Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 way jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3 way jakie?

Chcę zrobi kolumny 3way. Mam juz wysokotonowe Perles dt 100. Sredni Tesla arp.

W roli niskotonowego widziałem tesle arn 312 ale znalazłem tanie źródło głosników duńskich i chciałbym byscie mi coś polecili to co mam do wyboeu:

Vifa
    M25WO-48 (49)
    M25WP-00/08
    M25WP-09/08
    P25WO-00/08
    M26WR-09/08
    M30WO-49/08 (ta w ostateczności)

Perless
    830452 XLS 10
    822007 Resolution 10"
    830667 SLS-213
    830668 SLS-263
    830669 SLS-315

No i jakas beyma

aha mam pokój 30m2. Lubie techno dynamike i dobry bass
    myślałem nad perlesem sls12?

Co wy na to????

Witam,
    Moim zdaniem, masz Teslę Arp`a (fs235+/-5[Hz]) i z różnych innych powodów, pozostaje tylko Peerless 830667/SLS-213.
    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

NIE ROZUMIEM TEGO Z ARP. ALE CZY SLS NIE ZAMULI????

Skomentuj

Witam,
        Tesla Arp ma powiedzmy bardzo wysoki rezonans i potrzebujesz głośnik nisko-średni, który przetworzy Tobie dobrze pasmo co najmniej do 700-800[Hz]. SLS-213 jest jedynym z wymienionych, który może być odpowiedni (i nie powinien "zamulić").
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a po co ciac sls tak wysoko?

Skomentuj

Witam,
            Powiedzmy Tesla Arp ma fs240 i zakładamy filtr 12, to fp1 teoretycznie będzie około 800[Hz]. SLS powinien co najmniej dobrze przetwarzać do tej częstotliwości. SLS-213 ma referencyjną około 680[Hz]. Podejrzewam, że też co najmniej od tej częstotliwości SLS będzie już musiał być tłumiony. Wszystko powinno wyjść całkiem dobrze, wstępnie, teoretycznie, moim zdaniem. "Po co" lub " tak wysoko", to trochę może nie na miejscu. Powiedzmy mamy SLS`a213 i Arp`a150 i moim zdaniem od takich założeń przyjąłbym warunki i wykonał pierwszy pomiar. Dalej, raczej byłaby już lekka "kosmetyka".
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

zalezy mi tez na efektywności zmieniam koncepcje w roli sredniaków beda dwa lub jeden arn150. myślałem nad dwoma stx 32 na jedną kolume badz jakąś beyma????

Co wy na to?????

Skomentuj

ja bym do srednich polecal cos innego ja np dalem tonsila gdn16/50/6 i wg mnie jest dobrze
                a co niskiego to nie radze stx bo za rok dwa i tak zmienisz je na cos lepszego (to nie lepiej od razu cos lepszego ?? )
                pozdro

Skomentuj

Witam,
                  Jak to jest Dj Zibi: masz tego Arp`a i DT100, czy też nie (pierwszy post).
                  Akurat mam zbyt mało informacji, lecz zaryzykuję. Zastanów się nad koncepcją, nawet z jednej stajni. To SLS315 plus HDS134 (ten bez phase plug`a, chyba z 488) plus ten Twój DT100. Efektywność powinna wyjść przyzwoita. Najsłabszy "punkt" to ten DT100, potem ten SLS. Wybór, decyzja/ie należą do Ciebie.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Co wy myslicie o beymie 12br??? Kasy braknie bedę miał najwyżej max po dwa arn 150 lub tonsile 16 sredniak perles dt 100(mam ale nie wiem czy nie włoże go do innej konstrukcji) za wysokotonową raczej tonsil.

[ Dodano: 2005-02-25, 20:06 ]
                    Co wy myslicie o beymie 12br??? Kasy braknie bedę miał najwyżej max po dwa arn 150 lub tonsile 16 sredniak perles dt 100(mam ale nie wiem czy nie włoże go do innej konstrukcji) za wysokotonową raczej tonsil.f

Skomentuj

Jak ma Ci kasy braknac i jeszcz mozesz zmienic koncepcje
                      to zrob lepiej dobra konstrukcje dwudrozna niz slaba trojdrozna.
                      Trojdrozna z dwoma 15 cm niskotonowymi to conajmniej dziwna koncepcja.
                      Do dwuch arn 150 moglbys dokupic dobra kopulka i zrobic podzial na 2Khz i bedzie gralo ladnie. A ARP nadaje sie do podzialu 3.5 Khz max bo potem ma zaje*** gorki i doliny a od dolu przy filtrach 12 to gdzies na 500-800 Hz.
                      Inni musza powiedziec czy beyma dojdize do okolo 600 Hz

Skomentuj

żre rozumiesz dwie arn150 w roli średniaków wyokie to gdwk tonsila lub perles dt 100.

Na basy mam 500zł na oba.

na marginesie właśnie kończe 2,5 way na arn150 zobacze jak to zagra.

[ Dodano: 2005-03-01, 10:04 ]
                        Ok za niskie tony będzie odpowiadała beyma 12br70 podział na 700. Jakie średniaki brac bo nie wiem może po dwa arn 150.
                        ?????

Skomentuj

Czaruję...
                        X