Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe kolumny podłogowe MTM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe kolumny podłogowe MTM

Jak pies nie ma co robić to wiadomo czym się zajmuje.... :lol:

Mi za to przyszła do głowy myśl aby wykonać małe, wąskie kolumny podłogowe, które miałyby maksymalnie rozdzielczy dźwięk, możliwie dobrą stereofonię. Zastosowaniem takich kolumn mogłaby by być np. sypialnia i ciche słuchanie albo mogłyby służyć do nocnych, cichych odsłuchów prawie jak monitory bliskiego pola. Mogłyby służyć też jako główny zestaw w pokojach 15-25 m2 jeśli ktoś nie ma potrzeby na mega ciśnienie akustyczne i najniższe zejścia basu.

W związku z ograniczeniami wymiarowymi powinny one spełniać następujące wymagania:
    - midwoofery średnica kosza max. 155-160 mm,
    - cena za głośniki możliwie niska - to nie ma być konstrukcja Hi-End a raczej półka średnia/średnia - niższa,
    - zmaksymalizowany stosunek efekt/koszt,
    - paczka prosta kształtem by mógł ją wykonać każdy amator,
    - projekt - jeśli powstanie - będzie otwarty i opublikowany na forum.

W zamyśle miałaby być to lepsza wersja np. tego projektu: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...444-amp-LuSzti

Analiza dostępnych na rynku i przystępnych cenowo głośników wstępnie nakierowała mnie na takie przetworniki:
    - Seas U16RCY/P - duża powierzchnia czynna, membrana typu CURV, stosunkowo niski Fs. Obecnie cena ok. 315 zł/szt,
    - SB 15NBAC30-8 - najmniejsza powierzchnia membrany, rzekomo stosunkowo dobry bas i średnica, aluminiowa membrana, która powinna dawać dobrą "przeźroczystość" na średnicy bez zamulenia i utraty szczegółów. Cena ok. 265 zł/szt. Poza tym obecnie to "oklepany" głośnik i mało odkrywcze będzie jego zastosowanie.
    - Peerless HDS134 GFC 830991 - teoretycznie najgorsze Fs, rzekomo dobre parametry na basie i średnicy, ścięty kosz umożliwiający montaż bez frezu i nałożenie go na front wysokotonówki - a tym samym zbliżenie centr akustycznych. Cena w Polsce 215 zł/szt. z zagranicy można go ściągnąć za ok. 180 zł z przesyłką.

Ze względu na preferencje co do oddania dźwięku instrumentów perkusyjnych, stereofonii i ilości tzw. "powietrza" preferuję wysokotonówki "twarde" a nie szmaciaki. Z tego co na dziś wyszukałem to:
    - Bliesma T25A - głośnik nowy, rzekomo posiadający najmniej wad wysokotonówek aluminiowych, mały front, najdroższa z wybranych przeze mnie - cena 550 zł,
    - Peerless by Tymphany DA25TX00-08 - wielki front - da się go podciąć i "wjechać" wooferem na niego ale i tak najmniejszy rozstaw krawędzi koszy wooferów to będzie ok. 100 mm, nie wiem jak gra ten konkretny model -słyszałem większego brata i było ok, cena za parę 660 zł,
    - nowy Seas 27 TAC/GB - wiem tylko tyle, że front z plastiku, cewka z tytanu, przedstawiciel nowej linii głośników i cena 660 zł/parę. Jeśli zachował choć 90% rozdzielczości 22TAF/G to już go lubię

Będę wdzięczny za każde wskazówki, uwagi i np. informacje charakteryzujące brzmienie danych głośników. Oczywiście proszę by wszystkie były w zakresie narzuconych warunków brzegowych i nikt nie proponował SS 15W albo głośników 18 cm i większych.
    Last edited by jaro4444; 01.01.2021, 22:27.

Scan D2604/830000 lub SB Acoustics SB29RDAC (lub tanszy 29RDC z plastikowym frontem) i 2x SB Acoustics SB15NRX2C30 :)

Tani i moze byc nieglupi zestaw:
    ScanD2604/8300 i 2x STX W.15.140.8.MCX (63zl)

Do seasa U16RCY/P dalbym Scan Speak Discovery D2608/913000.
    Last edited by dolphin123; 02.01.2021, 19:08.

Skomentuj

A co myślisz o ?
      SEAS PRESTIGE WOOFER H1488-04 ( L16RNX )

Skomentuj

Może wyjść poza utarte schematy:
        http://www.hornlautsprecher.de/projekt_preso.htm

Skomentuj

Czaruję...
        X