Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glośniki samochodowe jako małe kolumny/ monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Glośniki samochodowe jako małe kolumny/ monitory

Witam.

Posiadam głośniki z zwrotnicami i tw kenwood kfc-psr70p. A z racji tego że leżą i się kurzą chciałem złożyć im jakąś obudowę. Głośniki będą grać w warsztacie więc wiadomo nie będę się spodziewał po nich cudów zaznaczam że wzmacniacz mam 4ohm. Tweeter mogę zmienić na jakiś z domowej wersji np stx-a 10.200.8pc wiem ze niesie to za sobą zmiany w zwrotnicy albo zostawię te z zestawu. Projekt budżetowy i chce go oprzeć o woofery jakie mam.

Teraz pomoc o jaką bym prosił to jaką obudowę zrobić na początek na próbę? Fajnie jak by się udało uzyskać trochę bassu.

Dane jakie znalazłem o głośnikach:

Übertragungsbereich:30Hz-30kHz• Übertragungsfrequenz: 5kHz• Wirkungsgrad:92dB• Impedanz:4 Ohm

z tych danych nic nie policzysz

zrob obudowe zamknieta 10l i bedzie ok

Skomentuj

Dane techniczne i parametry T/S masz na stronie cieri.net
      Wpisz w Google:
      Kenwood kfc psr 70p pdf
      Odpal drugi link z podaną stroną o nazwie Untitled.

Skomentuj

Kenwood kfc prs 70p

Qts 0,56

Vas 14,28 l

FS 55Hz

Qms 4,95

Qes 0,63

Teraz proszę o rade pomoc:)

Skomentuj

Wróżbita Paweł miał rację.:biggrin: w zamkniętej 10l wygląda to ok. Nie ma też dramatu w B-R 15l strojonym w okolice 50hz.
          Jeśli oczywiście parametry się zgadzają... bo producent może oszukiwać przynajmniej z efektywnością (wychodzi raczej 88dB a to już spora różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez koyote Zobacz posta
            Jeśli oczywiście parametry się zgadzają... bo producent może oszukiwać przynajmniej z efektywnością (wychodzi raczej 88dB a to już spora różnica.
            Oszukiwać pewnie nie oszukuje (pomiary efektywności dotyczą najpewniej zakresu ~1000 - 5000 Hz) przy tej średnicy głośnika < 100 Hz spadek efektywności będzie min 10 dB, a < 50Hz pewnie >20 dB.

Skomentuj

Oki czyli robię 10l. Zobaczę jak zagra. Jak będzie więcej materiału to zrobię też 15l br strojona na 50hz. Dziękuję bardzo za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
              X