Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alternatywa dla Soundbar pod telewizor z dobrym zejściem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alternatywa dla Soundbar pod telewizor z dobrym zejściem?

Witam.
    Piszę tutaj, bo nie potrafię znaleźć interesującego mnie rozwiązania w sensownym budżecie, albo estetyce która zadowoli moją żonę :)
    Mam meblościankę w kształcie litery C - do tej pory stał na niej telewizor 32" i towarzyszyły mu pierwotnie Presonusy Eris E8, a potem Edifiery R1600TIII (kryterium urody głośników wypędziło presonusy).
    Niestety po zmianie telewizora na większy pojawił się problem z nagłośnieniem - szafka na której stały głośniki pomieści teraz jedynie coś o wysokości max 20cm.
    Mój budżet to max 1500zł i zastanawiam się co w tej kasie da się zrobić (soundbary w tych pieniądzach dostały straszne cięgi od edifierów za 400zł, nawet zestawy z subem). Myślałem nad jakimiś MTM pokroju iLoud MTM, tudzież presonusowe Erisy E44/E66 - ale w obu przypadkach czerń odpada, a do tego Erisy mają spory hiss, no i budżet przekroczony.
    Kryteria:
    -do 1500zł
    -ma zejść chociaż do 30Hz
    -ma zagrać nie gorzej jak R1600TIII (tylko zejść niżej) - myślę, że to niskie wymagania w zakładanym budżecie, choć Edki grają zaskakująco dobrze w swojej cenie
    -ma wejść na półkę 1.2m *0.2m(wysokość) * 0.4m (głębokość)
    -zapewne w MTM tudzież szerokopasmówki ciężko byłoby zmieścić woofer w jednej obudowie (ideał), ale obok półki mam na podłodze miejsze 40cm*55cm w razie "W"

Bardzo fajnie by było, gdyby istniały plany na zestaw 2.0/2.1 który by mi w całości wszedł na tą półkę. Skrzynki powinienem umieć wykonać sam, materiał mam (o ile sklejka 12mm i płyta stolarska 18mm się nadają, bo tym dysponuję).

Jest to wykonalne, czy bujam w chmurach?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zastanawiam się, czy taką obudowę można by położyć i od góry zaaplikować jakieś niskotonowe (do 6-8") a jako szerokopasmowe dać droższe Fountek FR89EX .

http://zap-acoustics.pl/relacja-prac...ountek-fr88ex/

Dzień Dobry
    Miałem podobny problem (mała wysokość półki), ja potrzebowałem tylko suba w tej przestrzeni. MDS08 (miałem z samochodu) zmieścił się w 13 cm wysokości (sklejka 12mm. membraną do dołu), 2 tunele po bokach, wzmocnienia, ok 20l, nóżki chyba 2.5 cm. Wyszło to dosyć szerokie i głębokie, ale ładnie się chowa, wzmacniacz zewnętrzny na 2xTDA7293 równolegle, gra to z Pianocraftem E810 i w muzyce i filmach jest jak dla mnie bardzo dobrze. Ponieważ front jest szeroki pewnie spokojnie upchałoby się tam 2 szerokopasmówki, ale to już sporo dłubaniny, komory, wzmacniacze itp.

Skomentuj

O - to jest dobra wiadomość. Dzięki.
      Latam po internecie i rozważam też zrobienie satelitków na kształt sound cube i podparcie właśnie subem(wszystko w osobnych obudowach): https://images.app.goo.gl/xJaoDAc1Dfvcm7mC9
      Fountek FR88EX wydają się być tanim i fajnym kandydatem do satelitek, tylko będę musiał poszukać kogoś kto by pomógł ze zwrotnicą i połączeniem tego z subem.

