Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hornresp - temat ogólny, pomoc w obsłudze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hornresp - temat ogólny, pomoc w obsłudze

Dzień dobry, chciałbym niniejszym rozpocząć temat dotyczący programu Hornresp, a takiego poświęconego mu tematu dotąd nie ma.
    Próbuję pomału używać tego softu do symulacji obudowy TL i oczywiście nieodzowne jest korzystanie z pliku Help, zaszytego w programie (wersja aktualna to 51.30).
    Niestety, uruchomienie Pomocy niejako blokuje – przynajmniej u mnie – możliwość wprowadzania danych, okno Pomoc nie ma możliwości przewijania, a w dodatku tekst jest zabezpieczony przed kopiowaniem(!).
    Pomyślałem, że dużym ułatwieniem byłoby opracowanie tego jako .doc-a, np. w celu wydrukowania pliku jako broszury, by mieć rzeczywisty „podręcznik”, wygodny w użyciu podczas pracy z programem.
    „Zobrazkowałem” więc cały plik, przerobiłem kolejne obrazki OCR-em i opracowałem wygodny w użyciu dokument. Ponieważ jednak tekst jest zabezpieczony (zapewne nieprzypadkowo), pozwoliłem sobie zapytać Autora, Davida McBeana, czy nie ma nic przeciwko aby na polskim Forum diyaudio zamieścić niezależną kopię instrukcji obsługi Hornresp jego autorstwa. Okazał się być bardzo sympatycznym gościem i bardzo chętnie się na to zgodził.
    Ostrzegł mnie tylko, że program będzie nadal rozwijał i plik się zdezaktualizuje – ale to oczywiste. Jednak uważam, że program jest już na tyle dopracowany, że ogólna obsługa już się nie zmieni; także nazwy, opisy, indeksy już istniejące się nie zmienią, co najwyżej pojawią się nowe – ale te będą uwzględnione w nowym pliku Help i trzeba będzie po prostu tam zerknąć.
    Tak więc zamieszczam plik Help v51.30 , jest dokładnie taki sam jak oryginalny tekst.
    Kilka razy przejrzałem dokument pod kątem 100% zgodności z oryginałem - mam nadzieję że udało mi się wyłapać wszystkie liczne błędy OCR-a – ale proszę Szanowne Koleżeństwo :biggrin: o wybaczenie, jeśli mimo wszelkich starań jakieś byki pozostały (szczególnie chodzi o skróty literowo-cyfrowe wprowadzanych parametrów oraz wzorów/równań).
    Zakładam temat w wyniku sugestii pewnego doświadczonego i aktywnego, a także bardzo pomocnego użytkownika tytułowego programu, obecnego na Forum (również tutaj chcę owemu Koledze dodatkowo i kolejny raz gorąco podziękować za pomoc :) )
    Początkowo chciałem tylko przylepić tego posta do jakiejś dyskusji o Hornresp - ale jednak nowy, dedykowany temat będzie z pewnością lepszym rozwiązaniem, łatwiej będzie znaleźć poszukiwane informacje na temat tego popularnego oprogramowania.
    Załączone pliki
Czaruję...
X