Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera W.32.500.8.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera W.32.500.8.MC

Witam. Jestem mowy na forum a to mój pierwszy post.
    Posiadam dwa głośniki firmy STX W.32.500.8.MC
    Leża sobie grzecznie w pudełkach. Chciałbym je wykorzystać i zrobić Subwoofer aktywny czy Panowie z Forum jesteście wstanie mi pomoc przy budowie ?
    jaka najlepsza będzie obudowa do nich jaki wzmacniacz itp.
    Myślałem nad obudowa typy LT ale nie wiem czy to dobry pomysł

Rozumiem że nie znajdę tutaj nikogo kto jest wstanie cokolwiek mi podpowiedzieć...

Skomentuj

Cierpliwości, znajdziesz
      STX na stronie zaleca budę 50l strojoną na 35Hz i patrząc na symulację chyba nie ma sensu tego za bardzo zmieniać.
      Jeśli to mają być suby to można z 5l dołożyć i spróbować strojenia na 33-34Hz.
      Te głośniki pomimo swoich rozmiarów chyba zbyt nisko nie zejdą, ale jak masz 2 to może być nieźle.
      Linia na tak dużym głośniku będzie solidnych gabarytów i na pewno trudniejsza do zrobienia i zestrojenia niż BR.
      W jakim pomieszczeniu to będzie grało?

Skomentuj

Głośniki raczej słabe... więc zalecenia producenta i mocna końcówka. A może po eksperymentuj zacznij od większej obudowy i eksperymentuj, to ma być pod twój gust...
        Last edited by piotr f.; 20.06.2020, 17:52.

Skomentuj

pomieszczenie ok 30m2
          Subwoofer raczej używany do filmów, mam po prostu te głośniki i szkoda mi ich by leżały.

Skomentuj

A masz miejsce na suba o pojemności np. 110l na dwóch takich głośnikach?

Najlepiej jednak byłoby zrobić jakieś testy odsłuchowe, nawet w tymczasowych budkach.

Skomentuj

A kto mówi ze sub musi być na dwóch głośnikach?
              Mam dwa ale można wykorzystać jeden tylko.
              w najbliższym czasie zrobię skrzynie 50l i zobaczymy w takim razie

Skomentuj

Czaruję...
              X