Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt subwoofera - trumny :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt subwoofera - trumny :)

Witam kolegów. Kolega poprosił mnie o zbudowanie aktywnego subwoofera na wymiar. Głośnik ma być zgrany z kinem 5.0 (głośniki Taga harmony, amplituner/dvd pionieer). Pokój ma 20m2.
    Głośnik ma być wstawiony pod półkę na krótszej ścianie tak jak na zdjęciu:

Taka pozycja ogranicza mi wymiary obudowy zwłaszcza co do wysokości i głębokości skrzyni. Maksymalna długość może wynosić tyle ile długość półki czyli ok 1,6m - ale jest to ekstremalne maksimum.
    Koledze nie zależy na jak największym maksymalnym SPL'u a na niskim zejściu i różnorodności brzmienia bez przeciągania (oczywiście w ramach możliwości budżetowych - max 1k ze wszystkim). Głośnik ma być używany 80% muzyka 20% kino.

W pierwszym rzucie zaproponowałem mu sprawdzony W.20.300.2x2.MC który sam posiadam w aucie i uważam że z niewielkiej skrzyni przy właściwym strojeniu to bdb głośnik. Zrobiliśmy testy na moim subwooferze z tym głośnikiem w jego pokoju na charlawym LM3886 i był w sumie zadowolony (max spl było słabe ale po wymianie na inny wzmacniacz byłoby lepiej). Mój sub jest strojony na 30Hz i ma zdaje się 25-30l netto (dokładnie nie pamiętam). Dopasowanie go do takiej obudowy wymaga montażu kolców i głośnika na spodzie - ze względu na niewystarczającą wysokość obudowy. Dla mnie to rozwiązanie dobre ale kolega wolałby głośniki z przodu. Ogranicza to możliwość zastosowania głośników 8 calowych...

W drugim rzucie obstawiam możliwość zastosowania głośnika/głośników mniejszych niż 8 cali który/które zmieścił by się na froncie (nie zaznaczono na modelu):

Komora dla głośnika może mieć wtedy netto 48l dla max długości obudowy - raczej obstawiałbym mniej lub zastosowanie dwóch głośników żeby podnieść spl.
    Wymiary wewnętrzne frontu:

Kolejnym tematem jest wzmacniacz którego wymiary nie mogą przekraczać wymiarów podanych na kolejnym obrazku:

Preferowałbym gotowy panelowy układ o mocy 100-200W rms na 4ohm. Z tego co patrzyłem na alledrogo (subwoofery.pl , monacor)to może być ścieżko bo ścianka jest za malał. Mam możliwość żeby coś złożyć samemu ale nigdy panel nie będzie taki "ładny" i z tyloma regulacjami co kupiony gotowy.

Moje pytania są następujące - czy zna ktoś jeszcze jakieś dojście/producenta modułów wzmacniaczy do subwooferów żeby wpasować w tą skrzynkę (muszą być wszystkie niezbędne regulacje + moc podana powyżej) ?

Jakie rozwiązanie będzie lepsze - 8 cali w podłogę czy montaż mniejszych głośników na froncie? (kolega jest na to bardziej "przypalony" ale szczerze mówiąc nie budowałem jeszcze nigdy subwoofera z głośnikiem mniejszym niż te 8 cali... nie wiem czy przy tym budżecie uda się kupić głośnik/głośniki które zejdą tak nisko jak co najmniej ten 8 calowy STX...
    Jeżeli znacie jakieś sprawdzone głośniki mniejsze niż 8 cali które można spokojnie zastosować do takiego subwoofera to czekam na info... z góry dzięki :)

odpusc mniejsze glosniki. w aucie jeszcze jakos to sobie radzi, w domu bedzie to masakra

2x 8" w/w by byly w sumie ok

do tego jakis uzywany domowy/estradowy wzmacniacz za miejsze pieniadze niz moduly do suba...

tam jest max 210mm wysokosci? czy jakis luz przewidziales?
    zawsze mozna scianke lekko pochylic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      odpust mniejsze głośniki. w aucie jeszcze jakoś to sobie radzi, w domu będzie to masakra

