Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie - maty bitumiczne Kolumn STX Electrino 250 +

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie - maty bitumiczne Kolumn STX Electrino 250 +

Witam

Modyfikuje swoje kolumny STX Electrino 250 +. Jestem z nich nawet zadowolony, ale denerwuje mnie troche pudełkowany bas w niektórych utworach.
    Kupiłem maty bitumiczne Boll flex . Chciałbym je zastosować żeby ograniczyć rezonans obudowy.
    Pytanie brzmi - czy wspomniane maty bitumiczne zastosować na ściankach bocznych czy na sciance tylnej???
    W środku jest tylko watolina na 3 ściankach na wysokości głośników średnio i niskotonowych, na samym dole gdzie bass reflex nie ma wygłuszenia

Oprócz wygluszenia zmiany obejmą:
    -wymianę okablowania na polskie kable Bitner 2,5 mm OFC do zwrotnicy od gniazd, od zwrotnicy go głośników 1,5 mm OFC.
    - wymiana kondensatora w sekcji dla głośnika wysokotonowego z elektrolitu na foliowca Mundorf M-cap Classic 4,7 uF 400V.

Niestety kupiłeś bardzo słabe maty. Nie wiem co powiesz na ich zapach latem . Już lepiej było wydać kasę na butylowe. Te nie śmierdzą smołą. Jednak wielkiej poprawy bym się nie spodziewał . Co do pytania -jeśli tłumić to tył oraz boki

Skomentuj

Obawiałem się zapachu ale ku mojemu zaskoczeniu ich nie czuć:)

Skomentuj

Zamieszczone przez laryngolog Zobacz posta
        Niestety kupiłeś bardzo słabe maty.
        w car audio te maty do niczego sie nie nadaja
        ale w domu o dziwo sie sprawdzaja! :)
        zapewne to zasluga dodatnich temperatur

spokojnie wyklejaj cala kolumne. mialem kiedys u siebie subwoofer z takimi matami i bardzo dobrze to dzialalo

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek470 Zobacz posta
          Pytanie brzmi - czy wspomniane maty bitumiczne zastosować na ściankach bocznych czy na sciance tylnej???
          Matami oklejamy wszystkie ścianki.
          Maty bitumiczne służą do niwelowania drgań obudowy, a nie do wytłumiania jej.

W środku jest tylko watolina na 3 ściankach na wysokości głośników średnio i niskotonowych, na samym dole gdzie bass reflex nie ma wygłuszenia
          Umiejscowienie wytłumienia jest dobre (przy porcie BR nie powinno być wytłumienia), ale samo wytłumienie jest takie sobie.
          Dobrze było by wymienić watolinę na poroso (filc prasowany).
          Proponuję dać go na górną, tylną i dolną ściankę (omijając okolice portu BR). Odległość między tylną ścianką a początkiem portu bas reflex powinna wynosić minimum średnicę portu.

Oprócz wygluszenia zmiany obejmą:
          -wymianę okablowania na polskie kable Bitner 2,5 mm OFC do zwrotnicy od gniazd, od zwrotnicy go głośników 1,5 mm OFC.
          Nie wiem co tam jest teraz, ale jeśli jest tam czysta miedź, to wymiana na inny, również z czystej miedzi, nic nie da.

- wymiana kondensatora w sekcji dla głośnika wysokotonowego z elektrolitu na foliowca Mundorf M-cap Classic 4,7 uF 400V.
          Wymiana kondensatora elektrolitycznego na foliowy jest dobrym krokiem, ale czy od razu na tak drogi...
          W tym projekcie to max niebieski Jantzen.

Jestem z nich nawet zadowolony, ale denerwuje mnie troche pudełkowany bas w niektórych utworach.
          Pobawił bym się również strojeniem bas reflexu, wydłużając go.
          Last edited by marian; 10.02.2021, 17:53.

Skomentuj

Nakleiłem maty na wysokości głośników niskotonowych na ściance tylnej i bocznych, oraz na bocznych na wysokości głośnika średnio i wysoko tonowego.
            Co do zmiany kabli to seryjnie są jakieś cabletech CCA czyli aluminium pokryte miedzią więc raczej wymiana konieczna.
            Co do kondensatora to koszt 27 zł za sztukę to jeszcze nie tak dużo a z kolumnami raczej rozstawał się przez najbliższe lata na pewno nie będę. Dziękuję za odpowiedzi

Skomentuj

Cca to jest największe zło od czasu wymyślenia piekła. To już nawet inne chińskie zło -stalomiedź brzmi lepiej

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez laryngolog Zobacz posta
                To już nawet inne chińskie zło -stalomiedź brzmi lepiej
                to bylo tak kiepskie ze nawet sami wycofali sie z pomyslu produkowania tego!

Skomentuj

Offtop -do dziś mam miedziane druty które magnes przyciąga. 😂😂😂 Co ja kasy na tym zbiłem gdy mówili że magnes miedzi nie rusza -serio? To co zakład? 😂

Skomentuj

Maty dajesz zawsze na środek ścianki jaka chcesz tłumić. Dawanie mat przy krawędziach nie ma sensu. Lepiej pociąć maty i kleic podwójnie ale na środku wewnętrznej ścianki.

Skomentuj

Do zwrotnicy na tweeter polecam Claritycap CSA, możesz dać jeszcze rezystory Ohmite AG.

Skomentuj

Znajomy też miał/ma claritycap i mówił, że spoko mu się sprawdza. Ja zastanawiam się właśnie nad zakupem i chyba się zdecyduje, skoro tutaj też są polecane
                        Last edited by Kruchan; 05.10.2021, 09:39.

Skomentuj

Czaruję...
                        X