Skomentuj

Zamieszczone przez wlochu_mp Zobacz posta
        Dzień Dobry
        MDS08 (miałem z samochodu) zmieścił się w 13 cm wysokości (sklejka 12mm. membraną do dołu), 2 tunele po bokach, wzmocnienia, ok 20l, nóżki chyba 2.5 cm. Wyszło to dosyć szerokie i głębokie, ale ładnie się chowa
        A jakieś rysunki/zdjęcia byś Kolego znalazł? 13cm to tyle ile szukam. zaczyna mi się to wszystko składać w całość i mam dwie koncepcje, ale nie potrafię planów znaleźć dla tak płaskich obudów :( - pokutuje moje nieogarnięcie w temacie.

Skomentuj

Kolego, w tej bryle o wymiarach jakie podales ma prawie 100 litrow pojemnosci brutto. Tam spokojnie zmiescisz dwie kolumny stereo ( na boku ) z 16-18cm glosnikami. Oczywiscie zejscie 30hz to pobozne zyczenie, szczegolnie w tej kasie, ale przy zastosowaniu odpowiednich przetwornikow nawet i to jest mozliwe. Mozesz rowniez poszukac glosnikow Coaxialnych, ktore w takich zastosowaniach beda lepsze od glosnikow szerokopasmowych, szczegolnie jakis bzdetnych satelitek z dolaczanym subem.
          Last edited by Pogromca mitow; 13.08.2020, 15:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Kolego, w tej bryle o wymiarach jakie podales ma prawie 100 litrow pojemnosci brutto. Tam spokojnie zmiescisz dwie kolumny stereo ( na boku ) z 16-18cm glosnikami. Oczywiscie zejscie 30hz to pobozne zyczenie, szczegolnie w tej kasie, ale przy zastosowaniu odpowiednich przetwornikow nawet i to jest mozliwe. Mozesz rowniez poszukac glosnikow Coaxialnych, ktore w takich zastosowaniach beda lepsze od glosnikow szerokopasmowych, szczegolnie jakis bzdetnych satelitek z dolaczanym subem.
            No właśnie szukam inspiracji i namiarów na sensowne, nieskomplikowane rozwiązania. Jak na wstępie zaznaczyłem, co do jakości dźwięku specjalnie wielkich wymagań nie mam: ma grać lepiej od sounbarów w założonym budżecie, a to potrafią nawet Creative Gigaworks T40 :)
            Dlaczego pomyślałem o szerokopasmówkach i subie? Bo gdzieś przeczytałem, że można taką konstrukcję wykonać bez zwrotnic. Np. taka konfiguracja:
            • 2*Dayton Audio RS100-4
            • Dayton Audio DCS165-4 lub Tang Band W5-1138SMF

Widziałem gdzieś realizację małej skrzynki z tym Tang Bandem, gdzie ponoć zeszło to do 34Hz.
            Napisałem e-mail do jednego z konstruktorów ogłaszających się tutaj z prośbą o wycenę i zaproponowanie rozwiązań, ale niestety jeszcze nie odpowiedział, a kompletnie nie wiem jak to wyjdzie kosztowo przy układzie ze zwrotnicami i tak dalej. Samo szukanie planów idzie mi jak po grudzie - nie siedzę w tym temacie i ciężko się bez wiedzy tego szuka. Zakładam, że zlecenie nawet na tak tanich przetwornikach nie zamknie się w moim budżecie, dlatego kombinuję z rozwiązaniami, które w dużej części wykonam sam.
            Myślałem też o
            2*Dayton Audio PS95-8 w satelitkach (cube)
            2*Fountek FR88EX w satelitkach (cube) plus jakiś sub, ale poza wymienionymi wyżej subami nie znalazłem nic równie polecanego w ośmiu Ohmach.
            Położenie kolumn na boku jak najbardziej rozważam, ale nie żeby wypełnić całość (niestety estetyka rozwiązania ma nadrzędne znaczenie) - nawet zaświtał mi szalony pomysł położenia na boku klonów Boenicke W5 (ale jak policzyłem same drivery z klonów, to już jestem poza budżetem).