2x 8" w/w by były w sumie ok

do tego jakiś używany domowy/estradowy wzmacniacz za miejże pieniądze niż moduły do subą...

tam jest max 210mm wysokosci? czy jakis luz przewidziales?
      zawsze mozna scianke lekko pochylic
      OK odpuszczę poszukiwania mniejszych głośników.. zostaje obudowa na kolcach z głośnikiem skierowanych w podłogę...
      Dokładnie od półki do podłogi jest min. 21,5cm... także obudowa o wysokości 21cm (wraz z kolcami i podkładkami pod kolce) ma 5mm luzu - myślę że to bezpieczny luz.
      dwa te 8'w sumie by weszły przy max długości 1635mm netto będzie ok 48l, po 24l na głośnik netto, byłoby ok.
      Niestety zakup dodatkowego klocka do zasilania tego subwoofera nie wchodzi w grę ze względu na ograniczoną ilość miejsca...
      Pozostało by upchniecie takiego wzmacniacz w komorze po prawej stronie obudowy co może być wyzwaniem.
      Pozostawało by zastosować np x2 TDA7498 200W lub x2 IRS2092 200W + jakiś układ korekcji pod subwoofer i to wszystko zasilić z 300-350VA transformatora...
      Może tyle gratów by tam weszło...

Skomentuj

przeciez glosnik ma 210mm srednicy - czemu nie chcesz go dac na front?

Skomentuj

przeciez glosnik ma 210mm srednicy - czemu nie chcesz go dac na front?

Niestety nie wejdzie na front...

przy 215mm od podłogi do półki - 5mm zapasu - 5mm nóżki zostaje 205mm na front, średnica zewnętrznego frezowania to 210mm... też wolałbym głośnik na froncie... ale 8 cali na pewno nie wejdzie...

Nawet już myślałem o czymś takim:

Tang Band W6-1139SIF 6-1/2"
          Tang Band W5-1138SMF 5-1/4"
          Dayton Audio DCS165-4 6-1/2"

więcej zachodu i droższe ale weszły by na front...

Skomentuj

A elipsa od Tang-band lub Dayton Audio?

Skomentuj

a jakbys odpuscil nozki?

zawsze mozna pochylic przednia scianke, zeby uzyskac te pare mm
              ale wtedy trudniej to wykonac

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
              A elipsa od Tang-band lub Dayton Audio?
              no i jeszcze SB A ma takie w ofercie
              https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...x8-p-5128.html
              nie wiedzialem ze az tak tanie

Skomentuj

a jakbys odpuscil nozki?

zawsze mozna pochylic przednia scianke, zeby uzyskac te pare mm
                ale wtedy trudniej to wykonac

no i jeszcze SB A ma takie w ofercie
                https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...x8-p-5128.html
                nie wiedzialem ze az tak tanie
                Nóżki jakieś być muszą - na modelu są najmniejsze o grubości 5mm - obudowę chce wykończyć lakierem... pochylenie przodu też nie może być... musi być równo z półką - taki mus...

Zrobiłem na szybko kilka symulacji:
                x2 stx closed 45/30l

x2 sb15sfcr39-8-5x8 - ciekawa propozycja - parametry sugerują podobne zejście jak stx jednak wymagają większej skrzyni, subwoofer z trzech takich głośników wygadałby moim zdaniem rewelacyjnie, przy modelowanej obudowie nie zachwyca jednak odpowiedź impulsowa która nie wygląda na dobrze kontrolowaną... max spl też nie rzuca na kolana - stx go łyka..

niemniej interesująca propozycja i cena tez ok...

Na koniec klasyczne strojenia x2 STX z BR - w sumie sprawdzone - duża moc, spl, i solidne zejście przy akceptowalnym impulsie...

umówiliśmy się na na bezpośrednią konfrontację raz jeszcze dwóch 8 calowych subów jeden HK w obudowie zamkniętej i raz jeszcze STX w BR 23l @35Hz - może koledze spasuje bardziej obudowa closed... wtedy można by pójść w x2 STX @30-40l

Skomentuj

Czaruję...
                X