Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś mi tu nie gra! Czy warto przemodelować zwrotnicę?, prośba o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś mi tu nie gra! Czy warto przemodelować zwrotnicę?, prośba o pomoc.

Cześć!
    Kilka lat temu zbudowałem kolumny podstawkowe opierając się na projekcie "Dreydels"
    Nie mając pojęcia o elektronice skupiłem się bardziej na aspekcie wizualnym ufając, że uznany projekt zagra dobrze.
    Przez lata cieszył ucho, grając pod wzmacniaczem pełnym regulatorów, jednak po przejściu na wzmacniacz bez regulacji barwy grają jak zza zasłony. Bez dołu i góry.
    Pobawiłem się eq i uzyskałem dźwięk, który mnie zadowala (zrzut ekranu) Jak widać dół i góra są podbite.
    Czy zostawić to w ten sposób, czy zmieniając niektóre elementy w zwrotnicy jestem w stanie uzyskać podobny efekt i lepszą jakość? Jeśli tak to proszę zaproponować co i ja.
    Załączam schemat zwrotnicy.
    Dzięki!

Rs150 ma 8 ohm?
    Z tego co widze rs150 moze byc za mocno filtrowany, potwierdza to twoja korekta. Potem dostosowac wysokotonowy.
    Trzeba pomierzyc, zeby zobaczyc co sie dzieje. Najprawdopodobniej zwrotnica nie jest optymalnie zestrojona
    Last edited by jamess8; 08.01.2021, 16:19.

Skomentuj

Tak rs150 jest 8 ohm a seas 6ohm. Nie bardzo mam możliwość pomiaru także chciałbym zawierzyć swojemu słuchowi. Czy jest możliwa prosta wymiana elementów, która podbije podobne pasmo jak na wykresie eq o około 6dB? w zwrotnicy jest chyba L Pad, ale nie wiem jakie tłumienie bo w kalkulatorze nie mogę odtworzyć takich wartości jak u mnie.

Skomentuj

Bez pomiarów nie ma sensu. Na słuch to mozna robić drobne korekcje kiedy już mamy poprawnie zgrane glosniki. A tutaj to jest wielka niewiadoma.
        Jedynie możesz zmienić tłumienie wysokotonowego, ale jeżeli zgranie jest kiepskie to i tak nie wiele to poprawi.
        Last edited by jamess8; 08.01.2021, 18:01.

Skomentuj

Nie mam faktycznych pomiarów, ale podstawiłem wszystkie elementy do programu Vituix. To chyba fajny symulator?
          Twórca był chyba bardzo uczulony na średnicę i wysokie...
          Myślicie, że da się tutaj powalczyć? Czy dążyć do tego by wykres był płaski przy zachowaniu miejsca podziału?
          Chciałbym uniknąć wymiany cewek jeśli się uda.

Znalazłem też pomiar autora projektu dla rs150. Trochę równiej to wygląda jak u mnie w programie.

Last edited by jaciomp; 08.01.2021, 22:06.

Skomentuj

Jak dla mnie program jest bardzo fajny. Rzeczywiście po symulacji wygląda to tragicznie. Skąd wziąłeś pliki częstotliwościowe i impedancyjne z Seasa? Narazie korzystałem z tego programu tylko z głośnikami Daytona i jeśli się dobrze zaprojektuje zwrotnice to naprawdę nie trzeba później nic zmieniać.

Skomentuj

Spróbuj mojej zwrotnicy z pierwszego projektu : https://diyaudio.pl/showthread.php/2...kt-by-Yoshi_80 . Może będzie potrzeba lekko skorygować efektywność tweetera bo wersja TBFC/G jest chyba ciut efektywniejsza. Najwyżej lekko zmniejszysz wartość rezystora 3.9 ohm na np 3.3 ohm.

Skomentuj

Czaruję...
              X