Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bas do 3-way - 2x 6.5 cali czy 1x 8 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bas do 3-way - 2x 6.5 cali czy 1x 8 cali

Będę robić 3 way. I teraz odwieczne pytanie: stosując ten sam głośnik, lepiej dać dwa 17-18cm czy jeden 22?

Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? W mniejszym estetyka lepsza oraz efektywność. Tyle, że mnie bardziej aspekt brzmieniowy interesuje. Chciałbym uzyskać F3 na poziomie 37-40Hz przy szybkim basie w obudowie do 40-45 litrów.
    Pierwszy kandydat to aluminiaki od SB, na środku też będzie SB, to już postanowione, więc by wymiarowo pasowało.

Z drugiej czytałem że jednak jeden większy woofer lepiej odtwarza instrumenty. Nie zależy mi na łomocie, ale na barwie. Ale i podobno bas wolniejszy i ma słabsze uderzenie. Nie chcę równie ultra szybkiego basu i twardego w stylu Focala - jest to nienaturalne i nieprawdziwe. Z drugiej strony mam teraz Ushery i barwa piękna ale ten głośnik jest tak wolny że się nie da, ciezko się go słucha.

Słucham głównie cicho i średnio głośno, więc wytrzymałość mocowa i efektywność są dla mnie drugorzędne.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Przejrzałem już jakieś internetu zachodnie, ale tutaj zdania mocno podzielone i mało konkretów co do obu rozwiązań.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Lepiej jeden większy, szczególnie w przypadku Sba. Chyba, że masz możliwość zastosowania głośników klasy Revelator lub Illuminator, to dwie 18 będą jak najbardziej świetnym rozwiązaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
      Będę robić 3 way. I teraz odwieczne pytanie: stosując ten sam głośnik, lepiej dać dwa 17-18cm czy jeden 22?

Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? W mniejszym estetyka lepsza oraz efektywność. Tyle, że mnie bardziej aspekt brzmieniowy interesuje. Chciałbym uzyskać F3 na poziomie 37-40Hz przy szybkim basie w obudowie do 40-45 litrów.
      Pierwszy kandydat to aluminiaki od SB, na środku też będzie SB, to już postanowione, więc by wymiarowo pasowało.

Z drugiej czytałem że jednak jeden większy woofer lepiej odtwarza instrumenty. Nie zależy mi na łomocie, ale na barwie. Ale i podobno bas wolniejszy i ma słabsze uderzenie. Nie chcę równie ultra szybkiego basu i twardego w stylu Focala - jest to nienaturalne i nieprawdziwe. Z drugiej strony mam teraz Ushery i barwa piękna ale ten głośnik jest tak wolny że się nie da, ciezko się go słucha.

Słucham głównie cicho i średnio głośno, więc wytrzymałość mocowa i efektywność są dla mnie drugorzędne.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Przejrzałem już jakieś internetu zachodnie, ale tutaj zdania mocno podzielone i mało konkretów co do obu rozwiązań.

Jaki masz budżet i jakie obecnie Ushery?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
        Jaki masz budżet i jakie obecnie Ushery?
        8848a +9950

2-way w moim salonie 30m otwartym na kuchnię z dodatkowym metrażem to mało. Budżet myślę że nie więcej jak 3000 na przetworniki. Liczę tutaj jakąś raczej tania kopółkę typu SB RDAC, Vida XT25 itp.

Nie szukam super hi-endow na Revelatorach itp bo to okrutne pieniądze. Ma być łatwe do.napedzenia i dobrze grać na małych i średnich poziomach.

Średni to będzie SB CRC.

Skomentuj

Możesz rozważyć 22W-8534G00 . Do 30 m2 powinien wystarczyć jeden.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Lepiej jeden większy, szczególnie w przypadku Sba. Chyba, że masz możliwość zastosowania głośników klasy Revelator lub Illuminator, to dwie 18 będą jak najbardziej świetnym rozwiązaniem.
            A dlaczego szczególnie w przypadku SBA?

Skomentuj

A dlaczego szczególnie w przypadku SBA?
              Bo 15 i 17 nie słyną ze nadmiernie ekscytującego basu. Raczej jest to bas po leniwej stronie. Dublowanie 17 nie wpłynie na poprawę jego motoryki, to raczej kwestia aplikacji, którą coś tam można powalczyć.

