Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy można??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy można??

Wiatm. W swoich kolumnach mam gotowe zwrotnice zakupione w sklepie. wiem że nie jest to szczyt ale nie mam sprzetu pomiarowego i praktycznie znikomej wiedzy elektronicznej. W kolumnie zastosowane są głośniki:

ARV-104-03/8
    ARN-226-03/8

mam pytanie odnośnie zwrotnicy. róznica efektywności miedzy głośnikami to 5 dB. czy do istniejącej zwrotnicy można dorobić tłumik dla wysokotonowca?? jeśli tak to czy może mi ktoś pomóc w wyokonaniu czegoś takiego tzn jakiś konkretny schemat i wykaz elementów. jesli sam sobie nie poradzę w wykonaniu tego to poproszę kogoś znajomego który ma więcej wiedzy elektronicznej. proszę nie brać mnie za wariata. poprostu mam ochotę trochę pobawić się przy swoich kolumnach. będę wdzięczny a pomoc Pozdrawiam Grakoz

Na stronie www.audiomania.info
    poszukaj tabeli lub napisz do mnie email: marek@gliwice.kmp.gov.pl
    to Ci ja podesle

Skomentuj

Hmmm wysokotonowiec i niskotonowiec a gdzie średniak?

Skomentuj

Tlumik to tylko 2 rezystory polaczone tak aby rezystancja (impedancja) obciazenia sie nie zmienila (punkt pracy filtru ma pozostac taki sam).
        Taki dzielnik napiec mozesz sobie policzyc w WinIsd albo na piechote (dwa proste wzory),
        puki co prosze:
        Rg=4Ohm Rg=8Ohm
        R1 R2 R1 R2
        [dB] [R] [R] [R] [R]
        1 0,47 33 0,82 68
        2 0,87 15 1,8 33
        3 1,2 10 2,2 18
        4 1,5 6,8 2,7 15
        5 1,8 5,6 3,3 10
        6 2,2 3,9 3,9 8,2
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Równolegle do wysokotonowego rezystor 10 omów, szeregowo z nimi 3.3 oma, oba po 2-5 W.

Skomentuj

Dzieki. Pokombinuję. Pozdro !!!

Skomentuj

Czaruję...
            X