Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonowce i średniaki proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysokotonowce i średniaki proszę o pomoc

Robie kolumny na beymach 12 br70. mam już zrobiona zwrotnice z cieciami 700-3200. 12/12DB na okt. Chciałbym dobrać do tego zestawu jakies głosniki sredniotonowe ( zwrotnica jest zrobiona pod niskotonowe 8 ohm sredniotonowe 4 ohm Ohm wysokotonowe 8 ohm) Ohm wysokotonowe. W roli średniaków myślałem nad dwoma arn 150 ale to będzie ok. 88db a Beyma ma 95 . Co Pan proponuje. Na średniotonowe i wysokotonowe mam bardzo mały budżet. Ok. 100-120 na srednie i około max100 na wysokotonowe. Czy w roli wysokotonowych mogą być Vify ale mają one 6 ohm.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43339546

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43407425

a w roli sredniaków co byscie powiedzieli na:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43317380

prosze bardzo o pomoc.

[ Dodano: 2005-03-03, 13:00 ]
    proszę was o pomoc.

wiec tak wysoki to mi sie bardziej ten pierwszy podoba ale co do średniego to ten tonsil chyba tylko ze względu na efektywność mnie nie pasuje

nie wiem czy to wchodzi w gre ale może znalazłbyś jakieś prawdziwe średniotonówki i np w jednej kolumnie 2 x średni tu albo równolegle albo szeregowo i zyskujesz pare dB tak wiele ludzi robi

Skomentuj

a dokładnie jakie wysokie i jakie srenie?

Skomentuj

GDWK 9/80 taki wysoki wszyscy polecają ( 50 zł ale na alegro może taniej znajdziesz)
        a co do sredniego to nie wiem

Skomentuj

Witam,
          Sorry, że się wtrącę, lecz moim zdaniem Beyma 12-ka do fp1 700[Hz] to podstawowy błąd. Z filtrem 12[dB], to jeszcze większy błąd. Poza tym zwróć uwagę gdzie, to znaczy powiedzmy dla jakiego zakresu lub i jakich f`s ta Beyma ma te 95[dB]. Podstawa, wydaje mnie się, to wyjściowo zastanów się co da Tobie ta Beyma w zakresie do 200-300(max)[Hz] po wbudowaniu do Twojej obudowy.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

do Piotr01

Nie rozumiem pana wypowiedzi te beymy złe?????

dlaczego????

Czy mogę podłączyc dwa wysokotonowe w jednej kolumnie???

Skomentuj

Czy mogę podłączyc dwa wysokotonowe w jednej kolumnie???
              A dlaczego nie jezeli jedna sztuka nie ma odpowiedniej efektywnoscie to czemu nie ?? Odpowiednia zwrotnica i do dziela... poszukam jakas gazete gdzie widzialem ze w kolumnie byly 2 rozne wysokotonowce....

Skomentuj

a czy mogę normalnie do zwykłej zwrotki podłączyc dwie 6 ohm szeregowo da 12 ohm????

Skomentuj

Znalazlem kolumny to: Avance Century za bagatela 80 000zl A wysokotonowki w nich to: VIFA TC20TD05-06 i Scan Speak Revelator D2904/990000

Skomentuj

Nie wypowiem się w tym temacie.Wszystko już powiedział Piotr.Ja się z Beymą pożegnałem.No chyba że coś na estrade.Dziwna firma,dziwne głośniki,dziwne ceny.Myślałem że będzie lepiej.Nic rewelacyjnego,ot taki lepszy Tonsil.

Skomentuj

Moj post wyzej mial oczywiscie tylko na celu przedstawienie mozliwosci zastosowania dwoch wysokotonowcow i to do tego nawet roznych.....

Skomentuj

ok dzięki ja tec zastosuje po dwie vify tc20. ale co do beymy do zły głosniczek co wolelibyscie za 500zł za oba. jeszcze jedno dzieki wazm ale jakie średniaki zasoosowac zwrotke moge przerobic na 8 ohm.

Skomentuj

Co to mają być wogóle za kolumny? Nie można stosować dwóch kopółek nie mierząć charakterystyki kolumny.Z tego co pamiętam to w przypadku zastosowania dwóch wysokotonowych umieszczonych obok siebie zawęża się charakterystyka kierunkowa.
                          A wogóle zwrotnice dobiera się do głośników,a nie głośniki do zwrotnicy.Przecież to jakaś paranoja.

Skomentuj

Witam,
                            Ta Beyma nie jest taka ostatnia. Zależy od aplikacji. Wyjaśniam: ma średnicę membrany 26,22[cm], więc częstotliwość referencyjną około 420[Hz], a z innej zależności absolutnie nie powinien otrzymywać do przetworzenia częstotliwości większych, równych od około 1,3[kHz]. Mam nadzieję, że to jest wystarczające.
                            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

dobra zwrotkr przerobie ale jakie cięcie dla beymy??

To mozna dwa wysokotonowe czy nie???

Skomentuj

To mozna dwa wysokotonowe czy nie???
                                No mozna jezeli wymaga tego projekt !! Przeciez dalem ci przyklad gdzie zastosowano dwie i do tego rozne wysokotonowki....

Skomentuj

to ok vify biore jakie srendnikai moze 18-80 tonsila?

Skomentuj

Moze czy nie moze.... o tym decyduje konstruktor
                                    Osobiscie nie wzial bym tego tonsila bo bedzie gral zbyt lagodnie w porownaniu do 12br70, moze visaton jakis (cena)....

Skomentuj

nie mogę powiedziec max 150 bo za np 160 beda duzo lepsze ale chciałbym się zmiescic w 150 na oba no max ale to ostatecznosc 200.

Skomentuj

Witam,
                                        Jeśli chodzi o Beymę, to według mnie fp1 max to 390[Hz] przy filtrze 12[dB/okt]. Im mniej od tej wartości tym lepiej. Wiele zależy, jaki jest głośnik średniotonowy. Na początek L1 filtra ustawiłbym na około 200[Hz]. Zależy jakie byłyby wyniki pomiarów.
                                        Jeśli o średniotonowy, powiem tylko, że ta Beyma zasługuje na dobre "towarzystwo".
                                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                        X