Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chińskie głośniki - co z nimi zrobić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chińskie głośniki - co z nimi zrobić ?

Hej, jakiś czas temu otrzymałem paczkę z głośnikami z Chin, nie zamawiałem ich. Przez trzy tygodnie próbowałem ustalić kto jest odbiorcą i okazało się, że poprzedni lokator, namierzyłem go i stwierdził, żebym sobie zostawił te głośniki bo on wrócił na stałe do swojego kraju i szkoda mu płacić za paczkę kurierską. Zanim założyłem ten temat przewertowałem poradniki, artykuły itp. i robienie pomiarów, projektowanie etc. nie jest dla mnie. Jednak pomyślałem, że można coś z tych głośników zrobić. Jako, że nie mam żadnego "samograja" w warsztacie to przyda się cokolwiek co wypluje z siebie muzykę. Mam wzmacniacz "Yamaha RX350", który zbiera kurz na pawlaczu. Moja wiedza ogranicza się do tego, że wiem iż należy zrobić pomiary za pomocą JIG, robić symulacje, zrobić kilka wersji zwrotnicy i na pewno nie używać zwrotnic uniwersalnych z portali aukcyjnych. Jednak czy możecie coś na podstawie tych materiałów co zebrałem przedstawić jakąś zwrotnicę nawet na "oko" ? Nikt z tego nie będzie strzelał, ma to sobie pograć w warsztacie, fajnie jak będzie jakiś bass z tego. Głośniki to szerokopasmowy + niskotonowy.

To co znalazłem o szerokopasmowym (pisownia oryginalna):
    Impedancja: 8 Ω
    Moc znamionowa: 15 W
    Częstotliwość rezonansowa: 80Hz
    Zakres częstotliwości: 80Hz-20 KHz
    Czułość: 87+-3dB
    Cewka drgająca: 20.4mm
    Waga: 405 g/sztuka

Niskotonowy (pisownia oryginalna):
    Typ: 5.25 Cal głośnik niskotonowy
    Impedancja: 8Ohm
    Zakres mocy: 40 W-60 W
    Znamionowy zakres częstotliwości: 55Hz-3.2 KHz
    Cewka drgająca średnica: 25mm
    Średnica rogu: 152mm
    Średnica otworu: 127mm
    Stal magnetyczna średnica: 100mm
    Całkowita wysokość: 76mm
    Czułość: 87 +-3DB
    W skład systemu alarmowego pojazdu: 10L
    W aplikacji Qts: 0.32
    BL: 6.8
    MMS: 10.5
    Cewka drgająca szkielet: SV
    Przemieszczenie liniowe: 12mm
    Waga netto: 1.5 kg/sztuka

Zalecenie producenta:
    Obudowa 10l, bass reflex średnica wewnętrzna 42mm, długość 130mm.

Odsprzedawanie tego odpada, nie mieszkam w Polsce, panuje COVID i kwarantanna, ludzie raczej przeznaczają pieniądze na inny cele obecnie. Ja i tak bym musiał kupić jakieś używane kolumny do warsztatu. Myślałem o kolumnach 13l, 3l dla szerokopasmowego, 10l bass reflex dla niskotonowego, tylko ta zwrotnica. W ostateczności 2.1, ale tu już trzeba kupić panel wzmacniacza 2.1 bo ta Yamaha to stereo jest. Chciałbym ograniczyć koszty.
    Last edited by gurshaan; 09.04.2020, 20:43.

mam ten sam szerokopasmowy

najlatwiej bedzie kupic chinski wzmacniacz 2,1 i zrobic z tego 2,1 np w stylu boenicke

Skomentuj

Mam ten głośnik tylko że w trochę większej wersji bo 4". Jasne granie. Basu za wiele z tego nie ma. Może do 80Hz góra to zejdzie. Jeśli by przyciszyć górę to by to nawet grało całkiem fajnie zapewne jak na tą cenę :) . Najprościej jak możesz to zrobić to kupić jakiś wzmacniacz 2.1 z chin i do tego to podłączyć. Drogo nie będzie raczej.

Skomentuj

Zapomniałem dodać są 2 szerokopasmowe i 2 niskotonowe, w przypadku 2.1 i użyciu 2 głośników niskotonowych w subwooferze wzrośnie ich efektywność o 3db (dobrze kapuje? czy nie przejmować się tym bo panel ma regulację) czy to nie zagłuszy średnicy/wysokich ? I czy szerokopasmowy potrzebuje jakaś zwrotnice, jakieś zabezpieczenie ? I czy robić takie komputerowe 2.1 (1 przewód 2 żyłowy od kolumny L i to samo od R do panelu) czy zrobić 2 kolumny z oddzielnymi komorami i panel na tył jednej z kolumn (będzie to lepiej ustawić w garażu), a głośniki niskotonowe połączyć szeregowo/równolegle (tak by nadal było 8Ohm). Jak 2.1 (czyt 3 skrzynki) to subwoofer 20l, dwie odzielne komory i dwa odzielne rurki do BR ? Czy na 1 głośniku ? Muzyka to głównie Disco 80 i Italo Disco tak więc raczej nic "wymagającego".

