Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SubWoofer - skierowanie głośnika czy ma znaczenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SubWoofer - skierowanie głośnika czy ma znaczenie?

Zacznę od tego, ze dopiero zaczynam zabawe i zwalilem sprawe na samym początku (człowiek uczy sie na bledach).

Najpierw zakupiłem głośnik (nie bede mowil jaki ale widze ze ma slaba opinie, nie STXy), zwrotnice i wzmacniacz na mosfetach.

Myślałem, ze wystarczy to zapakowac do budy i bedzie grac. Dopiero pozniej kolega mnie uswiadomil co i jak i zaczelem przeszukiwac zasoby internetowe. Teraz chociaz zakumalem podstawy.

Chciałem zrobić B-R ale przeliczajac w programie okazało sie ze najlepiej bedzie grać w zamkniętej (dobroć głośnika to 0,93). B-R na upartego daloby rade zrobic ale nie z tunelami o dlugosci 1m :) bo tak wychodziło.

Głównie chodzi mi o to czy w przypadku obudowy zamknietej kierunek umieszczenia głośnika ma znaczenie (oprucz wizualnego), czy np. montujac go w dolnej czesci obudowy (zewnetrzna czesc skierowana w podloge) czy bedzie gral "lepiej" (pojecie wzgledne)?

Ponizej wykres z WinISD, Pojemność=70L, Qtc=1,09, Group Delay=7,46s max przy 44Hz

Ps. Proszę tylko nie bić :)

Co do B-R to gośnik o dobroci 0,93 się nie nadaje! A głośnik to jak sądze coś z alpharda? CW1002C?? albo 12"? One są "w miare dobre" sam miałem CW102C i musze przyznać zę byłem zadowolony z niego. Ale tylko w zamkniętej! Co do umieszczenia to słyszałem że głośnik umieszczony na spodzie daje mniejszy bas za to jest bardziej równomierny (nie ma takich podbić itp) POZDRAWIAM

Skomentuj

Dzieki za chociaz ta jedna odpowiedz. Co do głośnika bardzo blisko Alphard CW802C.

Skomentuj

A jakiej srednicy jest ten glosnik? Bo jak mniejszy niz 12cali to te 70litrow bedzie dla niego za duze.
        Ja jestem zwolennikiem glosnika skierowanego na wprost.

Skomentuj

W danym momencie objetosc spadla juz do 60L gdyz tylnia sciana bedzie pod kątem, a co do srednicy głośnika to 20cm ( w calach jesli dobrze policzylem to 7,8"). Jesli sa jakies sugestie co do wielkosci obudowy to chętnie wysłycham.

Skomentuj

dla 20cm głośnika max to 40 litrów a raczej nie przekraczał bym 30

Skomentuj

przy -3dB--> 40Hz.... dla mnie to nie sub i jeszcze do tego tylko 8"

Ale do nauki jak najbardziej

Pozdrawiam

Skomentuj

Dzieki za pomoc i wyjasnienia.
                To ze zle wybralem to juz wiem, nastepny bedzie lepszy, ale na razie chce zobaczyc (uslyszec) co z tego wyjdzie. Napewno bedzie lepszy od tych moich komputerowcyh prykawek :)) Wy jestescie starzy wyjadacze wiec wiecie co i jak ja dopiero zaczynam.

Jak skoncze to chociaz pokaze jak to wyglada :) i powiem czy lepiej gra od mojej prykawki.

Ps. Pojemnosc zmniejszylem do 35litrow, charakterystyka odrobine sie zmienila za to spadl Delay.

Skomentuj

to jeszcze niejest taki najgorszy głośnik :) nawet jeden z lepszych alphardów :) mozesz go dać do zamkniętej i zrobić subsonic z podbiciem i moze to dość fajnie zagrać :) głośnik ma dość duzą moc i spore X-max więc powinien sobie poradzić

Skomentuj

Subsonic, chodzi Ci o filtr subsoniczny tak?
                    Przy okazji mam zapytanie co do koncówki, nie znam sie zbytnio ale zdaje mi sie że ma wbudowany filtr dolnoprzepustowy. Ponizej jego dane.

