Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 20cm JAKI WYBRAĆ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 20cm JAKI WYBRAĆ???

Witam.
    Prosze o pomoc w wyborze głośnika niskotonowego.

Lepszym będzie ARN-226-05-8 lub ARN-226-07-8 czy coś z STX np:GDN-20-120-8-AK lub GDN-20-120-8-AW.
    A może macie inny pomysł w przedziale cenowym do 70zł/szt.

Preferencje basowe: NIski i bardzo szybki bez buczenia, po prostu dobrej jakości (nie zalerzy mi na efektywności dB)
    Obudowa będzie zamknięta z dwoma basami,3 drożna, objętość nawet do 110l. :)

Prosze równierz o wybór wysokotonowca do 70zł/szt. (Tutaj pogubiłem totalnie typy:))
    Wysokie częstotliwości mają być czyste bez syku i piasku (nie zalerzy na efektywności dB)

Błaagam o pomoc!!!
    Obiecuje konstrukcje przedstawić na stronce.
    [/b]

Eee... dobra niskie i wysokie a gdzie średnie...?
    Chmm tesla ok jak nie chcesz robi dyskotek w domu.... może jakiś STX 22?

Skomentuj

stx gdn-22-120-8-sc polecam
      http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2959

Skomentuj

koles poczytaj http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2961 i przemysl ten post napisz jeszcze raz i dokładnie

i co to znaczy 3drożna tylko z 2 basami i wysokim ejo gdzie srednie

Skomentuj

a nie pomysleliscie ze srednie moga byc juz wybrane ???
          na bas proponuje tonsila 20/80/2 moze troszke drozszy niz budzet przewiduje ale na pewno nie pozalujesz :]
          co do wysokich to albo tesla arv104 albo tonsil 11/100 chyba ze tez troche dolozysz i znajdzie sie cos lepszego
          pozdro

Skomentuj

co do 20/80/2 to niebył bym taki pewny że nie pozałuje... ja mam 16/50/6 i załuje.... a wszyscy mówią na czele z łukaszem że takie super....

Skomentuj

Cześć Sound Wave ,Ja mam GDN 16/50/1 i też bardzo żałuje...., średnie są tak matowe i bez życia że szkoda gadać , bas bardzo miękki ale mało dynamiki ,niskie zejście - super.

Skomentuj

Niestety obudowe już zrobiłem i ma właśnie ok. 110l
                Średniotonowy już mam więc dlatego nie pytałem, napewno będe go wymieniał więc najpier przeglądne forum i zgromadze gotówke

Nie mam zamiaru budować suba, z tych dwóch 20 chce wycisnąć cały bas.
                Jeszcze jedna informacja powieszchnia pokoju to 20-25m2.

Jak dacie rade to napiszcie jeszcze o niskotonowcu bo ten STX-22 mnie nie przekonuje

Napiszcie czy dwoma ARN-am zejde nisko??

Pozdro dla wszystkich!!!!

[ Dodano: 2005-03-07, 21:00 ]
                I jeszcze jedno. Dużo ludzi poleca mi tego tonsila GDWK 9/80/, ale nie wiem czy poparte to jest dowadami czy to jakaś plotka i urzytkownicy to powielają??

Czy te Vify nie będą lepsze??
                Vifa TC20SD05-06
                http://allegro.pl/show_item.php?item=44027718

Skomentuj

ja bym wolał Vifę .., jest bardziej detaliczna i mniej szorstka od Tonsila.

Skomentuj

A ja polecam GDN 20/40 . Mam takie w kolumnach , mocny bass, srednie tez ładnie pokrywa i ogólnie bardzo dobry głosnik jak na cene -64 zł chyba

Skomentuj

Z dwoma ARNami zejdziesz tak samo jak z jednym, wzrośnie Ci tylko SPL o 3 dB.

