Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa subwoofera 12"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa subwoofera 12"

planuje budowę nowego subwoofera

plan zakłada głośnik 12", wzmacniacz PA400 lub pa300 zakupiony jako gotowy w sieci

do tej pory mam suba na arn226 z wzmacniaczem na tda 100W jak dobrze pamietam, skrzynia zamknieta ok 50l

i tak go z 10 lat używałem

teraz mam go w większym pomieszczeniu i brakuje mu duzo a wymagania tez wzrosły 🙂

potrzebowałbym pomocy w doborze głośnika, niestety mam mało miejsca pod tv i skrzynia 40-70l sie zmieści, z większa problem

zestaw z którym to będzie grało to 2x podłogówka na 2xarn150 i sc10n, monitorki arn 150 i sc10n, centralny 2xarn150 sc10n (ale zestaw tez będę wymieniał z biegiem czasu na cos lepszego)

amplituner 5,1 Pioneer VSX-322

pomieszczenie w którym sub będzie grał to salon otwarty 26m^2

przeznaczenie raczej uniwersalne z przewaga muzyki

budżet na całość 1500zł wiec sam głośnik 500-800zł

proszę o jakieś propozycje, gotowe projekty

Jako że masz już subwoofer z obudową zamkniętą to i pewnie wskazane aby kolejny był również taki.
    Możesz użyć SB Acoustics SB34SWNRX-S75-6 właśnie w obudowie zamkniętej i mieści się we wskazanym przez Ciebie budżecie.

Skomentuj

dziekuje za propozycje
      odnosnie tego SB Acoustics SB34SWNRX-S75-6
      znalazłem ze obudowa 40l jak zamknięta, ma ktoś jakieś doświadczenia?
      czy wzmacniacze wymienione przeze mnie wystarcza?

Skomentuj

Proponuję inny wzmacniacz weź. Wiem że na rynku nie ma z czym szaleć, ale może coś od STXa albo monacora.
        https://diyaudio.pl/showthread.php/9...l=1#post506837

Skomentuj

Zamieszczone przez adamuk_88 Zobacz posta
          plan zakłada głośnik 12", wzmacniacz PA400 lub pa300 zakupiony jako gotowy w sieci
          Zamieszczone przez adamuk_88 Zobacz posta
          dziekuje za propozycje
          odnosnie tego SB Acoustics SB34SWNRX-S75-6
          znalazłem ze obudowa 40l jak zamknięta, ma ktoś jakieś doświadczenia?
          czy wzmacniacze wymienione przeze mnie wystarcza?
          Głośnik fajny.
          Niestety wzmacniacz (np. ten PA400) taki sobie.
          Co z tego że będziesz miał fajny głośnik, skoro będzie on zasilany wzmacniaczem nieadekwatnym do jakości głośnika.
          Miałem PA400, to dobry wzmacniacz do STX-ów a nie do głośników pokroju SBacoustic.
          I nie chodzi tu o moc (chociaż niektórzy twierdzą że jest zawyżona), a o samą jakość w sensie funkcjonalności, oraz niestety materiałów użytych do produkcji.
          Osobiście wolał bym mieć ciut słabszy sub (ogólnie) a o lepszej jakości (np. z korekcją EQ, mniejszym a lepszym głośnikiem).

Oczywiście sub powinien być dopasowany do wielkości pomieszczenia, więc budowanie suba na np. głośniku 8", oraz wzmacniacza z DSP, do pomieszczenia takiego jak Ty masz, nie ma sensu (był by to bardzo fajny, mały sub, ale nie do tego pomieszczenia).

Skomentuj

Głośnik będzie odpowiedni.
            Trzeba jedynie sensowny wzmacniacz zaproponować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Proponuję inny wzmacniacz weź. Wiem że na rynku nie ma z czym szaleć, ale może coś od STXa albo monacora.
              https://diyaudio.pl/showthread.php/9...l=1#post506837

znalazlem stx sub 9000
              lub monacor sam 300d

miał ktos jakies doswiadczenia?

