Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR z przodu czy z tyłu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR z przodu czy z tyłu?

Planuje taka konstrukcje (65l netto),
    prosze o opinie czy pod katem akustyki BR umiescic lepiej z przodu czy tylu
    Załączone pliki

pelno tego bylo. najpierw poszukaj a pozniej chwal sie obrazkami eheheh to zalezy od indywidualnuch upodoban gdzie dasz br

Skomentuj

Obrazki jak kazde inne, chyba blednie odczytales moje intencje, bo chwalic mozna sie dokonanym dzilem, a nie planami.
      Pozd.

Skomentuj

Jesli umiescisz BR z przodu, masz wieksza szanse na unikniecie niemilej niespodzianki w postaci buczenia basu przy ustawieniu suba zbyt blisko sciany. Poza tym BR z przodu da ci troche wieksza skutecznosc (ale nie jakas rewolucyjnie wieksza:)). BR z tylu wymusza znaczne odsuniecie suba od sciany - inaczej wlasnie wystapi buczenie. Ale z drugiej strony jest wtedy mozliwy wplyw na ilosc basu (oczywiscie w pewnych granicach) poprzez kombinowanie z ustawieniem wzgledem sciany za subem. Tak wiec jesli nie masz za duzo miejsca w pokoju to lepiej Br z przodu.

Skomentuj

dodatkowo umieszczeniem b-r z przodu ryzykujesz to ze bedziesz slyszec turbulencje powietrza... chyba ze masz bardzo duza powierzchnie otworów...
          A przeciez nikt nie chce sluchac wiaterku przy odtowarzaniu basów :)

Skomentuj

Jesli z tylu to musisz miec odstep od scian pomieszczenia zeby nie wzbudzac pasozytniczych jego rezonansow.Zaleznie zatem od mopzliwosci ustawienia sprzetu, a z punktu widzeniaz akustyki moze byc nawet w sufit, byle kolumna/sub nie byla pod niego podwieszona.

Skomentuj

Zrobilem z tylu

Otwory jednak wypadly z tylu
              Pokoj dosc duzy, bo okolo 20m^2, ale przy takim potworze wydaje sie za maly, to co wyszlo, wielkoscia przeszlo moje oczekiwania;
              najgorsze, ze jeszcze nie wiem jak gra, bo wzmacniacz sie spoznia... (rury 2x 7,2 cm srednicy), ostateczne bede z nim wedrowal po pokoju na seanse
              Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie rzeczowe odpowiedzi
              Teraz moge sie pochwalic

Skomentuj

ja bym dał z tyłu, duzo pomaga przy najniższych częstotliwościach, topowe subwoofery tak maja np. Servo 15 i w ogóle bas jest bardziej potężny i wszechkierunkowy.

ps. bardzo ładny !.

Skomentuj

a moze jeszcze pochwalisz sie co to za glosniczek ??

Skomentuj

mi sie wydaje ze to stx... ale moge sie mylic.. (32-150-X-SC) ?:)

Skomentuj

Najprawdopodobniej.... Jak popatrzalem to rzucilo mi sie w oczy ze jest matowy kolor membrany.. a ze duzo osb uzywa stx teraz to... STX :))
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Cos mi charczy...

Glosnik to Beyma 12br70, wszystko byloby dobrze, ale...
                        Podlaczylem pod wzmacniacz komputer i zapodalem generator sin, no i porzerazenie - o co chodzi?
                        Wiem, ze glosnik ma niskie Xmax, dlatego obchodze sie z nim ostroznie, subsonic na 33Hz bo i f3 ma wysoko wiec niewielka strata, ale do rzeczy:
                        Wzmacniacz - typowy TDA 7294 w mostku, trafo 2x24V 200W - zapuszczam sygnal z generatora i slysze jak glosnik "charczy", a jest nowy i nie dostal tyle mocy, zeby moglo sie z nim cos zlego stac, co to za dzwiek, slychac jakby cewka tarla sie o magnes w zasadzie w pelnym pasmie suba, ale nie zawsze ten dzwiek wystepuje, robilem te testy pare razy (gdy reka uginam mebrame, chodzi idelanie, nie ma mowy o jakis tarciach).
                        Co jest grane, czy to wina zbyt niskiego zasilana wzmacniacza - choc to zjawisko zachodzi juz przy malej mocy, jakies inne sugestie?
                        (ps. czytalem http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1489 )

Skomentuj

Daj samemu głośnikowi sygnał z dowolnego źródła np.radio ,czy telewizor itp. jeśli charczy to głośnik uszkodzony ,jeśli nie.. to wiadomo coś jest ze wzmacniaczem.

Skomentuj

Re: Cos mi charczy...

Zamieszczone przez Borek_PL
                            gdy reka uginam mebrame, chodzi idelanie, nie ma mowy o jakis tarciach
                            Moge się założyć że głośniczek jest wadliwy.

PS-jaki był końcowy koszt konstrukcji ??

Skomentuj

stx :) hehhhe.(wszystko to stx:P ) jasne ze to beyma odrazu wiedzialem ...zwlaszcza jak sie widzialo kolumny Stempla :P

Skomentuj

Glosnik 265
                                Wzmacniacz 126
                                Trafo 78
                                Plyta 40
                                Rura 15
                                Olkeina 30
                                Terminal 10
                                Sruby do mocowania glosnika 15
                                No i jakies wkrety, klej, listwy uszczelniajace, gabka
                                Razem kolo 600 - sporo,
                                Gra ladnie, ale naprawde trzeba bardzo uwazac power bo membrama lata, wiec w brzuchu za bardzo nie przewraca;
                                Przy normalnym uzytkowaniu nie slysze tego harczenia, w generator pobawie sie znow po swietach.
                                Rozumiem, ze takie dziwne zachowanie glosnika jest argumentem do potencjalnej reklamacji.

Skomentuj

Wreszcie ktoś prawde o beymie napisał.Nie trzęsie bebechami.Bo nie ma prawa.

Skomentuj

Czaruję...