Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralna kolumna do IQ Gent

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centralna kolumna do IQ Gent

Witam, posiadam kolumny IQ Gent 505, coś podobnego do
    https://www.hifi-wiki.de/index.php/IQ_GENT_S tylko że wysokotonowy to Viva TC25TG05
    które grają jako fronty do kina, gra to pod Sony Str Db795, aktualnie używany centralny to jakiś projekt prawdopodobnie DIY, na głośnikach TVM Arn 150 60/4,
    Mam możliwość zakupienia za 200zl kolumny centralnej tej samej firmy co fronty a mianowicie IQ Lady Center.
    https://www.hifi-wiki.de/index.php/IQ_CENTER_LADY
    I tu nasuwa mi się pytanie czy zauważę po zmianie jakąkolwiek różnice na plus? Czy jest sens wydawać 200zl. Czy IQ lady center lepiej zgra się z frontami IQ Gent 505? W zasadzie dźwięk aktualnego centralnego mi nie przeszkadza ale jeśli mogłoby być lepiej... Nie potrafię znaleźć informacji na jakich jest on głośnikach.
    W frontach mam Vifa oraz Perless.
    Last edited by robertk89; 25.05.2020, 16:36.

Ok czyli jednak za 200 zł możnaby kupić lepsza kolumnę centralna

Skomentuj

posłuchałem jeszcze raz osobno tej kolumny centralnej której mam i zmieniłem zdanie, o ile średnie tony są ok to wysokotonowe są jak z zamkniętego pudełka.
      doszedłem do tego że mój obecny centralny to jakiś staroć pochodzi z zestawu Polar chorzowskiej firmy Techton, w środku jest zwrotnica tej firmy, na tabliczce informacja że cięcie jest przy 3800Hz, 2x TVM Arn 150 60/4 plus jakiś niezidentyfikowany wysokotonowy, z malutkim magnesem.

Chcę cos z tym zrobić, czy w kwocie mniej wiecej 200zł
      1. kupie lepszej jakości używany centralny,
      2. Wykonam centralny DIY wg jakiegoś gotowego projektu (w 200 zł głosniki z zwrotnicą)
      3. czy skusić się jednak na ten IQ Lady center,
      4. zmodyfikować aktualny centralny i zostawić 2x TVM ARN 150/60/4 i wymienić tylko wysokotonowy, sporo w internecie projektów DIY z tymi głośnikami i Visatonem SC10N
      Proszę o rady
      Last edited by robertk89; 29.05.2020, 09:40.

Skomentuj

Moim zdaniem modyfikacja tej kolumny będzie rozsądnym rozwiązaniem. Czy akurat na Visatonie SC10N to inna sprawa.
        Jeśli możesz podaj wymiar obecnej wysokotonówki i ewentualnie jej zdjęcia z przodu i z tyłu, raczej typowy rozmiar głośnika 104 mm się tam nie zmieści.

Skomentuj

pomiedzy głośnikami ARN jest max 10,5 cm ,

pod wysokotonowym nie ma frezowania, jest za to pod niskotonowymi

zdjęcie głośnika od tyłu wrzucę wieczorem
          Last edited by robertk89; 29.05.2020, 12:08.

Skomentuj

Czaruję...
          X