Skomentuj

Niestety rysunki zrobiłem odręcznie, tzn wymiary formatek, gdzieś mi to wsiąkło, zmierzyłem: ma tylko 11.5 cm wysokości, 75 cm szerokości i 40 cm głębokości, nóżki mają 2 cm. Nie przykładałem się do tego - malowane pędzlem i takim kolorem bo miałem końcówkę farby, ale tego suba mało widać z pokoju. MDSa mierzyłem ARTĄ i strojenie tymi tunelami też już niestety nie pamiętam na ile i jaka długość.

Skomentuj

Dobra, to może inaczej: po przejrzeniu pierdyliona inspiracji i poczytaniu na temat różnych konstrukcji, w zakładanym budżecie wyklarował mi się następujący set:
                • Lepai LP210PA (albo zbliżony funkcjonalnie, już zmontowany układ -> ten widzę dostępny tylko na partsexpress lub na aliexpress)
                • Tang Band W5-1138SMF - ideałem byłoby w płaskiej konstrukcji downfire
                • 2* Dayton Audio RS100-4
                • i opcjonalnie 2* HiVi TN28-B - nie wiem czy szerokie pasmo mi nie wystarczy, a te tweeterki można w miarę zgrabnie dolepić do prawie każdej konstrukcji

Komponenty te wziąłem z projektu Dinas-ów (Do I Need A Subwoofer) - https://www.etsy.com/listing/6767737...ntell-speakers
                jednakowoż, żeby zamknąć się w zakładanym budżecie wymyśliłem, że da radę zrobić to na 2.1 ->Dinas-y są dla mnie za duże, a dodatkowo odpada koszt jednego tang banda, jednego Lepai i, w przypadku rezygnacji z tweeterów, ze zwrotnic, bo Daytony to szerokopasmówki (myślałem nad Fountekami FR88EX - jako alternatywie, bo na słuchawkach na sound testach na youtube bardziej fajne mi się founteki wydają, ale nie wiem jak to się ma do wyższej niż zakładany woofer impedancji).

W przypadku konstrukcji ultraprostej, czyli 2xSzerokie pasmo i subwoofer pędzone z jednego Lepai (bądź zamiennika - byle gotowiec) myślałem nad obudową zamkniętą typu soundcube ze sklejki dla satelitów i płaskiej skrzynki w układzie downfire dla tego suba (tudzież innego w podobnej cenie zdolnego zejść do 35Hz).

Jeśli idzie o skrzynkę, to potrzebował bym pomocy z zaprojektowaniem czegoś na kształt https://i.ebayimg.com/images/g/Tw0AA...9-6/s-l400.jpg - z miejscem na układ wzmacniacza (nie chcę dodatkowego pudła, niech to już będzie aktywne 2.1) wykonane ze sklejki.
                Czy są tutaj osoby chętne odpłatnie mi pomóc z projektem skrzynek i ewentualnie zwrotnic (w przypadku decyzji pójścia w tweetery)?
                Jeśli idzie o konstrukcję skrzynek, to chcę się spróbować z takim łączeniem (a więc obudowy zamknięte będą dowolnie sztywne): https://pl.pinterest.com/pin/4529636...13&w=530&h=421
                Ubytki będę uzupełniał żywicą, a więc i szczelność będzie.

Skomentuj

Nie wazne jaka konstrukcje wybierzesz, to bedziesz musial uzyc equalizacji czestotliwosci. Moim zdaniem lepszym wyjsciem byloby upchanie w te obudowe typowego ukladu dwudroznego, tym bardziej, ze masz 20cm wysokosci do wykorzystania. Oczywiscie bedzie to wymagalo zrobienia zupelnie nowej zwrotnicy.
                  Zejscia do 35hz nie uzyskasz z tak malego glosnika. Musisz uzyc przynajmniej 17-18cm woofera z niskim rezonansem i srednia dobrocia, aby przy wykorzystaniu wiekszej pojemnosci zestroic nizej obudowe.

Skomentuj

Czaruję...
                  X