Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo tani sub do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo tani sub do auta

Witam chcialem zbudowac sub do auta gdzie podstawowym kryterium ma byc niska cena i male rozmiary suba.
    Postanowilem konstrukcje oprzec na glosniku stx GDN-22-120-4-SC
    parametry sa tutaj :) http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=45

Wstawilem parametry do winisd pro i soboie posymulowalem ale jako ze jestem poczatkujacy to cyferki mi za duzo nie mowia :)

To co mi wyszlo z wyliczen :)
    Buda 26 litrow
    Srednica tunelu bass reflex - 6,80 dlugosc 30 cm !! obliczony na 35 hz

Czestotliwosc przy spadku -6 db od poziomu 0 wynosi 33 hz przy -3 - 40 hz

max delay okolo 19 ms przy 34 hz i szybko spada

Czy takie parametry sa doscy dobre ? czy bas nie bedzie rozlazly ? no i efektywnosc jest nizsza od efektywnosci glosnika o okolo 1-1,5 db na prawie calym interesujacym mnie zakresie :/

na co zwrocic jeszce uwage ? moze zaproponujecie inny tani glosnik ? ale wazne sa male wymiary skrzyni - rozwazalem stxa GDN-27-150-4-SS i z wyliczen wychodzi ladna charakterystyka ale kosztem duzej skrzyni

Tak wiec czy zaproponowany przezemnie uklad sie sprawdzi do auta do muzyki w typie rock metal numtal ? czasem cos spokojniejszego ?
    I takie male dodatkowe pytanie czy sa moze jakies schematy taniego wzmaka do auta ktory bylby w stanie zasilic to cudo :)

Jesli napisalem jakies bzdury to przepraszam ale jestem totalnie poczatkujacy i dopiero odrobine liznalem wiedzy na necie :)

Jak do auta to serie SS. Będziesz potrzebował coś koło 100W do tego 22.
    Jeśli chcesz coś większego to może 27 SS w 45 litrach strojony na około 35Hz (ja mam 32) zagra naprawde nieźle. Powinien nieźle rozbujać samochód.

Skomentuj

myslalem o tym 27 i nawet zrobilem symulacje i wychodzi ladna charakterystyka jednak kosztem duzej budy :) jeszce pomysle o tym :) docelowo sub ma wspomoc moje magnaty traveller 320 (20 cm)

edit podstawilem tego ss 22 i wyglada zachecajaco przy 25 litrach strojonych na 35 hz

[ Dodano: 2005-02-20, 20:27 ]
      trochę podbije temat :) wiec spojzalem w zakladke maximum power i jest baardzo duzy spadek od okolo 80 hz - to chyba zle ?
      Wiec zrobilem symulacje na tym 27 ss i chyba na niego sie zdecyduje - pudlo 40 litrow strojone na 35 hz i teraz zasadnicze pytanie ile bede potrzebowal mocy zeby to napedzic :)
      i czy sa moze jakies schematy wzmaka ktory temu podola za niewygorowana kase :)

Skomentuj

Czaruję...