Skomentuj

8848a +9950

2-way w moim salonie 30m otwartym na kuchnię z dodatkowym metrażem to mało. Budżet myślę że nie więcej jak 3000 na przetworniki. Liczę tutaj jakąś raczej tania kopółkę typu SB RDAC, Vida XT25 itp.

Nie szukam super hi-endow na Revelatorach itp bo to okrutne pieniądze. Ma być łatwe do.napedzenia i dobrze grać na małych i średnich poziomach.

Średni to będzie SB CRC.

Masz świetne głośniki 8848a +9950. Do tego co posiadasz dokupiłbym parę SS 21W/8555-10 i zrobił nowe paczki. Miałbyś fajny zestaw. 9950 znam i jeśli brakuje Ci na górze pewnej dynamiki, wyrazistości talerzy i dosadności to może warto tu zastosować np. Audaxa TW025A28 lub TW025A20Mg.

Gdybyś chciał kupować wszystko od zera to proponuję:
                1) Seas CA22RNX + SEAS U16RCY/P / SEAS MCA15RCY / SB 15NBAC (tu wedle uznania) + kopułka taka jak Ci się mieści w budżecie lub ją lubisz.
                2) 2xSeas ER18RNX + MCA12RC + Bliesma T25A / Audax TW25A28 lub A20MG / lub specyficzny a bardzo dobry pod względem ilości szczegółów SEAS 22TAF/G albo dowolnego szmaciaka w budżecie.

1) Bas nie będzie tak epicki jak z SS ale jest ciekawszy niż z SB serii 23 i kosz głośnika jest mniejszy. Stosunkowo łatwy do napędzenia.
                2) Nie będzie może najniższego zejścia na basie tak jak w 8" ale dynamika jest wyśmienita, cena głośników relatywnie niska, wychodzi wąska i mała paczka (na woofery styka 36-40l i to już jest z zapasem na zwrotnice i ewentualne odjęcie objętości przy dostrajaniu). Minimalnie podnosząc budżet możliwe jest zastosowanie MR13 - pasuje stylistycznie do ER18 i jest dobrym średniakiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                  Masz świetne głośniki 8848a +9950. Do tego co posiadasz dokupiłbym parę SS 21W/8555-10 i zrobił nowe paczki. Miałbyś fajny zestaw. 9950 znam i jeśli brakuje Ci na górze pewnej dynamiki, wyrazistości talerzy i dosadności to może warto tu zastosować np. Audaxa TW025A28 lub TW025A20Mg.

Gdybyś chciał kupować wszystko od zera to proponuję:
                  1) Seas CA22RNX + SEAS U16RCY/P / SEAS MCA15RCY / SB 15NBAC (tu wedle uznania) + kopułka taka jak Ci się mieści w budżecie lub ją lubisz.
                  2) 2xSeas ER18RNX + MCA12RC + Bliesma T25A / Audax TW25A28 lub A20MG / lub specyficzny a bardzo dobry pod względem ilości szczegółów SEAS 22TAF/G albo dowolnego szmaciaka w budżecie.

1) Bas nie będzie tak epicki jak z SS ale jest ciekawszy niż z SB serii 23 i kosz głośnika jest mniejszy. Stosunkowo łatwy do napędzenia.
                  2) Nie będzie może najniższego zejścia na basie tak jak w 8" ale dynamika jest wyśmienita, cena głośników relatywnie niska, wychodzi wąska i mała paczka (na woofery styka 36-40l i to już jest z zapasem na zwrotnice i ewentualne odjęcie objętości przy dostrajaniu). Minimalnie podnosząc budżet możliwe jest zastosowanie MR13 - pasuje stylistycznie do ER18 i jest dobrym średniakiem.
                  Też myślałem o dodaniu basu do tego co mam, ale ten głośnik 9848a jest strasznie powolny i zmylony. Ja się muszę wysilać żeby coś z niego usłyszeć, on gra dobrze głośno. Mam go w 20 litrach. Zatkalem kiedyś bas refleksu i było to samo. On mnie fizycznie męczy. I mam poważne wątpliwości czy danie go w obudowę zamknięta 5-7 litrów to zmieni. Ja potrzebuję na środku czegoś co gra łatwo na niskich poziomach :)

Co do Seasa - miałem kiedyś projekt Zaph L18 i 27TBFGC i było to bardzo nieprzyjemne granie.