Skomentuj

Siemka.Mam też taki dylemat z subem. Kasa max 1500 na diy i cały czas szukam ,ale jakoś mi się to nie kalkuluje.Lepszy wzmacniacz to około 800zł i głośnik też 800zł plus płyty ,plus robota i czy zagra dobrze? hmm.Fajnie jest zrobić coś samemu,ale czy będzie efekt wow ?,nie zawsze.Po to jest diy żeby zmontować coś samemu i zrobić to lepiej niż fabryka w tej samej albo lepszej kasie.Zmierzam do tego ,że 3 tygodnie miałem w domu subwoofer svs sb-1000.Obudowa zamknięta 12 cali i 300rms.To jest to czego szukałem w subie. Szybki bas i niski bez buczenia.Cena za nowy 1900zł mogę kupić.I teraz pojawia się pytanie czy za 1500 zł zrobię taki subwoofer.Coraz bardziej zaczynam mysleć ,że go kupię,ale cały czas szukam w necie projektów ,głośników i wzmacniaczy.Do codziennego użytku nie potrzebny taki mocny sub, więc na 10 cali może jakieś 200-250W by wystarczyło w closed tylko żeby to zagrało tak jakościowo jak svs.Pokój mam też 25m2.
                Co myslicie o dyton audio 10 cali? Choćby zastosować ten głosnik sbacoustic to jaki wzmacniacz??? Ja znalazłem coś takiego ,ale czy da się to u nas kupić? fajny ,bo w klasie D i ma DSP. https://www.parts-express.com/dayton...y5h029l3h0005c
                Last edited by lukiel84; 23.11.2020, 20:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                  Siemka.Mam też taki dylemat z subem. Kasa max 1500 na diy i cały czas szukam ,ale jakoś mi się to nie kalkuluje.Lepszy wzmacniacz to około 800zł i głośnik też 800zł plus płyty ,plus robota i czy zagra dobrze? hmm.Fajnie jest zrobić coś samemu,ale czy będzie efekt wow ?,nie zawsze.Po to jest diy żeby zmontować coś samemu i zrobić to lepiej niż fabryka w tej samej albo lepszej kasie.Zmierzam do tego ,że 3 tygodnie miałem w domu subwoofer svs sb-1000.Obudowa zamknięta 12 cali i 300rms.To jest to czego szukałem w subie. Szybki bas i niski bez buczenia.Cena za nowy 1900zł mogę kupić.I teraz pojawia się pytanie czy za 1500 zł zrobię taki subwoofer.Coraz bardziej zaczynam mysleć ,że go kupię,ale cały czas szukam w necie projektów ,głośników i wzmacniaczy.Do codziennego użytku nie potrzebny taki mocny sub, więc na 10 cali może jakieś 200-250W by wystarczyło w closed tylko żeby to zagrało tak jakościowo jak svs.Pokój mam też 25m2.
                  Co myslicie o dyton audio 10 cali? Choćby zastosować ten głosnik sbacoustic to jaki wzmacniacz??? Ja znalazłem coś takiego ,ale czy da się to u nas kupić? fajny ,bo w klasie D i ma DSP. https://www.parts-express.com/dayton...y5h029l3h0005c
                  Subwoofer to raczej prosta konstrukcja, ale osobie ktora bedzie chciala robic jakies DIY tylko po to zeby bylo taniej, odradzam.
                  Czy bedzie lepiej to zalezy od wiedzy, umiejetnosci, doswiadczenia i budżetu, a to wszystko i tak moze sie wydawac subiektywne.
                  Last edited by jamess8; 24.11.2020, 08:16.

Skomentuj

Z subami to chyba tak jak z kolumnami, do im wyższej klasy chcesz dobić, tym bardziej się opłaca.
                    Z jednej strony masz tanie suby ze wzmacniaczem z filtrem z BR, z drugiej drogie w CL zwykle z panelem z korekcją i m. in. przez to większą mocą.
                    Jeśli chcesz np. zrobić suba takiego jak tani, to nie wiem czy nie lepiej kupić. Jeśli chcesz zrobić coś dobrego, to dobry głośnik basowy powiedzmy 1000zł, można do tego dać końcówkę mocy PA z DSP, takiego Behringera i razem za powiedzmy 2500-3000 robisz wymiatacza za którego w sklepie trzeba dać sporo pieniędzy.

Skomentuj

Nie do końca miałem na myśli żeby było taniej tylko lepiej w tej samej kasie.Właśnie wczoraj patrzyłem na końcówki behlingera nx z dsp.Koszt 1250zł i głośnik od 800zł w zwyż.Fajna opcja,bo można samemu poeksperymentować z ustawieniami dsp.Mocy na dwa suby jak coś i w razie wymiany subwoofera wzmacniacz zostaje do następnego.Minus to dodatkowy klocek pod amplituner.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Był już temat na forum o wykorzystaniu Behringer inuke nu1000dsp do zasilania subwoofera.

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...W-27-500-8-FCX

Skomentuj

zatem czas się zabrać za realizacje
                          podsumowując
                          głośnik
                          Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                          SB Acoustics SB34SWNRX-S75-6
                          wzmacniacz
                          Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          monacora.
                          monacor sam 300D

obudowa 40l zamknięta + komora na wzmacniacz

głośnik w dol (ile od ziemi żeby było dobrze?)

Skomentuj

Dawno temu robilem takiego suba na Sba napedzanego Monacorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Dawno temu robilem takiego suba na Sba napedzanego Monacorem.
                              miałbyś jakieś wskazówki?

Skomentuj

Do subwoofera closed przydało by się dsp.Ten panel monacora gdzieś czytałem ,że ma możliwość podbicia 40 hz wie ktoś coś jak to się tam robi? Co do panela z dsp jest jakiś dostępny w polsce panel z dsp do suba ,a nie końcówka mocy jak pisaliśmy wyżej?Znalazłem jeszcze taki wynalazek DSP-LF firmy Dayton Audio. Do tego dało by radę jakąś końcówkę zrobić tylko czyvto działa? Próbował ktoś? Albo co o tym myślicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                                  Co do panela z dsp jest jakiś dostępny w polsce panel z dsp do suba
                                  https://www.blackdotaudio.eu/hypex-f...sp-p-5071.html
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Spoko tylko cana zaporowa.

Skomentuj

konstrukcja wykonana
                                      głośnik sb 12"
                                      wzmacniacz monacor sam300d
                                      buda ~36l zamknięta (40-komora na wzmacniacz)
                                      całość narazie testowo

kilka problemów
                                      z racji ze glosnik mam skierowany w dol (miejsce na suba pod blatem z kamienia - przedluzenie kominka/szafka rtv) i na pokoj sie nie zmiesci na wysokosc
                                      calosc podkakuje jak sie da glosniej
                                      jak sie da bardziej glosniej to poza podskakiwaniem swiszczy szczelina glosnik-podloga
                                      wniosek ze glosnik wisi za nisko nad podloga

jaka minimalna odleglosc takiego suba?

na pol gwizdka gra zadowalajaco ale w wolnej chwili skrece nowa bude do tego

Skomentuj

Czaruję...
                                      X