Jesli umiescisz BR z przodu, masz wieksza szanse na unikniecie niemilej niespodzianki w postaci buczenia basu przy ustawieniu suba zbyt blisko sciany. Poza tym BR z przodu da ci troche wieksza skutecznosc (ale nie jakas rewolucyjnie wieksza:)). BR z tylu wymusza znaczne odsuniecie suba od sciany - inaczej wlasnie wystapi buczenie. Ale z drugiej strony jest wtedy mozliwy wplyw na ilosc basu (oczywiscie w pewnych granicach) poprzez kombinowanie z ustawieniem wzgledem sciany za subem. Tak wiec jesli nie masz za duzo miejsca w pokoju to lepiej Br z przodu.
dodatkowo umieszczeniem b-r z przodu ryzykujesz to ze bedziesz slyszec turbulencje powietrza... chyba ze masz bardzo duza powierzchnie otworów...
A przeciez nikt nie chce sluchac wiaterku przy odtowarzaniu basów :)
Jesli z tylu to musisz miec odstep od scian pomieszczenia zeby nie wzbudzac pasozytniczych jego rezonansow.Zaleznie zatem od mopzliwosci ustawienia sprzetu, a z punktu widzeniaz akustyki moze byc nawet w sufit, byle kolumna/sub nie byla pod niego podwieszona.
Otwory jednak wypadly z tylu
Pokoj dosc duzy, bo okolo 20m^2, ale przy takim potworze wydaje sie za maly, to co wyszlo, wielkoscia przeszlo moje oczekiwania;
najgorsze, ze jeszcze nie wiem jak gra, bo wzmacniacz sie spoznia... (rury 2x 7,2 cm srednicy), ostateczne bede z nim wedrowal po pokoju na seanse
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie rzeczowe odpowiedzi
Teraz moge sie pochwalic
ja bym dał z tyłu, duzo pomaga przy najniższych częstotliwościach, topowe subwoofery tak maja np. Servo 15 i w ogóle bas jest bardziej potężny i wszechkierunkowy.
Glosnik to Beyma 12br70, wszystko byloby dobrze, ale...
Podlaczylem pod wzmacniacz komputer i zapodalem generator sin, no i porzerazenie - o co chodzi?
Wiem, ze glosnik ma niskie Xmax, dlatego obchodze sie z nim ostroznie, subsonic na 33Hz bo i f3 ma wysoko wiec niewielka strata, ale do rzeczy:
Wzmacniacz - typowy TDA 7294 w mostku, trafo 2x24V 200W - zapuszczam sygnal z generatora i slysze jak glosnik "charczy", a jest nowy i nie dostal tyle mocy, zeby moglo sie z nim cos zlego stac, co to za dzwiek, slychac jakby cewka tarla sie o magnes w zasadzie w pelnym pasmie suba, ale nie zawsze ten dzwiek wystepuje, robilem te testy pare razy (gdy reka uginam mebrame, chodzi idelanie, nie ma mowy o jakis tarciach).
Co jest grane, czy to wina zbyt niskiego zasilana wzmacniacza - choc to zjawisko zachodzi juz przy malej mocy, jakies inne sugestie?
(ps. czytalem http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1489 )
Daj samemu głośnikowi sygnał z dowolnego źródła np.radio ,czy telewizor itp. jeśli charczy to głośnik uszkodzony ,jeśli nie.. to wiadomo coś jest ze wzmacniaczem.
Glosnik 265
Wzmacniacz 126
Trafo 78
Plyta 40
Rura 15
Olkeina 30
Terminal 10
Sruby do mocowania glosnika 15
No i jakies wkrety, klej, listwy uszczelniajace, gabka
Razem kolo 600 - sporo,
Gra ladnie, ale naprawde trzeba bardzo uwazac power bo membrama lata, wiec w brzuchu za bardzo nie przewraca;
Przy normalnym uzytkowaniu nie slysze tego harczenia, w generator pobawie sie znow po swietach.
Rozumiem, ze takie dziwne zachowanie glosnika jest argumentem do potencjalnej reklamacji.
Skomentuj