Skomentuj

hahaha z 20/40 bas??? nie no bez przesady.... to ma Fs prawie 60Hz i Qts 0,8 jedyna zaleta to wysoki SPL ponad 90dB ale zato zerowa wytrzymałość mocowa kiepski bass a raczej jego brak a średnie jak to z 20cm głośnika kiepskie.... 110litrów to pudło na dwa 30cm głośniki albo jeden 15calowy......

Skomentuj

He ja mam 2xGDN 22-120-4 SC, GDM 14-100-8 SC, GDWT 8-150-8 PJ i nomanie wymiataja w calym bloku mnie slychac a mam wzmacniac 80 W przy 8 ohm :):)

Skomentuj

w calym bloku mnie slychac
                            gratuluje kazdy audio... maniak dazy do tego.....
                            Sadzac po twoim poscie jestes jeszcze mlody i zobaczysz ze niedlugo sie zmieni twoje podejscie do muzyki i bedzie sie liczylo brzmienie a nie efektywnosc.... to przychodzi z wiekiem ... do niedawna tez myslalem tylko o glosnosci i basie ale to sie teraz diametralnie zmmienilo...
                            PS sorry za off topic

Skomentuj

Hej!!
                              Mam wybrać tą Vife czy tonsil GDWK 9/80/ lub 11/100
                              A może jakiś z Tonsila Tytanowy
                              Moge wydać nawt 90,00 tylko żeby ładnie grały.

Pomuszcie z tymi wysokotonowcami.
                              Pozdro!!

Ale czy nie lepszy będzie głośnik STK GDN-20-120-4-AK (kevlar)za 72,00 od ARN -226-05-8 za 50??
                              Bo chyba cena też gra role.

Skomentuj

Zamieszczone przez PrzemekPP
                                Ale czy nie lepszy będzie głośnik STK GDN-20-120-4-AK (kevlar)za 72,00 od ARN -226-05-8 za 50??
                                Bo chyba cena też gra role.
                                O tym głoniku(GDN-20-120-4-AK), to ktos na tym forum pisal, że jest do dupy. Takze lepiej bierz tesle.

Skomentuj

Sound Wave dokladnie tez mam 16/50/6 i jestem kompletnie nie zadowolony i najgorsze jest to ze musze tego gniotu sluchac bo wczesniejszych sie pozbylem zanim przyszly tonsile :/ moze i na srednie by sie nadawal,

wiem jedno ze nikomu juz nigdy nie polece tonsila juz wole komus doradzic cos z stx bo chociaz dostaje cos wartego ceny i wedlgu mnie lepszego niz tonsil oczywiscie w sekcji basu tylko i wylacznie,

niestety tonsilek nasz kochany troszke za duzo sobie za swoje twory liczy 88zeta za taki gniot to ja podziekuje :/ poprostu mam dosc tonsila

Skomentuj

na wysokotonowca jak chcesz zeby bylo milo i przyjemnie to raczej odradze tytanowe rzeczy tylko doradze cos tekstylnego... moze dt-100 ale wydaje mi sie ze do twoich oczekiwan by brardziej pasowala vifka one sa raczej lagodniejsze ale za to dt-100 ma wieksza "przestrzen" bardzo fajne glosniki za przystepna cene... na basowca hmm... jak ma byc dwudziestka to jest troche glupia sprawa bo tak naprawde wiekszosc jak chce niezle i tanio to jest tonsil 20/80/2 za okolo150 pln nastepna polka to juz jakies 250-300 raczej nie ma nic w srodku cenowym a jak bys bral cos z stx`a to musialbys dobrac sredniotonowca ktorego mozna w miare nisko ciac gdyz u stxow w wyzszych rejestrach sa "dziury"...moze wlasnie tego "legendarnego" tonsila na temat ktorego zdania sa bardzo podzielone... zmien obudowe albo skompresuj jej objetosc...bo to duzo za duzo... w podobnej budzie mam dwa cw1202c... no i odradzam ci obudowe 3-way ciezko ja dobrze zestroic (wiem cos o tym) lepiej pobaw sie w jakies podlogowki a`la koncept yoshiego jak na poczatek...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X