Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze strojeniem bass-reflexu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze strojeniem bass-reflexu

Kończę nową konstrukcję.
    Scan-Speak 18w8535, D2010, czyli wielki old skulowy duet z Proac response 2.5
    Wszystko (prawie) gotowe. Głośniki, zwrotnice I terminale zamontowane, obudowy wytłumione okladzinami bitumicznymi i matami. Został ostatni element pt:"strojenie basreflexu"...
    Trwa to już od 2tyg.
    Miało być prosto, wg wskazówek z internetu. Tunel fi 7.5cm, długość 14cm, amen! Takie wymiary tunelu dla V 34dm3 obudowy podają liczne źródła. Ale jednocześnie są informacje, że strojenie tej konstrukcji jest na 38Hz. I tu pojawia się wątpliwość.
    Bo wpisując te parametry obudowy i tunelu do dostępnych kalkulatorow wychodzi częstotliwość strojenia nie 38Hz, a 44Hz. Aby było 38Hz, tunel musi wg obliczeń być dłuższy = 21.5cm. Moja obudowa ma około 36dm3 i dla tej objętości długość wg kalkulatora wychodzi długości 20cm. Nie wiem, czy ja czegoś nie rozumiem, czy te kalkulatory są do bani, może ktoś mi wytłumaczyć? Nie mam ani sprzętu, ani oprogramowania, żeby zrobić to wg przyrządów. Aby sprawdzić częstotliwość strojenia próbowałem podawać dźwięk o określonej częstotliwości z prostego programu generatora akust. i obserwować łopotanie pociętego papieru, a następnie odchylenie płomienia ustawionego przy wylocie tunelu. Żadnych konkretnych wniosków. Czy przy f rez. ma najmniej łopotać...? Próbowałem zmierzyć napięcie przy różnych f. Aby obliczyć min. impedancji. Albo generator, albo miernik do d., bo minimalne, takie samo napięcie było dla kilku kolejnych częstotliwości od 36 do 42Hz. Próbuję robić to na "ucho" przy 14cm jest za dużo basu, przy 20cm za mało, przy 17cm jest najfajniej, ale to nie jest merytoryczne strojenie. Chciałbym świadomie to wykonać i postawić kropkę nad "i", ale nie wychodzi. Może ktoś mi podpowie jak poprawnie to zrobić?

http://techtalk.parts-express.com/fo...ustrated-guide

Skomentuj

Czaruję...
    X