Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

konstrukacja 2.5 drozna???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

konstrukacja 2.5 drozna???

Jak to zrobić ?? Szukałem na forum i nie mogę nic znaleźć. Chciałbym poczytać jak się takie konstrukcje robi. Może ktoś juz to zrobił???

Najprosciej zastosowac dwa glosniki nisko sredniotonowe (oczywiscie jednakowe) w osobnych komorach lub w specyficznych przypadkach w jednej, z tym ze jeden z glosnikow musi byc odcinany b nisko tzn np do 200Hz ale filtrem nizszego rzedu (6dB/okt) . Calosc charakterystyk trzeba zlozyc w wyopadkowa i eksperymentowac.
    Filtr nizszego o rzedu jest wskazany ze wzgledu na wypadkowa impedancje i zachowanie fazowe glosnikow wzgledem siebie, ale czasem i tego samego rzedu sie stosuje.
    tak naprawde to co wiem, zaobserwowalem i wyprobowalem a niewiele znajduje sie w literaturze tlumaczonej na polski.

Skomentuj

chyba zbyt skomplikowane dla mnie

Dziękuje za odpowiedź. Mam GDN 20/60/3 i GDWK 11/100czy z takiej konfiguracji da się coś zrobić?

Skomentuj

Czyli rozumiem ze sa 2 szt 20/60/3 na kolumne?
        Moze by dac jeden jako nisko a jako nisko srednio jakis 14-17cmetrowy w osobn ej komorze.
        W Twoim przypadku raczej wspomagalbym srednie tony a nie niskie jak to czyni konstrukcja 2,5drozna.
        A moze chcialbys tanio GDM 16/90? albo westre 10cm jako sredniaki?
        maila do mnie marek@gliwice.kmp.gov.pl znasz

Skomentuj

Czaruję...
        X