Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oklejanie kolumn wykladzina lub "kocem"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oklejanie kolumn wykladzina lub "kocem"

Czy ma ktos moze jakis opis, tutorial na temal oklejania kolumn wykladzina lub "kocem"? W jaki sposob sobie poradzic z naroznikami? w jaki sposob oklejac kolumny ktorych scianka jest np cofnieta wzgledem bokow?

Dzieki za wszelka pomoc.

Wbrew pozorom koc do kolumn nie jest grubym materiałem i ładnie daje sie kształtować na załąmaniach. Kanty możesz ciąć na równo, nawet jak materiał krzywo sie odednie łatwo sie go naciaga. Klej? - smarujesz butaprenem (cienka warstwa) obudowe i materiał, czekasz kilka minut az butapren przyschnie i nakladasz - zaklepujesz np. młotkem gumowym.

pozdrawiam

Skomentuj

Aby kocyk dobrze się trzymał to zaraz po sklejeniu urzyj sszywacza(tik tak) i nie żałuj sszywek. Puźniej weś kombinerki i delikatnie je poodczepiaj. Kozyk napewno się nie odkleji.

Skomentuj

W rogi daje się specjalne narożniki przykręcane co by się to nie rwało i nie poobijało.

Skomentuj

W moim przypadku najprawdopodobniej nie bedzie laczen na naroznikach. Calosc tzn. gora boki i dol bedzie oklejony jednym kawalkiem koca. Laczenie bedze wypadalo na srodku spodu. Przednia scianka (na ktorej jest glosnik) i tylnia (na ktorej bedzie wzmacniacz i terminale) bedzie cofnieta do srodka o jakies 1-2 cm. Czyli koc bedzie oklejal deske jakby do srodka (z obu stron). Na przod i tyl bedzie osobny kawalek koca ktory bedzie mial laczenie w wew narozniku. z powodu tego najprawdopodbniej nie bede mogl zastosowac wykladziny gdyz bedzie problem z jej zagieciem 2 razy na powierzchni 2cm (grubosc MDF).

No nic jak wpadnie kasa to budowa rusza :)
          Dzieki za pomoc.

Skomentuj

witam mam juz na swoim koncie pare konstrukcji które oklejałem różnego rodzaju wykładzinami/materiałem i według mnie najlepszym klejem do tego celu jest: uniwersalny polimerowy klej dragon (u mnie cena 1l butelki około 8zł i starcza naprawde na długo) prubowałem też butaprenem i nadaje się, ale uwazam że dragon jest wiele lepszy i do tego po kilkunastominutowym klejeniu nie jestem "na haju" :) a jeśli chodzi o narożniki to ja zawsze staram się robić łączenia na boku kolumny(nie na samej krawędzi-bo wtedy to widać)a jak zrobimy łaczenie na płaskiej powierzchni to jest on prawie niewidoczne ale zalezy to jeszcze od rodzaju materiału.
            POZDRO

Skomentuj

Czaruję...
            X