Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

glosniki o plaskich membranach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

glosniki o plaskich membranach.

Teoretycznie liczy sie bardziej jakosc a nie wyglad... ...ale ogolnie podobaja mi sie glosniki ktore maja plaska membrane. Najczesciej tego typu glosniki sa stosowane w subach samochodowych. ...jednak ich ceny sa dosc wysokie.
    Czy ktos probowal przerabiac zwykle glosniki z wklesla membrana na plaska? np poprzez wklejenie odpowiednio docietej aluminiowej blachy. Czy dalo by sie takie cos wykonac np z glosnikiem CW1002C ktorego wyglad jest dosc "bazarowy" :) Aluminiowa plytka pomalowana na czarno calkiem by zmienila jego wyglad. Dodatkowo takie cos by zwiekszylo mase glosnika i usztywnilo membrane. Parametry glosnika i impuls niewiele by sie zmienily bo glosnik i tak by gra w obudowie zamknietej.

Pozdrawiam

właśnie dlatego że menbrana i tak już sztywna zmieniła by swoją mase więc i parametry całego głośnika

pamiętam post gdzie jakiś użytkownik chciał pomalować membraę żeby pasowała do innych głośników w kolumnie i mu odradzono

z drugiej strony jeżeli liczy sie tak bardzo dla ciebie wygląd to nikt ci nie zabroni, poeksperymentować możesz ale ja bym na swoim miejscu nie próbował

Skomentuj

do odwaznych swiat nalezy,jesli liczysz sie z ryzykiem to probuj :)

Skomentuj

Parametry sie zmienia (glosnik zejdzie nizej, impuls sie zwiekszy) ale dla obudowy zamknietej nie ma to wiekszej roznicy.

Skomentuj

a i nie zapomnijcie ze spadnie spl... bo powierzchnia membrany sie zmniejszy

Skomentuj

a mnie ;leiepiej poszukac krazka 100mm lub wiekszego i wkleic w membrane, jest lekki to t/s sie zbytnio nie zmiania :P

Skomentuj

jestem w szoku co wy piszecie przeciez kształt stozkowy zostal wprowadzony wlasnie po to by zwiekszyc sztywnosc membrany
              przeciez wiadomo ze figury oparte na trojkatach sa bardziej sztywne a tu masz idealnie plaska powierzchnie
              zastanow sie czemu czolowi producenci nie stosuja takowych ;?

Skomentuj

aryan: wlasnie o tym pisalem tylko ze akurat jako przyklad materialu podalem aluminium.
                LUKASZ: Ja nie mowie o zmianie membrany.... ....membrana nadal pozostanie wklesla, i jej sztywnosc sie nie zmieni. Chodzi mi o doklejenie do niej krazka (takiej wiekszej i plaskiej wkladki przecipylowej... ...chyba tak to sie nawywa)

Skomentuj

proponuję tobie zrobić krążek z włókna węglowego i żywicy epidian51 ultra lekkie i bardzo sztywne, do tego łatwe w wykonaniu

Skomentuj

Ja kiedyś, za młodu, pomalowałem sprayem mębrane w jakimś starym glośniku Tonsila i po tej operacji juz przestał być średnio-niskotonowym, nadawał sie już tylko do średnicy, ale eksperymentuj bo sam jestem ciekaw co z tego wyniknie

Skomentuj

przy kawałku alu to SPL spadnie do zera :P
                      mase mozesz zwiększyć o max 10-20gramów. żeby dać ci obraz jak to mało to powiem tylko że to tyle co wazą odpowiednio dwie i cztery złotówki.... kawał płyty z alu będzie wazył ponad 200gram a to juz masakrycznie duzo.... doklejenie czegoś takiego do membrany zniszczy głośnik!! jak chcesz coś takiego zrobić to niestety czeka cie wyrwanie starej membrany, przerobienie zawieszenia, układu magnetycznego, i cewki i zrobienie nowej membrany (chyba tylko laminat bo nic innego w domu nieda się tak wymodelować....)
                      jednym słowem to co chcesz zrobić jest praktycznie nie wykonalne.

Skomentuj

Hmz... A czy to przypadkiem nei jest tak ze w "Glosnikach o plaskich membranach", owa membrana jest stozkiem jak w normalnym glosniku, tylko przykryta duzym krazkiem ochronnym!

Skomentuj

ja mam JBL'a i membrana jest stożek przykryty płaską kopułką... Dużą...

Skomentuj

Czaruję...
                          X