Poza tym na środku chce Rohacell albo Polipropylen. Jedyny głośnik z Seasa jaki rozważam to te z CURV.

znalazłem jeszcze Revelatora 18W/8531G00... Do udźwignięcia cenowo.

Co do kopolek - chce jakąś tania która nie będzie gorsza od Ushera i będzie miała tą świetlistą, ale nie nieprzyjemna górę. Nie wiem czy SB29SDAC, 26STAC albo Vida DX25 są w stanie to dać. HDS pod Scanem to już zupełnie inne pieniądze.

Kolumny mi będą grały codziennie w salonie kilka godzin więc.ma być łatwo do napędzenie i przyjemnie na niskich poziomach głośności :)

Skomentuj

Co do kopolek - chce jakąś tania która nie będzie gorsza od Ushera i będzie miała tą świetlistą, ale nie nieprzyjemna górę. Nie wiem czy SB29SDAC, 26STAC albo Vida DX25 są w stanie to dać. HDS pod Scanem to już zupełnie inne pieniądze.
                    To zdecydowanie warto doplacic do HDS, ktory ma ten blysk na samej gorze, a nie jest ona ani troche meczaca.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      To zdecydowanie warto doplacic do HDS, ktory ma ten blysk na samej gorze, a nie jest ona ani troche meczaca.
                      Dzięki i również za wyjaśnienie tematu dużych SB

Skomentuj

Kolega Jaro bardzo dobrze doradzał metalowe Audaxy, bardzo niedoceniane przetworniki. Zapewniają bardzo naturalne brzmienie instrumentów wraz z prawidłowymi wybrzmieniami, przy tym nie są ostre czy natarczywe. Warto zadbać o wytłumienie ponad akustycznego rezonansu, będą grały jeszcze lepiej. Jest też tytanowa wersja z magnesem ferrytowym AUDAX TW025A16 w śmiesznej cenie i w zasadzie brzmiąca tak samo jak wersja neodymowa, wymaga trochę wyższego podziału.

Co do głośnika basowego, to im większy tym lepiej, pomyśl o 10` w klozecie. Będzie zupełnie inna jakość basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                          Kolega Jaro bardzo dobrze doradzał metalowe Audaxy, bardzo niedoceniane przetworniki. Zapewniają bardzo naturalne brzmienie instrumentów wraz z prawidłowymi wybrzmieniami, przy tym nie są ostre czy natarczywe.
                          Również polecam Audaxy.
                          Miałem tytanowego:

Pod względem dźwięku, najlepsza wysokotonówka z twardą membraną jaką miałem u siebie.
                          Niestety jest bardzo delikatna, nie ma siatki, konektorki przy dotknięciu lutownicy od razu sie ruszają.

Skomentuj

Ja już przestałem babrac lutownicą po terminalach😁
                            Jak jest drogi glosnik, to go szkoda - w sumie po to są takie wyprowadzenia że można użyć fastonów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                              Kolega Jaro bardzo dobrze doradzał metalowe Audaxy, bardzo niedoceniane przetworniki. Zapewniają bardzo naturalne brzmienie instrumentów wraz z prawidłowymi wybrzmieniami, przy tym nie są ostre czy natarczywe. Warto zadbać o wytłumienie ponad akustycznego rezonansu, będą grały jeszcze lepiej. Jest też tytanowa wersja z magnesem ferrytowym AUDAX TW025A16 w śmiesznej cenie i w zasadzie brzmiąca tak samo jak wersja neodymowa, wymaga trochę wyższego podziału.

Co do głośnika basowego, to im większy tym lepiej, pomyśl o 10` w klozecie. Będzie zupełnie inna jakość basu.
                              10 cali klozet świetna opcja, ale bas z boku... no nie wiem ;-) poza tym ze względów bezpieczeństwa na tą chwilę odpada, musiałbym go zamknąć za solidną kratą (dziecko)

I dziękuje wszystkim za odpowiedzi - zupełnym przypadkiem kupiłem pod impulsem SB23NBAC od Mariana
                              Sprwadziłem też na szybko proponowane przez Was głośniki - częśc spełniala warunki, część nie, ale że się pojawiła okazja to skorzystałem :)
                              natomiast ciągle zostaje kwestia środka i omawianych tweeterów - zobaczymy co wyjdzie, bo jedzie do mnie jeszcze SB 17 CRC a co dalej to kto wie.... pewnie koło lata sie coś z tego urodzi :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X