Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy cos z tego mozna zrobic ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy cos z tego mozna zrobic ??

Witam

Ostatnio stałem się posiadaczem następujących głośniczków:

2 x Tonsil GDN 20/60/3 8 ohm
    2 x Tesla ARN 130/60/8 8 ohm
    2 x Tonsil GDWT 9/80 8 ohm
    4 x rurki Bass Reflex sr. 5,5 cm dl. 10 cm
    2 x Tonsil GDWN GDWK 9/80/6 8 ohm
    + 4 zwrotnice domowej roboty, parametrow jeszcze nie wymozdzylem

+ 2 obudowy w stanie krytycznych o obj. 37 litrow

Czy z takiego polaczenia glosniczkow mozna cos zrobic ? Nie chcialbym za duzo inwestowac a szkoda zeby sie kurzyly.

Poczytalem troche fora, wrzucilem parametry GDN 20/60/3 do WinISD Pro i wynika z tego ze obudowa bass reflex srednio sie nadaje do tego GDN, a moze sie myle.

Ktore z tych glosniczkow uzyc aby powstaly w miare sensowne kolumny podlogowe / raczej z mysla na glosniejsze imprezy :) Jaka obudowa - b-r czy zamknieta

Pozdrawiam
    Baracus

Wielkiej Imprezy na tym nie zrobisz. Z tonsila GDN 20/60/3 i GDWT/K można zrobić konstrukcje 2 drożną. Resztę zabawek sprzedaj na allegro i za uzyskane pieniądze zrób nowe obudowy - może jeszcze starczy na jakąś prosta zwrotkę.

Skomentuj

Zamknięta czy Br:
      poczytaj to : http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=10

wszystko zależy czego oczekujesz od kolumny, jak jesteś techno maniak to nawet się nie ma co zastanawiać tylko b-r :)

Skomentuj

a ja cos kiedys czytalem na tym forum ze techno i hiphop wcale tak nisko schodzacego glosnika nie wykozystuje ... i co ty na to?
        bo moim zdaniem nie ma sensu zwalnic glosnika Br'em jak mozna nabrac szybkosci bez glebokiego dolu.

Skomentuj

To pokaż ten artukuł, a nie "A ja coś kiedyś czytałem".

Wszystko zależy od preferencji słuchacza, zresztą ja też uważam ze lepiej nie zwalniać go Br-em a bass i tak będzie bdb, no chyba że ktoś chce sie pochwalić ze jego schodzi nizej niż jego kolegi :P

Skomentuj

ja tez nie zawsze wszystko pamiętam ale z tego co wiem to ogólnie w muzyce praktycznie nic niema ponizej 40Hz a większość nie schodzi ponizej 50-60Hz główna linia melodyczna z "bitem" to 80-150Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez BadKENNY
              To pokaż ten artukuł, a nie "A ja coś kiedyś czytałem".

Wszystko zależy od preferencji słuchacza, zresztą ja też uważam ze lepiej nie zwalniać go Br-em a bass i tak będzie bdb, no chyba że ktoś chce sie pochwalić ze jego schodzi nizej niż jego kolegi :P
              uzyj opcji SZUKAJ
              bo ja nie mam na to czasu:P

Skomentuj

BadKENNY, TatoTurbo ma niestety (dla Ciebie) rację... praktycznie w nagraniach unika się częstotliwości poniżej 40Hz, najniższy dźwięk gitary basowej (kontrabasu) to chyba e kontra i ma ok. 41,2Hz. To jest oczywiście częstotliwość podstawowa, którą i tak się tłumi, bo prawdziwy power jest w wyższych harmonicznych. Jeśli będziesz miał wyeksponowany bas z zakresu 50-200 Hz, to da Ci to większego kopa niż 20-40 Hz (których i tak byś nie usłyszał...).
                A tak wogóle, to jeśli słuchasz mp3, to tam są obcięte częstotliwości poniżej 40Hz...

Skomentuj

Zamieszczone przez adasko
                  Wielkiej Imprezy na tym nie zrobisz. Z tonsila GDN 20/60/3 i GDWT/K można zrobić konstrukcje 2 drożną. Resztę zabawek sprzedaj na allegro i za uzyskane pieniądze zrób nowe obudowy - może jeszcze starczy na jakąś prosta zwrotkę.

Moim zdaniem lepiej zostawić GDWK, a GDWT sprzedać... czyściej grają.

Skomentuj

ale A-subkontra jest to juz 27,5 hz i jest to czestotliwosc osiagalna przez fortepian... sa instrumenty osiagajace jeszcze nizsze rejestry... takie jak organy koscielne gdzie pedalowe głosy jezykowe...64 a czasem nawet 128 stopowe osiagaja czestotliwosci w okolicach 20hz... i nawet nizej...

Skomentuj

Kudłaty, nie przesadzaj... nawet jeśli takie częstotliwości są obecne w dźwieku fortepianu, to nie ma ich w nagraniu... to co słyszymy to harmoniczne...
                      baracus, słuchasz może muzyki organowej??

Skomentuj

Nie fortepianowej nie slucham :) Zdecydowalem sie sprzedac cale to ustrojstwo i zlozyc sobie kolumienki ze sprawdzonego schematu 2 x arn 226/7/4 1 x arp 150 i arv 104 . Dzieki za odpowiedzi :)

Baracus

Skomentuj

Zygmunt, co do tego ze mp3 obcina przy 40hz to bym sie spieral :) to juz zalezy od konkretnej mp3 i jakosci z jaka zostala zapisana... oraz jakim sposobem byla kompresowana...

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X