Wzmacniacz mosfet 100W , wykorzystujące tranzystory IRFP240 i IRFP9240.
                    Napięcie zasilania symetryczne ±45V nie więcej niż ± 55V
                    impedancja głośnika 4 lub 8Ω
                    Max RMS dla 4Ω 100W
                    Zniekształceń THD < 0,1%
                    Pasmo przenoszenia ( -3dB ) od 16 do 100 KHz. <------ o to?
                    Dynamika (S/N) > 90 dB

Edit:
                    Juz widze ze to nie jest od filtra, nie zauwazylem ze to jest KHz zamiast Hz.

Edit:
                    Czy mozna zastosowac filtr dolnoprzepustowy pasywny do zestawu aktywnego, jesli nie to dlaczego?

Skomentuj

Cos sie nie udalo w tym calym projekcie
                      O skierowaniu glosnika i otworu postow na tym forum conajmniej kilka jest.

Skomentuj

Czy sie nie udalo to sie okaze :) Co do umieszczenia głośnika to nie znalazlem odpowiedzi, nawet do tej pory nie wiem jak najlepiej umieścić, ale zostane przy standardzie.

No i mnie zastanawia sprawa czy naprawde jest potrzebny ten filtr gornoprzepustowy do obudowy zamknietej.
                        Ponawiam pytanie odnosnie filtra dolnoprzepustowego czy moze byc pasywny w zestawie aktwnym? Jesli nie prosilbym o uzasadnienie odpowiedzi.

Skomentuj

W zestawie aktywnym czy pasywnym?
                          Jesli masz suba aktywnego to uklad elektronicznego filtra jest aktywny, jesli nie chcesz robic filtra na ukladzie operacyjnym to prosty uklad RC nie wystarczy, no chyba ze planujesz aby amplituner kina sam obcinal niepotrzebne czestotliwosci na wyjsciu LFE ale z reguly to nie wystarcza i uposledza ksztaltowanie chki zestawu.
                          Jesli chcesz suba pasywnego to dajesz cewke i kondensator i po sprawie.
                          W zesztawach zamknietych mozna by wyprobowac dzialanie bez uklady subsonicznego (zreszta jak w kazdym) i obserwowac dzialanie glosnika.

Jesli chodzi o skierowanie glosnika to robi sie roznie.Na przodzie , na boku, i w podloge (raczej nie w sciane)
                          Jednak w podloge najlepiej stosowac z dodatkowym cokolem zeby uniezaleznic sie od podloza.Regulacja efektu odbywa sie przez przedluzanie nozek ale ten zabieg ma takze posredni wplyw na ch-ke zestawu i nalezalo by czasem skorygowac strojenie.
                          Za to w dol wydaje sie lepszy z kolei w malych pomieszczeniach zeby sub sie nie narzucal.

Skomentuj

Ma to byc aktwyny sub w zamknietej obudowie, przez to ze zwalilem sprawe na poczatku chcialem sie dowiedziec czy mozna do takiego zestawu zamontowac filtr pasywny (bo taki posiadam), ale z tego co wszedzie wyczytalem nigdzie tego nie zalecali, zas znow nie bylo uzasadnienia, dlaczego i co by sie dzialo.

Edit:

Chyba, ze sie myle, ponizej ten filtr.
                            Moc maksymalna 200W
                            Częstotliwość podziału 150Hz
                            Nachylenie zbocza 12dB
                            Impedancja 4 om

Ale dzieki twojej odpowiedzi juz chyba po czesci rozumiem :))

Skomentuj

W aktywnym uklad elektroniczny ma filtrowac , nie wprowadza on takich znieksztalcen i problemow jak pasywny.Dodatkowo jest bardziej skuteczny i elastyczny.
                              Nie ma sensu stosowania wzmacniacza osobnego dla subwoofera zeby pozniej obciazac go filtrem pasywnym.
                              Bez pasywnego glosnik obciaza tylko swoja czysta impedancja wznacniacz bez prezesuniec fazowych filtra , nie traci sie moc na nagrzewanie elementow pasywnego itd.

Skomentuj

Dziękuje bardzo za bardzo jasną odpowiedz, teraz rozumiem dokladnie :)

Skomentuj

Co to jest za wzmacniacz co jest na fotce?? jakiś link może :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DeeJay_Sqter
                                    Co to jest za wzmacniacz co jest na fotce?? jakiś link może :)
                                    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=5dc800be

Maja praktycznie cala elektronike potrzebna do zbudowania sub'a.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X