Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonowe do ZG15C - jakie godne polecenia?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysokotonowe do ZG15C - jakie godne polecenia?

Witam!

Chyba od jednego mojego tematu forum nie zginie w śmieciach...

No więc...

Mam Tonsile ZG15C. Okleiłem już okleiną bukową. Chciałbym wymienić głośniki wysokotonowe (narazie są tam GDW 9/15/no i nie jestem pewien czy 6 czy 9 czy co innego - napisy są szczególnie zamazane w tych miejscach, wiem, że 8 OHM i 15W).

Mam pytanie - na jakie głośniki można by wymienic GDW? Nie mówię że grają źle, no ale może inne przenoszą wyżej, są nowsze i ładniejsze... Co jest godne polecenia?

Oprócz tego:
    - założe terminale zaciskowe,
    - wymienię zawieszenia górne w niskośredniotonowych,
    - wymienię okablowenie wewnątrz.

GDWK9/80.... .Ja jednak jak widziałeś pozostawiłem GDW9/15 i graja idealnie.Czysto i bardzo donośnie.Kto powiedział że one nisko przenoszą?.

Skomentuj

no nikt tylko moze inne wyzej
      mogą być?

Skomentuj

Ile razy jeszcze mam pisać, że tam najlepiej pasują GDW 9/60?! Grają b. dobrze, cenowo wypadają też korzystnie, wymiary montarzowe mają jak 9/15 i nic nie trzeba wycinać. Również od strony zwrotnicy są one najlepszym zamiennikiem (można ciąć od 3 kHz a nie od 4.5)!! Pasmo przenoszenia do 20 kHz. A Ty do ilu słyszysz?

Skomentuj

Witam,
          Widzę, że już trochę zainwestowałeś, w okleinę z buka, a zawieszenia GDN`a są rozsypane. Podejrzewam, że zwrotnica składa się z cewki 0,7[mH] i kondensatora 4,7mikro (być może jest nawet tłumik). Mogę się też jednak trochę mylić, bo kombinacji producenta było kilka. Moja sugestia to, po co dreptać w miejscu, nowe GDN16/30 (8ohm) plus GDWK11/100 (8ohm). Zwrotnica, niewątpliwie cewka 1,6[mH] (z możliwością odwinięcia) plus dwa kondensatory 2,2 i 1 mikro (4,7 powinny być sprawne, foliowe już mamy). Tłumik dzielnikiem kopółki około -4[dB] dla 86[dB] dla całości. Pomiary lub nadludzki słuch poczynając od L1,6 i C7,9 (1+2,2+4,7) i proste próby z C6,9, a następnie C5,7 i dalej może C4,7. Dalsze próby L1,4 i C jak wcześniej.
          Fakt, niektóre źródła podają o fs1200 dla kopólki, producent, że raczej nie. Fs może być mało zaznaczony. Jeśli strach, to L1,3-1,2 i C4,7maks z tłumikiem dla kopółki -3[dB]. To tyle, to nie tylko teoria, to tylko bezwzględna sugestia.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
          X