Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłumienie wibracji obudowy głośnikowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tłumienie wibracji obudowy głośnikowej

Witam,

Kilka razy składałem obudowy zamknięte i zawsze to wiązało z wibracjami ścianek podczas grania. Próbowałem różne materiały: MDF, różne sklejki, sandwich MDF+guma+sklejka, MDF+filc. Zawsze czuć wibrację obudowy palcami podczas grania.

Niestety wibracje obudowy psują stereo-obrazy. Mówię o tym pewnie, bo jasne to zrozumiałem, kiedy udało się zwyciężyć z wibracjami w Open baffle. Kiedy panel przestał wibrować, dźwięk całkowicie odkleił się od kolumn. Chcę tego samego efektu w obudowie zamkniętej.

Czy ktoś z was próbował tłumienie rezonansów według tego patentu:
    https://patents.google.com/patent/US7270215

Czy byliście zadowoleni z rezultatu? Co stosowaliście jako warstwę tłumiącą?

Obawiam się, że blednie znalazłeś winowajce słabszego stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Obawiam się, że blednie znalazłeś winowajce słabszego stereo.
      Rozumiem że trudno powtórzyć taki eksperyment, bo mało kto mial w pełni izolowane kolumny i do tego sposób szybko "włączyć"/"wyłączyć" wibrację. Ale mi wypadło takie szczęście. Różnica pomiędzy jest wibracja/nie ma wibracji jest bardzo duża. Nie trzeba się wsłuchiwać: słychać to od razu.

Skomentuj

A może to jednak nie wibracje wpływają na te "stereo-obrazy" tylko w pierwszej kolejności inna charakterystyka promieniowania monopol/dipol tych dwóch różnych obudów ?

Skomentuj

Jakiej gumy używałeś? Guma w sensie guma nie ma właściwości tłumiących. Do kanapek stratnych najlepsze są kleje na bazie butylu, SBS, SIS np. hot melt, kleje w arkuszach typu PSA. Chodzi o to, że materiał pomiędzy warstwami sztywnymi musi być wiecznie lepki, nawet po wyschnięciu. Guma nie jest i w związku z tym nie posiada właściwości tłumiących, chyba, że chodzi o jakieś podobne substancje typu Sorbothane. Kolega pomagał mi niedawno znaleźć taki materiał lepko-sprężysty. Najwięcej używa się ich na dachach.

Poza tym są dwa rodzaje wibracji obudowy: "oddychanie" i "kiwanie". Tłumienie warstwą stratną rozwiązuje tylko ten pierwszy.

Skomentuj

Przypuśćmy, że głośnik w obudowie zamkniętej powoduje określone drgania obudowy, które wpływają na obraz stereo. Zatem muszą tworzyć się nowe ogniska promieniowania dźwięku, które będą wpływać na przesunięcia fazowe dźwięku, wypromieniowanego przez głośnik. Pytanie brzmi, o jakim poziomie progu promieniowania ścianek obudowy możemy tutaj mówić? Pytanie kolejne, czy może jednak jest to wpływ odbić dźwięku w obudowie, co powoduje zniekształcenia fazowe dźwięku wypromieniowanego przez membranę głośnika? Czy częstotliwości drgań ścianek obudowy mogą w sposób słyszalny wypłynąć na obraz sceny tworzonej przez głośniki? A może większy wpływ będzie miał poziom dyfrakcji dźwięku niż sama wibracja ścianek?

Nie podałeś jeszcze o jakim systemie głośnikowym jest mowa. Czy jest to głośnik szerokopasmowy, czy wielodrożny? Stosując system wielodrożny oraz modułowy mamy bardzo duży wpływ na obniżenie wpływu drgań na poszczególne głośniki zestawu. Narazie nie wiemy z czym faktycznie chcesz powalczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              A może to jednak nie wibracje wpływają na te "stereo-obrazy" tylko w pierwszej kolejności inna charakterystyka promieniowania monopol/dipol tych dwóch różnych obudów ?
              Różnica była tylko w mocowaniu tuby: na śruby albo leżąca na gumkach. Brak różnicy oprócz tego.

