Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

paczka do basu 4x10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

paczka do basu 4x10

Witam....

Zastanawiam sie nad zrobieniem paczki do gitary basowej. Myślę o glośnikach Legend B102 ( jak sie dolicze kasy-ale takei założenie jest)

Zasadniczo chodzi mi o to czy nie jest to zbyt trudne dla początkującego (lutować umiem, gitarke sobie wystrugałem to może i skrzynkę odpowiednią się uda zrobić??? :) ) tak czy siak wypowiedzcie sie proszę na temat stopnia skomplikowania "projektu".

dzieki z góry za wypowiedzi

Samych przetwornikow nie znam ale dobre glosniki do basowki nie musza miec nawet zwrotnic a sam wzmacniacz ogranicza pasmo wiec pozostaje polaczenie ich takie zeby impedancja byla dobra dla wzmacniacza.
    Zaleznie od wielkosci membrany trzeba odpowiednia bude wielka zrobic i chyba mocno tlumiona z wentylacja.

Skomentuj

Witam znów i dzięki za odzew

Głośniki to 8 Ohm, 10 cali .
      http://editweb.iglou.com/eminence/em...nd/legb102.htm

Co do połączenia to potrzebuje 8 Ohmów, Czyli połącznie równoległo-szeregowe mam zastosować?

Mam tez pytanie do obudowy- czy oblicze obudowe na 4 glosniki programem WinISD,??

kurcze niby to pudelko zrobic mocne, a tu si eokazuje ze trza liczyc, mnoożyć, dzielić :)

wielkie dzieki za odpowiedz :)

Skomentuj

Z tego co widac to przystosowane sa do tego.Polacz szeregowo rownolegle.W estradowce panuja inne prawa i chodzi o sprawnosc.WinIsd moze i policzy ale juz widze wielkosc...musiz zachowac kompromis zey dalo sie to przewozic.Dobre wytlumienie wskazane, i uchwyty jak i narozniki oraz najlepiej jakies grille lub siatke dla zabezpieczenia.Reszte zrobic na procesorze i wzmacniaczach.Do basu i gitary pojda...

Skomentuj

lol a poco aż 4 głosniki to nielepiej zastosowac już 2x12 cali niż te 4x10m niby efektywnośc sie zwiększy no ale chyba ta seria w wielkości 12'' wydaje mi sie że ma większa efektywnośc wiec moze wyjsc na to samo a skrzynie bedziesz miał mniejsza ,,, pozostaje podłączenie, to już 4 ochmowe szeregowo trzeba by było jeśli ma byc 8 ochmów albo 8 ochowce równolegle i zrobic ogranicznik gałki głosności na połowie

Skomentuj

Ja bym zapierdzielił 15 albo 18cali przynajmniej miał byś z czym sie pokazac. Moim zdaniem lepiej kupić jest jeden porządny głośnik niż 15 badziewnych. NO jak chcesz jak zależy Ci na efektywności to rzeczywiście to jest wyjście. Co doo designu to walnij je wszystkie pionowo mniej miejsca bedzie zajmować i będzie wymiatać nie tylko nogawkami ale na całym ciele.

Skomentuj

Elo...

...no tu jest dylemat, bo preferowane przez "grajków"zestawy to wlasnie z tego co wiem paczka z kilkoma mniejszymi glośnikami, a dodatkowo paczka z jednym czy dwoma większymi. - na wsio na raz mnie nie stać, ale tez sie zastanawialem czy zrobić wpierw na 2 dupnych czy na 4 małych ( rozmiarowo)

zapodam przyklady:
              http://www.fender.com/products/show.php?partno=0211671
              http://www.fender.com/products/show.php?partno=0211670
              http://www.swrsound.com/products/pro...proseries.html

jak widać większośc propozycji to paczki z wieksza iloscia 10-12 cali....i teraz sam mam rebusa, kurde balans.. :(

hmm albo pacne 2x15 cali w pionie.
              i tu jest pytanie - powiedzmy za policze skrzynkę na głośniki jakie wybiorę, i tereaz, czy te obliczenia (pytanie ogólne) bendą dobre jeżeli w przyszłości zapodam tam Tweeter ???

Skomentuj

Obliczenia będą dobre

Skomentuj

Dzięki za trochę dyskusji :)

Witka ludzie

usunął mi si emój post poprzdni z podziękowaniami :(...

