Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie kolumny do wzmacniacza lampowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marek
    3W to inna epoka?

audio note quest 2x6W cena 63 000 zł
    welter 300B 3,2W 3 760 marek
    audio note p4 8W 10 800 marek

kolumny tannoy system 6 jeden głośnik na kolumnę 90dB 40 hz cena 1 100 marek

ten sprzęt można kupić na zamówienie - to jest klasa (wg mnie cenowa)

audiofilski sprzęt nie wymaga mocy
    Zgoda, ale istnieje także cos takiego, jak zdrowy rozsądek. Poza tym nawet w czasach, gdy moce wzmacniaczy były niewielkie, norma DIN 45500 (hi-fi) wymagała mocy minimum 10 W mono lub 2x6W stereo. Oczywiscie sprzęt audiofilski nie musi spełniać tej archaicznej juz normy - wystarczy, że ma odpowiednio wysoka cenę i stosowny marketing.

Skomentuj

Najlepiej elektrostaty z aktywnym dolem.M.Logan .

Skomentuj

Przy tej mocy wzmacniacza powinneś bardziej skupić się na jakości dzwięku a nie na wyglądzie kolumn czy ich wielkoścji
        najlepiej zrobić małe monitorki dwudrożne na max 16cm
        przecjeż przy wzmacniaczach lampowych liczy się barwa dzwięku a nie natężenie dzwięku

ps. 144dB w golfie II

Skomentuj

Stary ale Ty się nie pakuj w jakies 20cm !!! przeciez to wymaga Watów których Ty niemasz. Jesli już jesteśmy na drogach audiofilskich to niema nic bardziej audiofilskiego od monitorow i własnie ta droge wybież.Monitor na 14cm lub 16 cm do teog kopółka i będzie to najlepsza możliwa opcja.

Skomentuj

Z cienkim spl nie pogadasz na tym wzmaku. Dołączam sie do propozycji LUKASZA 2 niskośredniotonowce dadzą nam troche efektywności która podupadła po zwrotkach. Te 87dB to rozsądne minimum.Przy 90dB miał byś jusz ciekawie.

Skomentuj

Rozwiazaniem może być właśnie duży głośnik. O wiele łatwiej o duży głośnik z dobrym SPL niż o mały. Duży zapewni też dobry bas. Taki 20 cm głośnik z fs 50 Hz będzie miał spokojnie 90dB , bas będzie też nienajgorszy. Bywają konstrukcje 2 drożne z takim duzym wooferem ale należa do żadkości. Taki wyjatek możnaby zastosować tutaj . Zobacznie np. na takiego gdn 20/40 , głośnik prehistoria ale 90 dB wyciąga bez problemu. Z umiejętnie dobranym filtrem i niskim podziałem mógłby zagrać w konfiguracji 2 drożnej.

Skomentuj

Do tak slabych wzmakow slyszalme tylko o tym

http://www.geocities.com/northbirdten/
                (z lewej link do buschhorn mk2)

Skomentuj

a ja dalej przy monitorach :)

Skomentuj

ja kiedyś miałem kolumny unitra fonica , na dwóch tonsilach gdn 16/15 i efektywność miały większą niż altusy (przy 20 W grały niewiele ciszej niż altusy 140 przy 50W ), fakt że nie miały niskiego basu ale średnie tony brzmiały bardzo dobrze

Skomentuj

Czaruję...
                    X