Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nieduży tani szerokopasmowiec z dobrą efektywnoscia

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nieduży tani szerokopasmowiec z dobrą efektywnoscia

Cześć,
    Szukałem ale znaleźć nie mogę więc pytam:jakiego szerokopasmowa użyć do zbudowania bardzo niedużego "combo" gitarowego i do wokalu o mocy 3-5W zasilanego z akumulatorów?
    Wymagania: wysoka efektywnosc ponad 90dB, dobre średnie pasmo bez dużych podbić i krzykliwości, niezłe wysokie i fajnie jakby dość wysoko ciągnął, a niskie... No fajnie jakby coś było ale szału to ja się nie spodziewam. Wytrzymałość mocowa 5W wystarczy, dobrze jakby miał 4 Ohm (wydajność wzmacniacza, dobrze kombinuje?). No i najważniejsze cena: ma być budżetowo czyli do 50zl. Będzie to grało w obudowie otwartej/ogrodzie im mniejszej tym lepiej.
    Patrzyłem na Tonsila gdy 12/8/2, patrzyłem na Tesla aro 464. Za czym mogę się jeszcze rozglądać? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Monacor SP 205/8

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Monacor SP 205/8
      No fajny, nawet też na niego przez przypadek wpadłem ale zdecydowanie nie ten rozmiar. Raczej poruszamy się w granicach do 12cm no max15cm jesli zaszalejemy. To ma być malutkie pudełeczko do zabrania pod pachę. A ten monacor to już potrzebuję trochę miejsca.

Skomentuj

Albo małe, albo efektywne. Trochę się twoje założenia wykluczają..
        Popatrz na tangbandy 4 calowe. 1320SIF na przykład.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Albo małe, albo efektywne. Trochę się twoje założenia wykluczają..
          Popatrz na tangbandy 4 calowe. 1320SIF na przykład.
          50zl. Nie 50E
          Ponad 90dB a nie 88
          I miło by było gdyby polecany głośnik w ogóle się dało dostać w Polsce.
          Ale tak poza tym to dzięki za odpowiedź. 😉

Skomentuj

Przy tak małej średnicy ponad 90 dB, to współczesne głośniki spełniające wymóg pracy w obudowie otwartej chyba nie do dostania.
            Zainteresował bym się czymś vintage na twardym zawieszeniu np. GD 12/5 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1694259.html
            https://allegro.pl/oferta/glosnik-un...owy-8510986853

lub jakieś owalne 13/18 ze starych odbiorników lampowych.

Skomentuj

Ja polecam stare Tesle. Mam dwie sztuki 16cm, z okolic 1975 roku. 3W, sztywne zawieszenie, chyba 93dB skuteczności. Przy gitarze dają radę znakomicie, ale, niestety, moja była kobieta uważała, że leżą nie w tym miejscu, co trzeba, więc przeniosła je chwytając tak, że membranę podarła...

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                Przy tak małej średnicy ponad 90 dB, to współczesne głośniki spełniające wymóg pracy w obudowie otwartej chyba nie do dostania.
                Zainteresował bym się czymś vintage na twardym zawieszeniu.
                Dzięki za podrzucenie linku, już go gdzieś przewijalem.
                Rozumiem, że nie jest łatwo z takimi wymaganiami, zanim napisałem ten wątek szukałem trochę.
                Wpadłem jeszcze na jakiegoś Visatona BG13P.
                Wygląda przeuroczo i w dodatku według wykresu ma prawo jako tako zagrać. Ktoś to słyszał na żywo albo może nawet miał ten głośnik i coś z nim budował? http://www.loudspeakerdatabase.com/VISATON/BG13P-8

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tesle z 75 roku mogą być spoko ale ja chyba wolę coś co można dostać w sklepie. Aż takich wymagań nie mam.

Skomentuj

Visaton BG13 całkiem fajny do gitary, cena ~ 72 zł trochę przekracza założony budżet i chyba w powinien pracować w obudowie ale można go od dołu zabezpieczyć kondensatorem jeżeli zawieszenie nie jest zbyt sztywne.

Skomentuj

BG13P ma zdecydowanie wysoką efektywność i ładnie gra na średnich tak w pierwszym kontakcie. Jak do kolumn i dłuższego słuchania to jest może trochę ostry i męczy tą górką przy 5 kHz, którą trzeba filtrować. Do gitary powinien się sprawdzić, bo takie "poszarpane" brzmienie bywa w takiej aplikacji czasem wręcz pożądane.
                    Last edited by dabyl; 24.09.2019, 00:24.

Skomentuj

Typowy głośnik gitarowy nie jest głośnikiem szerokopasmowym. Zobaczcie sobie jak Tonsil robił głośniki gitarowe z gds 30/30. Powstawał GD 30/30 albo 30/50 czyli gds bez tubki. I nie jest to odosobniony przypadek. Tak samo głośniki eminence czy celestiona. Żaden z nich nie gra szerokopasmowo.
                      Last edited by Oskar29; 24.09.2019, 06:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez koyote Zobacz posta
                        Wymagania: wysoka efektywnosc ponad 90dB, dobre średnie pasmo bez dużych podbić i krzykliwości, niezłe wysokie i fajnie jakby dość wysoko ciągnął, a niskie...
                        Może kolega koyote chce używać "combo" do odtwarzania muzyki.

Skomentuj

Czaruję...
                        X