Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestawy podstawkowe - prośba o poradę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestawy podstawkowe - prośba o poradę

Dzień dobry!
    Czytam już forum jakiś czas, a piszę dopiero pierwszy raz.

W tej chwili posiadam zestawy STX F-200n, wzmacniacze Denon DRA-F109 oraz SE na 6P6S.
    W tej chwili słucham w większości na lampie. Źródło do głównie gramofon.

Ze względów lokalowych słucham raczej w bliskim polu. Brzmienie obecnych kolumn nie jest w zasadzie złe tyle, że one słabo "znikają" w przestrzeni.
    Kiedyś zrobiłem zestawy na szerokopasmowych Monacorach SPH-60X i podobało mi się właśnie ładne "znikanie" głośników w przestrzeni. Miały jednak inne wady.

Do rzeczy: chciałbym zrobić zestawy podstawkowe, które:
    - będą tworzyły scenę lepszą niż F-200n, bardziej będą "rozpływały się" w przestrzeni,
    - skuteczność pozwoli napędzać je lampowcem,
    - lubię podkreśloną niską część pasma (jednak już kilka lat temu przestałem używać regulacji barwy we wzmacniaczu),
    - nie będą szersze niż powiedzmy 22 cm.

Przeglądając forum, pomyślałem o projekcie SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot
    Może jednak lepiej byłoby coś na głośnikach 180 mm?

Słuchanie w polu bliskim dla mnie oznacza słuchanie z odległości mniejszej niż 1m.
    F-200n to duże kolumny, a duże kolumny powinno się słuchać z większej odległości.
    Na znikanie głośników duży wpływ mają zjawiska powstając w czasoprzestrzeni pokoju odsłuchowego. Słuchając w polu bliskim jesteś poza zasięgiem tych zjawisk, bo słyszysz dźwięk bezpośredni.
    Czemu chcesz zrobić kolumny podstawkowe? Chcesz zastąpić te STX?

Skomentuj

Może trochę źle to podciągnąłem pod "bliskie pole", bo jest to mniej więcej trójkąt równoboczny o boku około 1.8 metra.
      Źle u mnie jest z akustyką pomieszczenia - pokój niesymetryczy, jaden bok jest, drugi otwarty na większą przestrzeń itp.
      Żeby było lepiej, muszę przestawiać głośniki, umieszczać je raczej po przekątnej.
      Czy chcę zastąpić STX-y? Jeśli byłby dobry efekt to tak. Wizualnie lubię podstawkowce na ładnych, prostych standach, podobają mi się.
      Poza tym, ciągnie mnie też do jakichś eksperymentów.

Skomentuj

Obecnie masz niskobudżetowe kolumny na dwóch niskotonowcach 18cm, chcesz je ewentualnie zastąpić innymi też niskobudżetowymi podstawkowcami na jednym głośniku 13cm. Jednocześnie
        Zamieszczone przez cobra_tr Zobacz posta
        lubię podkreśloną niską część pasma
        .
        Nie rozumiem takiego podejścia do tematu.
        Moim zdaniem powinieneś szukać czegoś innego.
        Jesteś w stanie sam stworzyć kolumny, czy raczej tylko skopiować jakiś projekt?

Skomentuj

Nie zaprojektuję i nie policzę sam zwrotnic, więc muszę ograniczyć się do gotowych projektów.
          Chodziła mi też po głowie jakaś modyfikacja zwrotnic w STX. Przytłumienie góry pasma (a tego jest sporo) dałaby relatywne podkreślenie dołu pasma. Mam rację?

Skomentuj

Modyfikacja zwrotnic w F-200n byłaby najtańszą opcją (teoretycznie), ale musiałbyś nauczyć się robić pomiary mikrofonem za pomocą jakiegoś programu do mierzenia. To nie jest trudne, więc zachęcam.
            Trudno jednak stwierdzić, czy to da satysfakcjonujące efekty. STX w swoich kolumnach zazwyczaj używał głośników, których nie oferował do sprzedaży detalicznej, więc nie wiadomo co tam w nich jest i jaki jest poziom jakościowy tych głośników, a raczej należy przypuszczać, że niski. Pewnie niższy niż seria mcx, która przecież nie jest szałem.

Skomentuj

Czy to Twój temat?
              https://www.winyl.net/viewtopic.php?t=13321

Skomentuj

Tak, mój.
                Mógłym podejść do tematu pomiaru mikrofonem. Musiałbym sprawdzić, bo chyba nawet mam jakiś prosty mikrofon pomiarowy.
                Musiałbym o tym poczytać, poszukać tutoriali. Polecisz coś prostego?
                Last edited by cobra_tr; 23.12.2020, 21:13.

Skomentuj

Używam prostego programu HolmImpulse oraz bardziej skomplikowanego Arta w wersji demo, ale są też inne.

Skomentuj

Czaruję...
                  X