Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audax HM170Z16 - prośba o pomoc w znalezieniu projektu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audax HM170Z16 - prośba o pomoc w znalezieniu projektu.

Witam.

Mam aerożelowe midwoofery Audaxa HM170Z16, szukam projektu najlepiej dwudrożnego monitora z tym przetwornikiem. Wersja, którą posiadam jest chyba najnowsza - powierzchnia membrany jest matowa, pokryta mikroziarnistą antracytową powierzchnią. Chciałbym to połączyć z tytanowymi kopułkami Audax TW025A20 lub Satori TW29RN-4.

Znalazłem podobny projekt z przed wielu lat z podobnymi głośnikami HM170Z18 i kopułkami aluminiowymi o identycznym oznaczeniu i praktyczne tych samych parametrach, nawet rezonans w 26 kHz jet identyczny z wersja tytanową.

http://www.diyaudio.gr/oldmylo.htm

Docelowo chciałbym słuchać tego jako monitory w OZ ze wspomaganiem subwooferem aktywnym z aktywną zwrotnicą z pełną możliwością korekcji fazy, częstotliwości podziału i stromości filtra.

Chciałem zapytać, czy ktoś z Kolegów pomógłby pomierzyć posiadane głośniki i zaprojektować optymalną zwrotnicę i obudowę. Nie ukrywam, że zależy mi na fizycznym wyrównaniu centrów akustycznych głośników w tym projekcie. Chciałbym to uzyskać przez odpowiednie pochylenie przedniej ścianki lub odpowiedni uskok w grubości obudowy. Jednak rozwiązaniem bezkompromisowym i uniwersalnym, ktore pozwoli w przyszłości bezproblemowo eksperymentować z innymi tweeterami, jest zaprojektowanie osobnych skrzynek dla midwooferów i tweeterów z możliwością ich przesuwaniem względem siebie w osi odsłuchu.

Będę zobowiązany za każdą merytoryczną pomoc i podpowiedź.

PS. Bardzo chciałbym posłuchać tego duetu z fizycznym wyrównaniem przetworników i filtracją I-rzędu.

1 rzad akustycznie, to z tym głośnikiem raczej nie ma szans, ale 2 rzad pewnie można by było sprobować. Poza tym raczej bym zachęcał do przetestowania rożnych rozwiązań, bo może się okazać, że lepiej zagrać coś, czego nie brałeś pod uwagę.

Skomentuj

W latach 90 bydgoska firma Minima Audio robiła kolumny na aerożelowych Audaxach. Może robiła coś na tym Z16, nie pamiętam. Tu jest konstrukcja na Z0:
      https://www.hifi.pl/recenzje/kolumny...ismanthree.php

Skomentuj

Załączam pomiary impedancji tych Audaxów, niestety nie bardzo jestem w stanie zrobić pomiarów charakterystyki przenoszenia. Czy ktoś z Kolegów byłby w stanie pomierzyć te głośniki?

Tutaj jeszcze trochę informacji o poprzedniej wersji z błyszczącą membraną.

https://aarv.fr/Audax-HM170Z16/en
        Last edited by Ibmacir; 01.02.2020, 17:33.

Skomentuj

Skoro pomierzyłeś im już impedancję to trzeba było też pomierzyć t/s'y. Wiedział byś jaką budę robić +/-.

Skomentuj

To pomiary z przed roku, obecnie nie mam możliwości. Postaram się zmusić moją EMU0404USB do współpracy z Windows 10 64, jak się uda to postaram się pomierzyć TS tych głośników.

Skomentuj

Czaruję...
            X