Po przeprowadzce audio (Azur 351A i C, Audio Research T-06, Dual 704, Pylon Opal Monitor) wylądowało w 30mkw - przedtem polowa tego. I zaczęło "czegoś" brakować. Jakiś kocyk w brzmieniu, brak dźwięczności, wysokie tony jakieś takie...
Pewnie to i niedostosowanie akustyczne salonu, ale to będę poprawiał swoją drogą.
Zarazem pojawił się wreszcie i kawałek warsztatu. Jakieś doświadczenie mam - ale czysto odtwórcze (preamp lampowy, 100W dwukanałowy higain lampowy do gitary, spora kupka stompboxów i jakaś tam jeszcze drobnica). Ale nie na tyle doświadczenia, aby porywać się na cos innego, niż gotowy projekt.
Toteż szukam rady, bo myślę o kolumnach DIY o takich parametrach.
- pomieszczenie 30m kw. (i niestety do kwadratu zbliżone)
- ma to być napędzane tym Azur 351A (45W, 8 ohm)
- podłogowe
- dwudrożne (zarówno ze względu na prostsze rozwiązanie, jak i to, że w razie tego samego budżetu można kupić mniejszą ilość, ale lepszych głośników).
- rock, metal, jazz - ale też i soul, funk, poważna itd.
- lubię, jak np. słychać crunch gitary bez nadmiernego złagodzenia konturu
Zakładam zlecenie wykonania obudów, jakby miało mnie to pokonać.
Budżet? Hm... sam nie wiem, ile warto dać w kolumny napędzane tym, co mam, bo to oczywiście żaden hi-end nie jest. Toteż 3k? 4k? 5k?
Pewnie to i niedostosowanie akustyczne salonu, ale to będę poprawiał swoją drogą.
Zarazem pojawił się wreszcie i kawałek warsztatu. Jakieś doświadczenie mam - ale czysto odtwórcze (preamp lampowy, 100W dwukanałowy higain lampowy do gitary, spora kupka stompboxów i jakaś tam jeszcze drobnica). Ale nie na tyle doświadczenia, aby porywać się na cos innego, niż gotowy projekt.
Toteż szukam rady, bo myślę o kolumnach DIY o takich parametrach.
- pomieszczenie 30m kw. (i niestety do kwadratu zbliżone)
- ma to być napędzane tym Azur 351A (45W, 8 ohm)
- podłogowe
- dwudrożne (zarówno ze względu na prostsze rozwiązanie, jak i to, że w razie tego samego budżetu można kupić mniejszą ilość, ale lepszych głośników).
- rock, metal, jazz - ale też i soul, funk, poważna itd.
- lubię, jak np. słychać crunch gitary bez nadmiernego złagodzenia konturu
Zakładam zlecenie wykonania obudów, jakby miało mnie to pokonać.
Budżet? Hm... sam nie wiem, ile warto dać w kolumny napędzane tym, co mam, bo to oczywiście żaden hi-end nie jest. Toteż 3k? 4k? 5k?