Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x PHL 1120 + 1x Bliesma T34B-4 + 15" 18"?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x PHL 1120 + 1x Bliesma T34B-4 + 15" 18"?

Cześć
    Poz zmianie koncepcji na projekt życia Chce złożyć kolumny na powyższych przetwornikach. Szukam czegoś na dół. W 15" rozważam phl6321 https://en.toutlehautparleur.com/spe...UfLh7iep8mUQAg lub jbl 2226 https://m.thomann.de/pl/jbl_2226h_tieftoener.htm
    Czy to wlasciwa droga? Wielu z Was, których zdanie cenie mówi ,,spoko ale 18"... Jeśli 18 to co brać pod uwagę jakie modele? Są odpowiedniki powyższych w 18" calach ale tam jest ok 250 litrów br.... A myslalem tez żeby zrobic może oz. Gdzies musi byc kompromis i Was prosze o pomoc w doborze przetwornika niskotonowego i obudowy. Wiem, że mozna też odgrodę wykonać ale tam juz grzeba 4x18 a to juz potwory są i nie mam na to miejsca.
    Bede wdzięczny za podpowiedź.

Przerabiam teraz temat monitorów na Beyma 12lx60 v2 i jest to problematyczne.
    Jeśli zamierzasz je palować jak ja - to pamiętaj o wytrzymalszych cewkach i rezach.
    W szczególności w pułapkach niskotonówki.

Skomentuj

Widziałęm na YT. Moze na DSP bedzie latwiej? Skąd pomysł na beyme? Jak bas? Wiem ze Luszti robił Ci zwrotnice i chwalił PHL. Jak Twoje odczucia? Do mnie właśnie dotarły 4 sztuki- sa większe niz myślałem. Smieszne zawieszenie mają mam nadzieje że z biegiem lat nie sparcieje.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozważałeś większy dół?
      Last edited by tomekk_; 11.03.2020, 10:30.

Skomentuj

Z DSP nie masz problemu z rezami ;-)
        Beyma to spontan, kupilem dwie za polowe ceny jako nowe.
        PHL super - ma sie wrazenie ze gra caly front. Pokrywa spore pasmo.

Niskiego basu raczej malo z tej beyma, moze jakbys zrobil spora bude ale wtedy to raczej bez sens.
        Ma spory impuls i przyjmuje tony mocy razem z pułapką.

Wiekszego nie rozwazalem.
        Mam obecnie dla nich dwa suby na 2x LAB 12 i basu mi nie bedzie brakowac.

Zalozenie mialem takie zeby zrobic power-monitory w nieco starym stylu ktore przyjma sporo mocy, beda glosne i zarazem beda grac czysto.
        To sie udalo.

Bas jak pisalem - nie doszukuj sie basu rodem z glosnika z gumowym zawiasem.
        Te beyma jak i te JBL raczej sa specyficzne do domu.

Skomentuj

Jeszcze jedno, zeby wycisnac bas z tej beyma trzeba mocno kompensowac co skutecznie obniza efektywnosc calego zestawu.

Skomentuj

https://akustyk.com.pl/p/56/242/32w4878t11 za namową Paprocha i Waszymi radami chciałbym koncepcje zmienic I z estrady zrezygnować na rzecz scana. Co sądzicie czy ten głośnik w konfiguracji phl bliesma phl scan się zepnie?

Skomentuj

Ja bym zrobił odgrody z dwoma Eminencami Alpha 15 na stronę, wyszedłby fajny zestaw. Ostatnio robiłem takie małe odgrody na jednej sztuce i byłem w nie małym szoku jak to gra.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sam Scan wygląda ciekawie. Co do średniaka to kiedyś Racjonalny stwierdził, gdy szukałem średniaka do dwóch 8" wooferów, że PHL nie będzie pasował ani optycznie, ani też brzmieniowo do typowo domowych wooferów. Nie wiem osobiście, czy do Sana 32 cm nie lepszy byłby 18M - na pewno pasuje stylistycznie i z pomiaru jest to dobry głośnik. Bliżej coś może powiedzieć Luszti bo go już aplikował i wypowiadał się o nim pozytywnie. W połączeniu z Bliesmą nie musisz się bać o przeciążenie tweetera mocą nawet przy dość niskim podziale.
                Last edited by jaro4444; 26.03.2020, 22:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
                  ... Wiem, że mozna też odgrodę wykonać ale tam juz grzeba 4x18 a to juz potwory są i nie mam na to miejsca.
                  W odgrodzie nie trzeba 4x18, ale faktycznie deska powinna być szeroka. Jeden głośnik 18" wystarczy, z tym że niestety nie wiem jakiej firmy żeby był w rozsądnych pieniądzach i miał odpowiednie parametry. Trzeba by znaleźć coś z wysokim Qts i próbować.
                  Ja w tej chwili buduję sobie właśnie nowe odgrody na AE Dipole18 i po pierwszych testach tego głośnika w desce mogę stwierdzić że jedna 18tka na stronę wystarczy. Co do 15tek to rożnie bywa, moje stare odgrody grały na jednej ale brakowało najniższych rejestrów, z tym że nie były to głośniki stricte dedykowane do OB. Mam 2 pary nowych 15stek u siebie ale jeszcze nie testowałem, narazie robię obudowy baffle compense.
                  Ja uważam że jakość basu którą dają odgrody jest trudna do dogonienia przez tradycyjne kolumny a jeśli już to pudło musiałoby być ogromne.

Skomentuj

Czaruję...
                  X