Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buduję kolumny podłogowe, proszę o rady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Buduję kolumny podłogowe, proszę o rady

Witam!

Tak jak w temacie, zamierzam zbudować kolumny podłogowe. Maja one być dwudrożne. koszt oczywiście minimalny. zastanawiam się nad następującymi głośnikami średnio-nisko tonowymi arn188 08/04 lub arn188 03/04 http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-188-03-4.htm gdybym się zdecydował na któreś z nich to w kolumnie były by dwa.
    Zastanawiam się również nad kolumną z jednym heco http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43222544 kasa nie pozwala na więcej, co byście mi polecili?
    Jak wrzucałem te arn188 03/04 to ładnie grają 2 w obudowie 106l br 33,5Hz ale czy nie rozwali ich w tak dużej obudowie?
    Bo heco to styka obudowa 18l z br ale basu takiego już nie ma:( ale nie znam się i proszę o poradę co byście wybrali na moim miejscu 2xtesla czy 1xheco.

Mam jeszcze taką koncepcję: zrobić 3way i wtedy po jednym heco i syku a do tego jeden niskotonowy w bok kolumny proszę się nie śmiać ale mam akurat dwa lw800na zbyciu( wymieniło by się kiedyś.

Co do syków to nie mam pojęcia co wybrać mogę dać okolo 60zl za jeden ale moze warto dac 100zl poradzcie mi proszę.

Wzmacniacz mam samochodowy 4x50 sinus lub 2x140sinus
    proszę mnie nie zjechać z błotem:) Jestem nowy każdy kiedyś zaczynał.

Pozdrawiam wszystkich!

Moim zdaniem obudowa do 2 arn zdecydowanie za duza.Slyszalem te HECO graja bardzo fajnie,nie brak srenivh itp.A basu jest dosc troche z nich jak na takie glosniczki.Mozesz tes zrobic np na magnatach graja podobnie nawet troche lpiej.Ale duzo wiecej basu bedzie z ARN"OW
    Pozdro

Skomentuj

do arn 106l to za duzo !!! 1/4 tego
      wysoki to tvm arv 104 i zwrotka do tego ww.janbo.com.pl
      bierz tesle
      zobacz jeszcze arn 150 :P

Skomentuj

2x arn 188 w 25l??? troche nie za mało? VAS takiego układu jest podwojne niż jednego głosnika. Pytam nie stwierdzam, ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z tesla, ale w WINISD troche dziwnie ta cha-tyka wyglada.

Skomentuj

mozesz liczy podwójne was albo obliczyc objetosc dla 1 glosnika i x2; podalem pi razy drzwi; 106 to lodówka wyjdzie z tegom :P

Skomentuj

dziękuję bardzo za odpowiedzi, mi też sie wydaje ze 106l to za dużo ale tak mi w winisd wyszlo dlatego wolę zapytać na forum! czy arn188 03/4 nadaje się na średni-bas czy może lepiej coś mniejszego? np arn 150, będą to jedyne kolumny w 12m pokoju

jaka róznica pomiędzy arn188 03/4 a arn188 08/4 chodzi mi o walory dzwiękowe?

jednak 3way odpada na lw800 mam kupca:)

Widze że elektroda ma sie nijak do diyaudio tam 4odpowiedzi=4dni tu pare h:) podoba mi sie:)
            pozdro4all

Skomentuj

No własnie tez bym chcial wiedziec jak to wypada w odsłuchach! Ja myślałem aby dać go(arn 188 08/4) w 90l strojony na 35Hz (wym 90x20x50) tylko tez dosc duza pralka (cos w podobie VOYAGEROW tonsila)! A tak na marginesie nie wiem czy on w ogole sie nadaje do br....

Niech ktos podrzuci jakas sugestie co do tego!!!

Skomentuj

no fajny wykresik sie robi na winisd przy90l i 35hz ale group delay jest 27ms przy 31Hz czy nie bedzie to zbbytnio dudniło?

Skomentuj

Z moich obliczen w WinISD to ARN188/08/4 potrzebuje calkiem innej budy niz ARN188/03/4. Wersja 03 wydaje sie latwiejsza do okielznania. Obudowa dla niej to BR 30L strojony na 40Hz .. nic lepszego chyba sie do tego nie zrobi (oczywiscie mowie o dwuch sztukach na kolumne). Fakt ze impuls dochodzi do 17ms ale to przy 24Hz.

Skomentuj

Heco musialbys miec dwa zeby kolumienka zagrala jesli ma byc wolnostojaca, a do dwoch 17stej obudowa do 60litrow.

Skomentuj

A może 17-80-8 ss z stx.a? Jeżeli masz pokój 12m to nie wiem czy jest sens dawać po dwa takie na kolumne.Ja mam jednego i basu wcale nie jest mało.Średnice mają niestety troche wycofaną,ale jakby je ciąć nisko byłoby ok.

Skomentuj

witam tak przeglądałem forum i chyba zdecyduje się na 2x 188 05/4 w jednej kolumnie 55l i 36Hz br, jeszcze takie pytanie na które nie mogłlem znaleźć odpowiedzi... jak uwzględnić w symulacji wygłuszenie (jaki program itp.)?

czytałem o łączeniu szeregowym i równoległym głośników i że szeregowo to nie zbyt dobrze ale 4ohm 188 jest fajniejsza na wykresach niż 8ohmowa którą mógłbym dać równolegle, co wybrac?

czekam dalej na propozycje wysokotonowego glośnika... arn 104 ładny jest ale opinie na jego temat są mieszane na forum, czy warto dołożyć i kupić coś lepszego?

co do zwrotnicy to czy podział 3700 byłby dobry 188 ciagnie do 4khz a 104 od 2.5khz, jaką zwrotnice lepiej 6dB czy 12dB? na początku chciałbym kupić janbo a w miarę zdobywania doświaczenia ją zmodyfikować.

pozdrawiam

[ Dodano: 2005-03-03, 09:08 ]
                        Witam dziękuję za pomoc kupiłem już głośniki. Temat uważam za zamknięty.

Skomentuj

Czaruję...
                        X