Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cube Audio F155 i głośnik niskotonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cube Audio F155 i głośnik niskotonowy

Witam,

ostatnimi czasy wpadłem na pomysł zbudowania kolumn głośnikowych na głośniku Cube Audio F155 oraz jakimś niskotonowym. Obecnie korzystam z kolumn na samych F155. Jestem zadowolony, lecz chciałbym zlikwidować dwie wady głośnika. Ograniczenie w zakresie niskich tonów oraz gubienie się głośnika w niektórych utworach (zlewanie się poszczególnych dźwięków w jeden - stracenie przejrzystości). Pomyślałem, że jeśli dołożyłbym głośnik niskotonowy i zwrotnice, która odcinałaby niskie częstotliwości idące na F155, to przez mniejsze wychylenia membrany, uzyskałbym niższe zniekształcenia w zakresie średnich i wysokich częstotliwości. Myślałem nad głośnikiem od firmy STX W.32.500.8.MC. Czy według szanownych forumowiczów ów zabieg ma sens?

Pozdrawiam,
    Dragon32

Na bas na pewno pomoże. Co do tego gubienia sie też może pomóc.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do tego czy to ma sens to teraz robi się sporo takich kolumn z szerokopasmowka i wooferem.

Skomentuj

ja bym tu raczej celowal w cos mniejszego. 20-25cm
      pomysl bardzo dobry, tylko teraz co jakosciowo dobrac do tego glosnika?
      TIW200? moze efektywnosci zabraknie

Skomentuj

Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz posta
        Obecnie korzystam z kolumn na samych F155. Jestem zadowolony, lecz chciałbym zlikwidować dwie wady głośnika. Ograniczenie w zakresie niskich tonów oraz gubienie się głośnika w niektórych utworach (zlewanie się poszczególnych dźwięków w jeden - stracenie przejrzystości).
        Szerokopasmówki tak mają i tutaj odcięcie od basu nic nie pomoże.
        Szerokopasmówki są dobre do spokojnego jazzu, małych składów itp.

Skomentuj

Zależy jaki budżet ogólnie. Z takich typowo basowych/subbasowych to
          8" STX dwucewkowy samochodowy (nie znam nazwy ale jest na stronie stx)
          Mivoc aw2000
          Mds08
          SB pfc20
          Sb 23nrx lub cac lub nbac
          Last edited by Oskar29; 17.09.2019, 19:10.

Skomentuj

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Szerokopasmówki tak mają i tutaj odcięcie od basu nic nie pomoże.
            Czy powodem w takim razie jest jednoczesne odtwarzanie średnich i wysokich częstotliwości?
            Czy głośnik STX W.32.500.8.MC Waszym zdaniem jest słabej jakości lub obniżałby jakość zestawu z F155?

Skomentuj

Na pewno da się zrobić lepsze granie z połączenia basu i f155, pytanie tylko jak to sensownie zrobić?

Skomentuj

Czy powodem w takim razie jest jednoczesne odtwarzanie średnich i wysokich częstotliwości?
                Im szersze pasmo głośnik odtwarza, tym dźwięk jest bardziej "zmodulowany".

Skomentuj

Czy głośnik STX W.32.500.8.MC Waszym zdaniem jest słabej jakości lub obniżałby jakość zestawu z F155?
                  tych nowych duzych STXow nie sluchalem... ale znam doskonale F155 i wiem ze to bardzo dobry glosnik!
                  tak wiec szukalbym czegos innego

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.
                    Pomyślałem też nad stworzeniem subwoofera. Np. na takim głośniku W.27.500.8.FCX. Czy takie rozwiązanie byłoby lepsze od wyżej zaproponowanego?

Skomentuj

tak, to bardzo dobry glosnik. ale wymaga tak duzo mocy... ze F155 moze tego nie wytrzymac :/
                      chyba ze zrobisz aktywny podzial i 2 osobne wzmacniacze

Skomentuj

Chciałbym zacząć już powoli robić kolumny, stąd miałbym parę pytań. Chyba jednak wolałbym pozostać przy samych kolumnach bez subwoofera.
                        1) Czy mając budżet rzędu 800 zł i głośniki Cube Audio F155 jest sens zabierać się za ulepszanie projektu? W tej cenie musiałyby się znaleźć dwa głośniki niskotonowe i obudowy i zwrotnice. Jeśli tak, to jaki projekt/głośniki moglibyście polecić?
                        2) Kolumny prawdopodobnie będą współpracować ze wzmacniaczem lampowym OTL. Stąd byłoby super, gdyby kolumny miały impedancje 16 Om. Czy posiadając głośnik F155, który ma impedancje 8 Om, można by poprzez dobranie elementów zwrotnicy i głośnika niskotonowego o impedancji 16 Om utworzyć takie kolumny?
                        3) Czy kolumny 16-omowe mają jakieś wady oprócz mniejszej mocy dla wzmacniaczy tranzystorowych?

Pozdrawiam,
                        Dragon32

Skomentuj

2) Kolumny prawdopodobnie będą współpracować ze wzmacniaczem lampowym OTL. Stąd byłoby super, gdyby kolumny miały impedancje 16 Om. Czy posiadając głośnik F155, który ma impedancje 8 Om, można by poprzez dobranie elementów zwrotnicy i głośnika niskotonowego o impedancji 16 Om utworzyć takie kolumny?
                          Jeśli F155 odetniesz od dołu w rejonach 150-250Hz to te 8ohm nie powinno stanowić dużego problemu.
                          Największy problem to impedancja na niskich częstotliwościach.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.
                            Czy różnica impedancji kolumny na niskich i pozostałych częstotliwości nie przyniesie jakiś negatywnych konsekwencji? Gdzieś czytałem, że od impedancji kolumny zależą zniekształcenia wzmacniacza i moc oddawana do nich.
                            Jakby ktoś znał odpowiedź na pierwsze pytanie z mojego poprzedniego postu, to byłbym również bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Masz OTL'a do kolumn? Możesz podać projekt? Bo do słuchawek to OTL jest częstym widokiem ale do kolumn to jest bardzo rzadkie rozwiązanie.

Skomentuj

Nie na temat...

Niestety jeszcze otl'a nie posiadam. Mam natomiast wzmacniacz lampowy PP EL84 w trybie triodowym zrobiony przeze mnie.
                                W przyszłości chciałbym zrobić/zaprojektować takowy wzmacniacz OTL, stąd kolumny 16 Om byłby dużym atutem. Oczywiście jeśli zrobienie takich kolumn jest dużym problemem, to mogę pogodzić się z impedancją 8 Om :)

Skomentuj

Hej

U mnie w salonie 2+1.
                                  F155 w 8l zamkniętej, bas wspomaga MDS 08 w 22l br/45hz.
                                  Napędzane chińczykiem na TPA3116D2
                                  Gra to bardzo przyjemnie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X