Hej, jakiś czas temu otrzymałem paczkę z głośnikami z Chin, nie zamawiałem ich. Przez trzy tygodnie próbowałem ustalić kto jest odbiorcą i okazało się, że poprzedni lokator, namierzyłem go i stwierdził, żebym sobie zostawił te głośniki bo on wrócił na stałe do swojego kraju i szkoda mu płacić za paczkę kurierską. Zanim założyłem ten temat przewertowałem poradniki, artykuły itp. i robienie pomiarów, projektowanie etc. nie jest dla mnie. Jednak pomyślałem, że można coś z tych głośników zrobić. Jako, że nie mam żadnego "samograja" w warsztacie to przyda się cokolwiek co wypluje z siebie muzykę. Mam wzmacniacz "Yamaha RX350", który zbiera kurz na pawlaczu. Moja wiedza ogranicza się do tego, że wiem iż należy zrobić pomiary za pomocą JIG, robić symulacje, zrobić kilka wersji zwrotnicy i na pewno nie używać zwrotnic uniwersalnych z portali aukcyjnych. Jednak czy możecie coś na podstawie tych materiałów co zebrałem przedstawić jakąś zwrotnicę nawet na "oko" ? Nikt z tego nie będzie strzelał, ma to sobie pograć w warsztacie, fajnie jak będzie jakiś bass z tego. Głośniki to szerokopasmowy + niskotonowy.
To co znalazłem o szerokopasmowym (pisownia oryginalna):
Impedancja: 8 Ω
Moc znamionowa: 15 W
Częstotliwość rezonansowa: 80Hz
Zakres częstotliwości: 80Hz-20 KHz
Czułość: 87+-3dB
Cewka drgająca: 20.4mm
Waga: 405 g/sztuka

Niskotonowy (pisownia oryginalna):
Typ: 5.25 Cal głośnik niskotonowy
Impedancja: 8Ohm
Zakres mocy: 40 W-60 W
Znamionowy zakres częstotliwości: 55Hz-3.2 KHz
Cewka drgająca średnica: 25mm
Średnica rogu: 152mm
Średnica otworu: 127mm
Stal magnetyczna średnica: 100mm
Całkowita wysokość: 76mm
Czułość: 87 +-3DB
W skład systemu alarmowego pojazdu: 10L
W aplikacji Qts: 0.32
BL: 6.8
MMS: 10.5
Cewka drgająca szkielet: SV
Przemieszczenie liniowe: 12mm
Waga netto: 1.5 kg/sztuka
Zalecenie producenta:
Obudowa 10l, bass reflex średnica wewnętrzna 42mm, długość 130mm.

Odsprzedawanie tego odpada, nie mieszkam w Polsce, panuje COVID i kwarantanna, ludzie raczej przeznaczają pieniądze na inny cele obecnie. Ja i tak bym musiał kupić jakieś używane kolumny do warsztatu. Myślałem o kolumnach 13l, 3l dla szerokopasmowego, 10l bass reflex dla niskotonowego, tylko ta zwrotnica. W ostateczności 2.1, ale tu już trzeba kupić panel wzmacniacza 2.1 bo ta Yamaha to stereo jest. Chciałbym ograniczyć koszty.
To co znalazłem o szerokopasmowym (pisownia oryginalna):
Impedancja: 8 Ω
Moc znamionowa: 15 W
Częstotliwość rezonansowa: 80Hz
Zakres częstotliwości: 80Hz-20 KHz
Czułość: 87+-3dB
Cewka drgająca: 20.4mm
Waga: 405 g/sztuka

Niskotonowy (pisownia oryginalna):
Typ: 5.25 Cal głośnik niskotonowy
Impedancja: 8Ohm
Zakres mocy: 40 W-60 W
Znamionowy zakres częstotliwości: 55Hz-3.2 KHz
Cewka drgająca średnica: 25mm
Średnica rogu: 152mm
Średnica otworu: 127mm
Stal magnetyczna średnica: 100mm
Całkowita wysokość: 76mm
Czułość: 87 +-3DB
W skład systemu alarmowego pojazdu: 10L
W aplikacji Qts: 0.32
BL: 6.8
MMS: 10.5
Cewka drgająca szkielet: SV
Przemieszczenie liniowe: 12mm
Waga netto: 1.5 kg/sztuka
Zalecenie producenta:
Obudowa 10l, bass reflex średnica wewnętrzna 42mm, długość 130mm.

Odsprzedawanie tego odpada, nie mieszkam w Polsce, panuje COVID i kwarantanna, ludzie raczej przeznaczają pieniądze na inny cele obecnie. Ja i tak bym musiał kupić jakieś używane kolumny do warsztatu. Myślałem o kolumnach 13l, 3l dla szerokopasmowego, 10l bass reflex dla niskotonowego, tylko ta zwrotnica. W ostateczności 2.1, ale tu już trzeba kupić panel wzmacniacza 2.1 bo ta Yamaha to stereo jest. Chciałbym ograniczyć koszty.
Skomentuj