Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana twetera w kolumnach fabrycznych..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana twetera w kolumnach fabrycznych..

Czy ktos robił takie zabiegi ? I jak to się skączyło? W moim przypadku są to 3.5 drożne kolumny od Audio Phisica model scorpio, mam juz je 2.5 roku miedzy czasie miałem też kilka innych kolumn I powiem szczerze że Audio phisic du-xx nie urywają najwiecej mam im do zarzucenia jesli chodzi o sopran jest mało szczegułowy I sprawia ze mam pewien niedosyt jesli chodzi o jego ilość.
    No I teraz pytanie czy lepiej wymienic sopran czy sprzedać I zbudować coś od początku. A jeśli to drugie to co proponujecie ?

Tweater wyglada ja vifa bc25tg , co zamiast tego polecacie?

Skomentuj

vifa bc jest faktycznie bardzo przecietnym glosnikiem i wymiana go duzo poprawi

ale znowu pojawia sie problem ze zwrotnica :/

jakie tam pozostale glosniki siedza?

Skomentuj

W rozmiarze 104mm jest spory wybor tweeterow, ale nie wiem czy jest sens sie za to zabierac bez przeprojektowania zwrotnicy.

Skomentuj

Jakie tam pozostałe głośniki siedzą - już odpowiadam Pawle.
          Na srednich tonach 2x peerless has 5 1/4 Hds. Ale jeden ma inna zwrotnice drugi inną a na basie 4 x peerless 6.5 inch jesli sie niemyle SDS.

Chcialbym żeby kolumny grały na wysokich tonach jak Usher DMD.

Skomentuj

to juz sa zacne glosniki i tez HDSa nie wysokie mozna do nich dolaczyc
            ale zwrotnica nowa na bank :(

w sumie luzem te glosniki sprzedasz nawet za dobra cene

Skomentuj

Akurat nie dawno podmieniłem dokładnie tego samego tweetera Vify w swoich AP Yara Evolution, na SB29RDC z dobrym skutkiem, jest poprawa grania wysokich, przy głośniejszym słuchaniu góra jest gładka, a Vifa potrafiała być nie przyjemna przy wokalach w najwyższych partiach, lepsza separacja dźwięków. Zwrotka tweetera u mnie oryginalnie, miała szeregowo rezystor 3,3Ohm musiałem zmienić na 2,2Ohm, kond 6,8uF(Claritycap CSA), cewka równolegle 0,15mH. Ogólnie po wstawieniu gra to bardzo dobrze, myślę jedynie tylko czy nie zwiększyć cewki na 0,2mH, aby podbić trochę pasmo w okolicach 1500Hz.SB29RDC wybrałem po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii, plus parametrami jest zbliżony do Vify BC25, w planach w przyszłości mam wrzucenie Satori TW29RB(podobne parametry do SB29RDC), jak budżet pozwala Tobie to bym od razu w niego celował. Wrzucam swój, amatorski pomiar w ciężkich warunkach, co mi wyszło, mikrofon DIY na wkładce Panasonic WM-61A bez kalibracji. Wykres niebieski SB, czerwony Vifa w oryginalne.
              Last edited by Mustang2; 27.12.2020, 09:56.

Skomentuj

Dzieki Mustang wlaśnie takiej opini szukałem że jest sens w to się bawić .Mam troche zapasu na rezystorze bo u mnie jest aż 6.8 ohm.
                Mam pytanie na ktore niemogł mi odpowiedziec gość z Audio phisic.
                Dlaczego polaryzacja jest odwrocona na wooferach a nie na sredniotonowkach I wysokim ? Myslalem ze cos pochrzanilem jak wykrecilem głośniki ale zadzwonilem do service i otrzymalem odpowiedz ze tak ma byc i jest tak robione we wszystkich wolnostojacych modelach audio phisic ale dlaczego to dostalem tylko wymijającą odpowiedz że tak jest lepiej bo głośniki są na bocznych ściankach I już. Ciekawe czy jest na to jakieś uzasadnienie ?

Skomentuj

A czemu filtr od woofera jest zasilany tylko z plusów. Jesteś zwolennikiem teorii o plusach dodatnich i plusach ujemnych?

Skomentuj

Moj błąd :):). Na dole przy zasilaniu powinien być minus.
                    Jeszcze jedno pytanie. Dla gornej sredniotonowki jest kondensator bipolqrny 68 mikro Faradów dołączony jest do niekigo poliestrowy kondensator 4.7 mikro faradow. Napewno taki zabieg jest tanszy niz kondensator rzedu 72 mikro poliestrowy ale czy warto dołaczac ten 4.7 mikro kondensator?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                      Chcialbym żeby kolumny grały na wysokich tonach jak Usher DMD.
                      Zapomnij, nie w tych pieniądzach i nie bez odpowiedniej zwrotnicy.

Słyszałem ten tweeter w Dancer Mini One i mnie powalił swoją naturalnością i precyzją.
                      Myślę że tylko Beryle Scana lub BlieSMa mogą zagrać na takim poziomie.
                      Last edited by marian; 29.12.2020, 13:49.

Skomentuj

Jakiś czas temu miałem u siebie focale mikro utopie I electre be. Ciekawe kolumny ale jakoś nie przepadam za berylowymi tweaterami. Pamietam kilka lat temu na audio show w pokoju focala gość robił prezentacje na trzech kamertonach jeden z tytanu drugi z aluminium I 3 z berylu tylko beryl byl bezgłośny po uderzeniu. Zrobiło to na mnie duże wrażenie tak jak i grające grande utopia z monoblokami Naima. No ale to było audio show. W domu miałem focale w bezposrednim porownaniu z Usherami no I jednak ushery dla mnie dają wiekszą frajde z słuchania muzyki.
                        W sumie to najwieksze wrażenie jeśli chodzi o same przetworniki to zrobił na mnie focal TLR nie jest lepszy od ushera pod wszystkimi wzgledami ale to revelacyjny tweater.

Kolejne pytanie natury technicznej.
                        Po co w Usherach te metalowe grube blachy na sciankach wewnetrznych obudowy?
                        Chyba nie tylko po to by je dociążyć.
                        Last edited by zbyszekh; 30.12.2020, 03:03.

Skomentuj

Kiedyś jako wytłumienie niektórzy producenci stosowali blachy ołowiowe.(były polecane np.w konstrukcji Monitor A4)

Skomentuj

Czaruję...
                          X