Taki panel wystarczy ? TPA3118 2.1 Active Module, mam gdzieś uniwersalną ładowarkę 120W od laptopów.
        Last edited by gurshaan; 10.04.2020, 01:17.

Skomentuj

http://strefadzwieku.pl/produkt,451,boenicke-w5.html
          zrob cos tego typu. najlepiej to bedzie gralo w przypadku tej konstrukcji

Zamieszczone przez gurshaan Zobacz posta
          w przypadku 2.1 i użyciu 2 głośników niskotonowych w subwooferze wzrośnie ich efektywność o 3db (dobrze kapuje? czy nie przejmować się tym bo panel ma regulację)
          nie przejmuj sie, masz regulacje
          problemem bedzie zbyt duzo wysokich tonow z szerokopasmowki

Zamieszczone przez gurshaan Zobacz posta
          a głośniki niskotonowe połączyć szeregowo/równolegle (tak by nadal było 8Ohm)
          w przypadku mostkow w TPA laczysz w 2ohm

Skomentuj

Paweł, da się w chinola dać "Układ linearyzacji fazy akustycznej" z prawie dwukrotnie droższej wersji?

Skomentuj

pewnie sie da, ale ja sie nie znam...

Skomentuj

Ok, a gdzie umieścić tunel BR ? Z przodu ? tyłu ? Jak szerokopasmowy będzie kaleczył wysokimi tonami to zastosować tłumik z 2 rezystorów (takie info znalazłem w necie) ? Ten panel odpada tak ? Bo z dwóch 8 Ohm nie da rady zrobić 2 Ohm. Szukać innego ?

Skomentuj

Tłumik z dwóch rezystorów nic Ci nie da bo przyciszysz całe pasmo, a te głośniki na średnicy itd grają ok. Możesz zrobić tak jak kiedyś np. NRD-owskie RFT robiło. Na końcu przed samym głośnikiem daje się malutką cewkę (1 rząd) albo cewkę i kondensator równolegle (2 rząd). Ogranicza to "pikowanie w górę" na samym końcu pasma.

Tutaj widać jak to pomogło w przypadku daytona ps95
                  Last edited by Oskar29; 11.04.2020, 23:35.

Skomentuj

b-r dajesz gdzie chcesz, zeby to lepiej wygladalo

daj jeszcze raz link do tego tpa bo mi sie nie wlacza
                    ale pisalem wyzej - TPA mostkuje sie w 2ohm wiec sie nadaje

Skomentuj

TPA3118 PANEL - teraz powinien działać link.
                      TPA3116
                      Last edited by gurshaan; 14.04.2020, 15:14.

Skomentuj

tak, mostek na suba jest na 2ohm

Skomentuj

Czyli odpada ? Bo niskotonowe 2x8Ohm to 4Ohm - równolegle i 16Ohm - szeregowo.

Skomentuj

U nas jest dostępny np. w Gotronik:
                            https://www.gotronik.pl/tpa3116d2-wz...4v-p-4352.html

Skomentuj

takie same znalazłem. No to kupuję.

Skomentuj

nie, moze byc. bedzie jedynie mniej mocy

Skomentuj

Nie mogę nigdzie dostać portu bass reflex 4,2cm x 13cm czy zamiast tego można użyć 5,3cm x 8,2cm ? Objętość wychodzi taka sama 1.8

Skomentuj

wklep w winisd i zoabcz czy wyjdzie to samo strojenie

Skomentuj

Chodzi o 1st port resonance [zakładka Vents] ? Powinny być takie same lub jak najbardziej zbliżone wartości ? W takim wypadku są identyczne wyniki dla portu 4,2cm x 13cm i 5,3cm x 13cm. Nie wiem czy dobrze to robię, bo bez różnicy czy dam 4,2cm / 5,3cm / 10cm średnicy to zawsze przy długości portu 13cm jest taki sam wynik.
                                      Last edited by gurshaan; 28.04.2020, 20:22.

Skomentuj

nie. chodzi glownie o strojenie :p

wieksza srednica i krotszy. bedzie duzo wyzej strojone
                                        4cm mam na stanie dzieki uprzejomoci ZAP-AUDIO
                                        czyscil magazyny i wyslal dla nas mega paczke "odpadow"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X