Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średnio budżetowe kolumny 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średnio budżetowe kolumny 3-way

Na prośbę mojego kolegi rozpatruje koncepcję kolumn 3-way o następujących założeniach:
    - bas na głośnikach 17-19 cm,
    - średniotonowy 15-18 cm,
    - możliwie łatwe do napędzenia,
    - obudowa BR z rurą z przodu,
    - skrajne wymiary nie większe jak 1100x365x215 mm - czym mniejsza tym lepiej,
    - kolumny muszą grać dużą z dynamiką, posiadać nie ciągnący się bas, być w miarę uniwersalne co do różnych gatunków muzycznych,
    - możliwie najlepsze wokale - średnica klarowna i czysta, z odpowiednio dociążonym pasmem męskich wokali,
    - łączna kwota na przetworniki nie wyższa jak ok. 3500-4000 zł.

Naturalnym wyborem jeszcze przed wakacjami byłyby Satori MW19 na sekcję basową (znam je i wiem, że spełniają te oczekiwania). Obecne podwyżki zmusiły do poszukiwania innej alternatywy. Nie zależy mi na mega niskim basie na raczej na szybkości i energii tego pasma.

Na dziś zastanawiam się nad następującym zestawieniem głośników:
    - bas 2x Seas ER18NRX (nie znam osobiście tego głośnika ale wydaje się całkiem ok przy aplikacji każdego w ok. 18-19 l) - cena 4 szt. ok. 1340 zł,
    - średnica Seas MCA15RCY (para ok. 570 zł), SB Acoustics SB15NBAC30-4 (para ok. 530 zł) lub ewentualnie Satori MR16P (para ok. 1170 zł),
    - wysokotonowy - Scan Speak Discovery D2608-913000 (para ok. 680 zł), Audax TW025A28 (para ok. 900 zł) lub SS 9700 (para ok. 1480 zł).

Prosta analiza kosztów pokazuje, że jeśli wybierze się najdroższą wysokotonówkę to trzeba nieco przyoszczędzić np. na średniaku. Czy Szanowni Koledzy dorzuciliby inne ciekawe, ich zdaniem, zestawienia głośników mieszczące się w ramach założonych warunków?

A może na basie HDS205(ten "zwężany") jeśli szerokość pozwoli? Większa powierzchnia na basie, a cena podoba.

Skomentuj

Słyszałem że Dayton RS180 aluminiowy jest szybki na basie . Skoro mają być 3 drogi to temat dzwonienia aluminiaka powinno się udać łatwo opanować.
      Na średnicę i wysokie tony to chyba Satori mogłyby pójść, np MR13 oraz TW29RN lub DN .

Skomentuj

Nikt, nic? Żadnych pomysłów więcej?

Skomentuj

Dałeś zbyt duże ograniczenie na szerokość
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

D2608-913000
            MR16P
            L22RN4X/P z boczku kolumienki z niskim podziałem.
            chyba, że małe pomieszczenie (do 22mm2) to i jedna osiemnastka - dobra - by wystarczyła na froncie, z gatunku revelatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
              Prosta analiza kosztów pokazuje, że jeśli wybierze się najdroższą wysokotonówkę to trzeba nieco przyoszczędzić np. na średniaku
              Ja odradzam oszczędzanie na średniotonowym, osobiscie wolalbym przyoszczedzić na wysokotonowym. Dobry średniotonowy to taki fundament dobrego dzwięku☺

Skomentuj

Popieram, jak najlepszy średnio tonowy.

Skomentuj

Temat do zamknięcia.
                  Ze średniobudżetowej konstrukcji zrobił się "gruby" projekt. Szczegóły w swoim czasie 😆

Skomentuj

Czaruję...
                  X