Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwie drogi czyli pierwsza podróż

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwie drogi czyli pierwsza podróż

Cześć

Jestem nowy na forum. Witam koleżanki i kolegów. Czytałem forum, zazdrościłem aż w końcu postanowiłem sam zmierzyć się z tematem.

Po roku nabywania i sprzedawania coraz to nowych kolumn dojrzałem do pomysłu budowy własnych. Zakupiłem książki nt projektowania kolumn, studiuje strony z kitami diy. Potrzebuje jednak jakiegoś punktu zaczepienia. Coś od czego mogę wyjść i poszukiwać informacji. Oto to co udało mi się ustalić samemu z sobą:

- monitor dwudrożny
    - średnia wielkość - do 40 litrów
    - ciche i średnio głośne granie
    - jazz, ambient, klasyka, spokojna elektronika
    - pomieszczenie 20-25 m2
    - szukam w dźwięku przestrzeni i sceny - po muzykalnej stronie
    - mam tęsknotę za holografią AMT Kithara
    - budżet ok 5k

Będę wdzięczny za rady i podpowiedzi jak pójść dalej. Gotowy kity? Samemu próbować? Uprosić?

Pozdrawiam

Darek

Ja bym proponował robić coś swojego własnego. To przygoda. Ja obecnie męczę się nad swoim trzecim projektem - jak zwykle trudnym. Zresztą tu są ludzie o wielkiej wiedzy i z chęcią pomocy. Bez nich bym nic nie zrobił. Reasumując - ja bym robił coś samemu.
    Last edited by sir_morgot; 10.11.2020, 20:09.

Skomentuj

5000 budżet?

25m2

Dobra scena

monitor?

= Bifrost Seas

i nie dlatego, że akurat go ćwiczę, tylko, że trafia w te kryteria.

Ale pomysłów może być mnóstwo. Począwszy od klasyki czyli Scan speak 8545 i dobra kopułka Scanspeaka lub SB Acoustic.
      40L? Sporo. 2- drożne. Może coś z klasyki jak nie do kupienia Vifa tower...kurcze nie pamiętam tej vify 22cm. Lub Hurricane.
      Albo SBA. Scena i świetne stereo jest we wszystkich tych powyżej. Bezpiecznym wyborem są sprawdzone konstrukcje na niekoniecznie super nowoczesnych głośnikach.
      Nadal świerku nie czuję.
      No i kwestia reszty toru wzmacniacz, źródło.
      AMT Kithara . Słusznie, że chcesz bardzo dobre monitory z wielkim dźwiękiem i powietrzem. Amt na górze świetna propozycja, nieco mniej precyzji ale za to kryształ do okoła.
      A elektrostatów słuchałeś? ciekawa konstrukcja. Jakby nie patrzeć :) -monitory. Powietrza to tam nie brakuje.
      Ja jestem wierny kopułce w zakresie wysokich tonów, lubię oprócz przestrzeni nieco precyzji, a do sceny w dobrych 2-way nie mogę się doczepić.
      W 20-25m2 osiemnastki średnio-nisko tonowe będą szybkie , dynamiczne i zapewnią dosyć niskich częstotliwości. Lub 19, z SBA.

2 - way możesz próbować w/g projektów w sieci bez potrzeby pomiarów. Kity też są ok. ale zawsze droższe. Za 5000 masz sporo możliwości, ale i w pewnym momencie ograniczeń, dlatego na przetworniki nie dałbym więcej niż 3000. te 2000 muszą wystarczyć na resztę, ciasno.

Może zamiast holograficznej AMT kierunkowe kopułki ? 19mm i bardzo dobry midwoofer. Będzie ciemniejszy dźwięk ale za to jaka średnica, basu wystarczy a na górze nic nie zabraknie.

Ale może konstruktorzy coś powiedzą lepiej, ja tylko coś tam wiem.

Skomentuj

masz tu prosze moj stary post co jest potrzebne jeśli zaczynasz zabawę od zera . https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post541540

a tu masz tutek Pogromcy Mitow dotyczacy pomiarow https://diyaudio.pl/showthread.php/1...l=1#post469761

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi i linki do przejrzenia.

Mały update specyfikacji, wybrałem tweetera (od czegoś trzeba zacząć):

AIRMT-130
          https://www.monacor.com/products/com...rs-/airmt-130/

Sugestie co mu dać do pary?

Zestaw będzie napędzany luxman-em m-4000.

Skomentuj

Czaruję...
          X