Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobor odpowiednich kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

takie cos by nei zagralo tak jak powinno... za slaby wzmak do tego zestawiku minimum 3 razy... zrob cos mneijszego albo zmien wzmacniacz

Skomentuj

Jestes pewnien, ze cewka przy niskotonowcach ulegla spaleniu, czy moze zostala uszkodzona w inny sposob np. zablokowala sie w szczelinie itp.? Te glosniki byly na pewno 8 Ohm'owe? Bo przy 4 Ohm'ach ten wzmak oddaje wiecej mocy.

Te kolumny (stx) sa troche za "mocne" i wzmak by sobie z nimi nie poradzil.

Skomentuj

znacie jakis program w ktorym moglbym zobaczyc symulacje glosnikow z podpieta zwrotnica? bez pomiarow tego glosnika tylko po wpisaniu parametrow

Skomentuj

Połączenie głośników masz opisane na stronie głównej, program oipsany też:) miłego symulowania:)

Skomentuj

jaki program?

Skomentuj

WinISD

Skomentuj

przecierz winisd nie ma mozliwosci narysowania statystyki glosnika razem z zwrotnica. tam przecierz jest tylko kalkulator do zwrotnic. nie ma opcji rysowania...

czy istnieje jakis program ktory potrafi taka charakterystyke zwrotnicy z podpietymi glosnikami narysowac? podobno moze to Speaker Workshop ale potrzebne sa do tego pomiary. a tych nie moge przeprowadzic bo nie mam jeszcze glosnika ktory chce uzyc.

[ Dodano: 2005-04-09, 00:02 ]
                Postanowilem naprawic te kolumny co je mam oraz w przyszlosci zlozyc inne porzadne. Ale najpierw malym kosztem te naprawie. shitowe sa strasznie. teraz juz wiem bo poczytalemtroche artykolow i postow. Chce to zrobic jak najmniejszym kosztem czyli 2x cewka z membrana do gl. wysokotonowych, elementy do zwrotnicy 12dB/oct i albo regenaracja Alphard'ow SW807 albo nowe glosniki. i wlasnie. zamieszczam 4 pliki symulacji glosnikow alpharda sw807, stx gdn-22/120/8/ss oraz 2 tesle ARN-226-07-8 oraz ARN-226-08-8.

Nie ja ta obudowe projektowalem wiec nie mialem wplywu na objetosc ani na strojenie. co najwyzej moge obciac jeszcze rurke b-r ale to da zgodnie z symulacja gorszy efekt.

no i pytanko. ktory glosnik wybrac. z tego co ja jako pocztkujacy w tej kwestji widze z tych wykresow to albo stx albo alphard bo te tesle maja sporo mniej dB przy niskich czestotliwosciach. pozatym patrzac pod wzgledem wytrzymalosci to najlepszy jest chyba STX bo ma najwieksze Xmax a co za tym idzie rowniez Xdam.

i tu tez cos dziwnego bo w BossBox'ie 6.0 symulacja wychylenia jest znacznie mniejsza. symulacja w winISD pro przy 1Wat wyglada podobnie jak symulacja w Bassboxie dla 50Watow. nie wiem czy cos jest tu zle?!? w winisd wartosci sa zabojcze dla glosnikow np. taki STX przy 50 watach przy 58Hz ma wychylenie rowne az 11,4 mm czyli rowne Xdam!!! a przecierz to jest glosnik 120 wat RMS. jesli puscic w symulacji 120 Wat to przy 58Hz wychylenie wyniesie AZ 17,6 mm co prawda przy mniejszych czestotliwosciach wychylenie sie zmniejsza za sprawa B-R ale ponizej 40Hz zaczyna juz szybko rosnac. no i wlasnie...

kolejne pytanie: czy nie potrzebny by mi byl filrt odcinajacy ponizej 25-30 Hz?
                Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                X