Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do W170 - proszę o weryfikację

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do W170 - proszę o weryfikację

Witam!
    Prosiłbym o weryfikację parametrów obudowy BR do w/w głośnika. Parametry głośnika: fs 38Hz, Vas 41l, Qts 0,41. Po symulacjach w WinISD wybrałem obudowę 24l i strojenie na 46Hz. Rura BR średnica 7cm i długość ok 14 cm. Charakterystyki zamieszczam poniżej.
    Mam jednak pewne wątpliwości: chodzi o spore podbicie na charakterystyce częstotliwościowej oraz czy w ogóle ta obudowa nie jest za duża do tego głośnika i konstrukcji dwudrożnej.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

moim zdaniem troche przyduza. podobicie jest minimalne. ja bym zmniejszył bude i pomyślał nad closed głośnik ma niby Qts znośne jak na bass reflex ale jak to mają być zgrabne monitorki i do tego subwoofer to myśle że lepsze efekty uzyskasz w obudowie zamkniętej

Skomentuj

A ja takj na czuja widze ze za wysoko strojona dlatego ze masz za duzy otwor.Zastosuj 5-6cm i moze byc lepiej a strojenie nizsze, pobaw sie symulacjami.Do siedemnastek stosuje sie obudowy do prawie 30litrow, 24 to dobra objetosc.Ta sama konfiguracja glosnikow i zwrotki w roznych obudowach daja rozne efekty.Sprawdz sobie i podgladnij zestawy serii Alto na stronie Visatona. Male monitorki ktore zarowno graja solo jak i z subami maja po kilkanascie litrow, a wolnostojace prawie 30.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Te głośniki faktycznie były montowane w kolumnach LS-10 Radmoru o objętości 16l. Jednak to są maleństwa a tak na prawdę to chciałem zrobić z nich podłogowe. Jednak po lekturze strony i forum widzę, że nie ma na to szans. Chociaż w tej chwili głosniki siedzą w 40 l obudowach bo tak parę lat temu wyszło mi na podstawie obliczeń z jednej książki a o wykresie odpowiedzi impulsowej nawet nie słyszałem. Tak więc pobawię się jeszcze symulacjami i proszę nadal o ewentualne wskazówki.
        Pozdrawiam

PS. Faktycznie kolumny Visatona na tych samych głośnikach jedna ma 13 l a druga 28l

Skomentuj

Czaruję...
        X