczorem polecę pod market po kartony i zrobię "model" i zobaczę jak by to wyglądało (względem 11/30 to kilka cm więcej) z STX W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.PCX , jeżeli taki wariant to jaki głośnik na suba (np. W.22.200.8.MCX_v2 ??) i jaki wzmacniacz ?
        Last edited by arcademaniac; 12.08.2019, 14:53.

Skomentuj

Zacznij rzeczywiście od rozmieszczenia i zobaczymy co dalej.

Skomentuj

Samochodowe coaxy z gotowa zwrotnica.

Skomentuj

Ok więc tak głośniki obok monitora odpadają, robi się strasznie szeroka kobyła. Zostają trzy warianty pod monitorem lub nad:

2.1

- 2.0 na szerokopasmowym + niskotonowym na TangBand/HiVi/Dayton
              - 2.1 na szerokopasmowych + sub na TangBand/HiVi/Dayton
              - car audio coaxialne

Od wczoraj przekopuję internet i nie mogę znaleźć nigdzie żadnej konstrukcji na takich maluchach, jak już to zazwyczaj szerokopasmowy w BR (np. Bandit na Tand Band W4-1320SB) lub TL. Ewentualnie głośniki od tak podłączone bez żadnego filtra/zwrotnicy (co chyba jest błędem???).

Moja wiedza w Car Audio ogranicza się do uruchomienia radia w samochodzie. Przejrzałem kilka sklepów i takie głośniki Car Audio Coaxial z zwrotnicami to 400PLN do tego wzmacniacz + zasilacz.

edit: Jeszcze konstrukcja na Dayton PS95-8 3-1/2" jednak jak rozkminić parametry cewki ?
              edit2: Jeszcze coś na Zaph Hi-Vi B3S
              edit3: Jeszcze Isetta 2xFountek FE85+ Tang-Band W5-1138SMF
              Last edited by arcademaniac; 13.08.2019, 17:54.

Skomentuj

To zrób te TB 1320 i subika. Są znakomite jeśli chodzi o stereofonię, ale mają ten minus że powinny być dość dokładnie skierowane na słuchacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez arcademaniac Zobacz posta
                  Budżet 250-300PLN. Głośniki mogą być ze sklepów UE, mieszkam w UK.
                  Obudź się najpierw :) i skoryguj budżet

Skomentuj

Jeżeli zrezygnuję z zamawiania okleiny z grafikami to spokojnie mogę podnieść budżet do 600-650PLN na same głośniki. Wykończenie wizualne może zaczekać.

Skomentuj

Czaruję...
                    X