Po przemyśleniach w dużej mierze finansowych ( niestety) doszedłem do wniosku że zabiorę się za paczke 2x15 cali.
                  myśle o 2 rodzajach głośników:

http://editweb.iglou.com/eminence/em...rs/del15lf.htm - 389.90 zeta za sztuke
                  http://editweb.iglou.com/eminence/em...end/legb15.htm - 568.07 za sztuke

Delta : 500W, pasmo 40Hz-2.5kHz
                  Legend: 300W, pasmo 48Hz-4.0kHz

Założenie jest takie że potrzebuje dołu, na potężny bas jadący głownie do stopy (ale chcę troche uniwersalności też na inne granie) ...

mam takie pytania/problemy:
                  1.czy te 8Hz w dole to jest odczuwalnie dużo? - "górka" w brzmieniu basa daje tak czy siak dużo 'soku" ze tak powiem i mam dylemat
                  2.czy możecie spojrzeć na resztę ważnych parametrów o których ważności ja niestety nie mam ( jeszcze :) ) pojęcia
                  3.czy system Bass Reflex będzie tu trudny do realizacji?

tak myślę sobie ze jako bardzo poczatkującemu "głośnikowcowi" łatwiej będzie zrobić paczke z głośników o wiekszym paśmie niż potem dodawać inne głośniki i jakieś zwrotnice... co w przypadku cen tych 2 rodzajów głośników moze zrównać nieco koszt urządzenia...

POMÓŻCIE!!!!!! :)

Pozdrowka dla wszej maści "maniaków" - ( pozytywnie zakręconych - he he )

Skomentuj

Przy takich poziomach mzoesz miec problemy z BR jesli nie projektowales nigdy estrdowki.
                    Nie niskie pasmo sie liczy ale rowna efektywnosc raczej.Zamknieta z wentylacja oowtarzam (nie BR). Do basu nie potrzebujesz srednio wysokotonowca ani raczej do wiekszosci gitar (chyba ze specyfivzna muzyke uprawia ktos).U siebie zastosowalem wysokotonowca kiedy siegnalem po procesor gitarowy.

Skomentuj

Co prawda jest to moj drugi post ale poniewaz temat jest mi bliski wiec wlacze sie do dyskusji.

troche takich informacji praktyczno teoretycznych w zwiazku z kolumnami basowymi

-pojedyncze glosniki a juz w szczegolnosci 15 uzywa sie wylacznie w malych piecach typu kombo i w polaczeniu z gwizdkiem. W pakach wolnostaojacych tak duze glosniki sa uzywane jako dostawki do poglebiania brzmienia itp.
                      -wbrew pozorom w przypadku gitary basowej dol nie jest tak wazny jakby moglo sie wydawac. Wiekszosc producentow stroi swoje kolumny na 60 70 80 Hz poniewaz praktycznie kazdy basista uzywa korektora i nizsze czestotliwosci podbija.
                      -Najnizszym dzwiekiem gitary basowej cztero strunowej jest dzwiek E i ma on 43Hz
                      -najpopularniejszym rozwiazaniem w tej kwesti bylo zawsze 8 glosnikow 10" dlaczego? Chodzi o zywosc brzmienia powiezchnie czynna tak duzej ilosci glosnikow i... znieksztalcenie ktore taka ilosc wprowadza
                      -wiecej glosnikow to zasadniczo glosniej mniejszym kosztem mocy aby byc slyszalnem z glosnika 15" trzeba naprawde swietnej kolumny o duzej mocy.
                      -wydaje mi sie ze 4x10" bedzie najprostrzym rozwiazaniem co prawda ja preferuje kolumny zamkniete maja moze mniej dolu ale wiecej impulsu a w basie to dosc wazne no a w przypadku konstrukcji ekonomicznych latwiej chyba o lepsza jakosc takiej konstrukcji w przypadku obudowy zamknietej.
                      -oplacaloby sie miec gwizdek do tego ale to chyba jest juz bardziej skomplikowane.
                      -i ze strojeniem trzeba pamietac ze nie kazdy basista rabie caly czas najnizsza strune i nie buczy i ze wielu zalezy przedewszstkim na odpowiednie kontroli wysokiego dolu i niskiego srodka gdzie sie najwiecej gra.

przeprazam za tak beszczelny wyklad ale poprostu filozofia kolumn instrumentalnych jest inna niz hi-fi i to skrajnie podobnie jak wzmacniaczy.

Skomentuj

Witka..

podsumowując Wasze odpowiedzi na mój apel :P

ponieważ jestem poczatkujacym skłądaczem kolumn, to najlepiej bedize zapodać 4x10" w obudowie zamkniętej....

zastanawiało mnie dlaczego wielu producentów jako "podstawowy" model kolumn daje 4, 6, czy nawet 8x10 cali......

podsumowujac :

robie paczke 4x10", i kiedys tam (jak sprzedam telewizor i dowiem sie wiecej) dodam tam gwizdek i do zestawu kolumne z wieeelkim glośnikiem ....

dass 99 : smigasz moze na gitarce basowej??? :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X