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
              Jakiej gumy używałeś?
              Takie:
              https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00CEY...?ie=UTF8&psc=1

Tuba po prostu na nich leży

Skomentuj

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
                Do kanapek stratnych najlepsze są kleje na bazie butylu, SBS, SIS np. hot melt, kleje w arkuszach typu PSA. Chodzi o to, że materiał pomiędzy warstwami sztywnymi musi być wiecznie lepki, nawet po wyschnięciu..
                Kiepsko zrozumiałem pytanie. Do poprzednich kanapek używałem gumę do wytłumienia samochodów. Kleju typu SBS niestety nie. Nigdy nie widziałem żeby go stosowali. Więc trzeba spróbować.

Z Twojego doświadczenia który klej będzie najskuteczniejszy? Czy się udało usunąć wibracje, żeby nie czuć je ręką?

Skomentuj

Ja sam nie mam doświadczenia z konkretnymi klejami, ale niedługo będę miał. Tak się składa, że niedawno borykałem się z podobnym problemem i zasięgnąłem porady kolegi chemika, który pracuje przy syntetycznym kauczuku. Mówił, że najlepsze (pomijając drogie, specjalistyczne środki) materiały do tego celu to kauczuki na bazie butylu. Takie, z których robi się zabawki schodzące po szybie.
                  Trochę czytałem o laminatach z warstwą tłumiącą. Zawsze opisywana jest jako visco-elastic, a w polskich tekstach "lepkosprężysta". Sama sprężystość (jak w przypadku gumy) nie wystarczy do tłumienia, bo materiał musi stawiać opór przy powrocie z odkształcenia. Tego zwykła guma nie robi. Ta samochodowa może być ciekawsza, jeszcze nie sprawdzałem.
                  Widziałem pomiar, gdzie taki laminat z kleju i sklejki miał zdolność, do dwu-trzykrotnego skrócenia oscylacji w porównaniu do pojedynczej warstwy sklejki. To było w jakimś filmiku popularnonaukowym.
                  Jeżeli chodzi o sprawdzanie ręką, to ciężko powiedzieć co dokładnie pomoże, może ożebrowanie.
                  Gumowe nóżki pomagają z kiwaniem, a dokładnie z przenoszeniem wibracji na podłogę. To można naprawić montując dwa woofery przeciwstawnie i łącząc na sztywno ich magnesy (T+A tak robi).
                  Last edited by rhalf; 03.09.2019, 19:53.

Skomentuj

Stereo-obrazy... ten temat zalatuje mi trolem z forum audiofilskiego ... może nasmaruj gęsim tłuszczem albo zmień elektrownie która pali innym węglem ? Możesz też odlać obudowy z zbrojonego żelbetonu, tego nie ruszy nawet potwór z Car Audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez joydecaydu Zobacz posta
                      Stereo-obrazy... ten temat zalatuje mi trolem z forum audiofilskiego ... może nasmaruj gęsim tłuszczem albo zmień elektrownie która pali innym węglem ? Możesz też odlać obudowy z zbrojonego żelbetonu, tego nie ruszy nawet potwór z Car Audio.
                      Po co pisac jak sie nie ma nic ciekawego do przekazania? Bardzo cenie sobie to forum, bo tu nikt nikogo nie miesza z blotem. Prosze kolego nie zanizaj poziomu forum takimi wypowiedziami.

Skomentuj

Zacytuję wpis z Loudspeaker Project Pad:
                        Dual opposed subwoofers have the benefit of directing the kinetic force of each subwoofer directly at the other in directly opposite directions, causing the forces to cancel. While this doesn’t eliminate all cabinet vibrations, it eliminates many as well as removing directional forces acting on the cabinet.

The most shocking and noticeable effect of this is realized by simply putting your hand on the cabinet while the subwoofers are playing. Your brain immediate expects to feel the cabinet vibrating and the actual effect feels like the subwoofer is off.

While this sort of implementation isn’t always possible, when it is it absolutely is worth it.
                        https://www.facebook.com/jshadzi/vid...9236908129171/
                        Last edited by rhalf; 05.09.2019, 01:00.

Skomentuj

Koncepcja bardzo stara i nierzadko spotykana. W rozwiązaniach bezkompromisowych stosuje się konfiguracje push pull. Bardzo dużym zwolennikiem rozwiązania przeciwsobnego jest Vivid Audio, ale tam jeszcze ogromne znaczenie ma material obudowy i jego wykonanie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X