Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 25/40/3 na suba??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 25/40/3 na suba??

witam
    czy ten glosnik nadaje sie do zrobienie suba?? zostal mi po wymianie z kolumn altus 75, pokoj nie duzy okolo 12 m2, muzyka glownie rock, troche elektronicznej typu Jarre no i do filmow z kompa :)

tonsilowe 25tki slyna z wysokiegi fs niestety....

Skomentuj

ja mam dwie pseudo szeroko pasmowe kolumny na tych głośnikach(też mi zostały z altusów 75)nie prubowałem nawet liczyc obudowy dla nich bo sam je regenerowałem(mębrama nie orginalna)-więc parametry prawopodobnie i tak sie zmnieniły, a poza tym musze przyznać że mi się nie chciało,zrobiłem je tylko dla tego że miałem chwile wolnego czasu, a one bezczynnie leżały na szafie.Założenie było takie żeby zrobić coś po bardzo niskich kosztach-poprostu robiłem z tego co miałem pod ręką dlatego były szerokopasmowe nie dałem żadnego filtru bo nie miałem, a potem juz nie chciało mi się tego ruszać.Obydowa BR nie całe 40L BR dobrany doświadczalnie(teraz nie pamiętam wymiarów)początkowo napędzałem to(dwie w połączeniu równoległym)jednym TDA7294(kupiłem tylko układ salony 14zł reszte elementów miałem-zasilacz ze starego amplitunera)teraz zosała mi tylko jedna i jest podłaczona do starego wzmacniacza unitry Fonomaster,bo drugą sprzedałem qmplowi razem zTDA jako uzupełnienie głośniczków komputerowych(ja zarobiłem a on był oszołomiony ilościa basu:))bo nie grało to tak tragicznie, a jesli sie odpowiednio ustawiło gdzieś w rogu to nawet doasyć basowało.Ale się rozpisałem krutko mówiąc jeśli leżą ci te głośniki to czemu nie zrobić z nich czegoś,według mnie się nadają.
      POZDRO

Skomentuj

E E

Skomentuj

MarekW, ale sie rozpisałeś....
          Na suba to za dobre nie jest... to są głośniki z dośc dużym fs, małym x-max, ale za to z dobrą efektywnością, jak ma Ci to grać w miarę głośno ale nie zchodzić nisko to może coś z etego wyjdzie. Ale rewelacj po tym nie oczekuj.

Skomentuj

popieram przedmówców. mam subka na gdn 25/80/1 i troche o tym wiem, małe wychylenie membrany nie pozwala głosnikowi zejść zbyt nisko, duza efektywność- jedne tadeusz 7294 wystarczy zupełnie. gra to dosyć głosno, jednak bas jest dosyc płytki, krótki ale dobrze kontrolowany, nie buczy. do muzyki jak znalazł, lecz w filmach brakuje mu zejścia. gra to w 50 litrach closed, mocno wytłumione. Możesz zrobić subka na tym spikerku a potem wymienić go na np. stx gdn 27-150-x lub cos lepszego.

Skomentuj

Mała moc nominalna, mały skok membrany czyli sub nie za bardzo .
              Lepiej odrazu stx gdn 27-150 jak radzi dziejok. Z tda 7294 w mostku jest i dobrze i tanio.

Skomentuj

Czaruję...
              X