Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Inny rodzaj zamontowania głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Inny rodzaj zamontowania głośników.

Witam Kolegów.

Jestem ciekaw Co myślicie o tego typu konstrukcji, gdzie nie ma podfrezowania na kołnierz głośnika, tylko w formatce robi się otwór a głośnik montuje się od środka.

Przykład na tej stronie:

https://www.inputaudio.de/das-neue-s...onitor-40-3xd/

Pozdrawiam.

Taki przykład miałem pod ręką.

czerwony - I prototyp
    Czarny - II prototyp
    Zielony - przefiltrowany głośnik

Przyjechał do nas do pracowni prototypy hornów na W8-1772. Miały przed głośnikiem takie wyprofilowanie na grubość frontu.
    Po pierwszych testach prototyp poszedł do "pieca" a po niedługim czasie dostarczono nowy z zlicowanym głośnikiem i poprawionym tunelem - pierwszy był za nisko strojony.

ogólnie jeśli nie wiemy co robimy to robimy to zgodnie ze sztuką, każdy "ustrój, kształt , horn , falowód itd." zamontowany przed głośnikiem wpływa na jego charakterystyki . W zależności od jego kształtu i głośnika a dokładniej częstotliwości przetwarzanej wpływ może być większy lub mniejszy bardziej lub mniej pożądany.
    Może go także nie być wcale np. głośnik nisko tonowy przetwarzający pasmo sporo poniżej działania odbić takiego "ustroju". W teorii i praktyce brak wpływu dyfrakcji można zauważyć przy zlicowanej ściance szerokiej odgrody gdzie szerokość przekracza długość fali przetwarzanej lub zaokrąglonym froncie w kształt kuli wtedy kąt rozpraszania głośnika staje się węższy niż kształt frotu.

Myślę że HARBETH wiedział co robi i wykorzystywał lub brał pod uwagę wpływ takiego kołnierza wokół głośnika. Zwróć uwagę że wysokotonowy jest już zlicowany. Przy średniaku odbicia mogły być w nieefektywnym kącie rozpraszania lub powyżej pasma przetwarzania po filtracji. A nawet celowo mógł to wykorzystywać do osłabienia pasma na skraju zbocza.
    Jeśli Ty natomiast chcesz tak montować głośniki z lenistwa, oszczędności lub braku narzędzi to nie rób tego :)

W dobie mody na wąskie kolumny dodam jeszcze że środek i góra pasma mniej "zniekształca i spowalnia" przy kolumnach z szerokim frontem :)
    Last edited by Zap Projekt; 03.12.2020, 23:24.

Skomentuj

Zap Projekt, dziękuję za odpowiedź.

Pytałem, bo po pierwsze byłem ciekaw co daje tego typu rozwiązanie, a po drugie w kontekście prac stolarskich. Nie mam wystarczająco dużo narzędzi i umiejętności, żeby wykonać otwory i podfrezowanie pod głośniki. Dlatego stwierdziłem, że takie rozwiązanie będzie łatwiejsze do wykonania.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
      X