Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wkladanie wygluszenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wkladanie wygluszenia

mam takie pytanie do Was, bo wlasnie robie kolumny, i juz mam wszystkie sciagnki oprocz tylnej, i chce sie zapytac was kiedy ja przykleic najlepiej? przed czy po wygluszeniu? czy teraz juz moge ja zlozyc, a wygluszenie wlozyc pozniej przez otwory glosnikowe? bo juz mam wszystkie materialy oprocz wytlumienia, w tym tygodniu kupie watoline, ale juz teraz mnie korci zeby sprawidzic jak to gra bez wytlumienia , a przylozyc scnianki nie przyllooze bo beda dziury, a to juz tak nie bedzie fajnie gralo wtedy ;/.
    Pozdrawiam
    Grzesiek

hm ja na koncu montuje przednią ścianke ale każdy robi po swojemu , pozatym wytłumienie musisz przymocowac do ścianek co po zamontowaniu ich wszystkich nie bedzie możliwe, wiec teraz to robisz na ściankach wewnątrz obudowy oraz na tylnej i potem ta ścianke razem już z przymocowanym wytłumieniem montujesz do obudowy i gra muzyka , oczywiście trzeba to jeszcze uszczelnic ale to chyba nie problem, wlać troche wikolu na łaczenia

Skomentuj

ja wytłumienie przybijam deseczkami :P

Skomentuj

Był nie dawno post o podobnej treści. Co do tego o co pytasz to ja bym poczekał na koniec i zobaczył ja kto bedzie grać ukończone bo pierwszy efekt dziurawej kolumny może Cie zabic.

Skomentuj

wylumienie na samym koncu po uszczelnieniu i usztywnieniu skrzynki

Skomentuj

heh i bedzie przez mikro dziurke wsadzał wytłumienie <lol> Łukasz to pojechałeś teraz heh

bierze przyczepia wytłumienie do ostatniej ścianki czyli tylnej, smaruje brzegi klejem do drewna czy co tam ma do wytłumienia przykręca wyciera klej z zewnątrz i jest ok kto mówiłze wytłumiac nalezy po uszczelnieniu jeśli sie klej powylewaj ak to IGOD kiedyś mówił nic sie niestanie, im wiecej tym lepiej wiec niewidze problemu poco skłądac a potem męczyc sie z wkładaniem przez otwór :>

Skomentuj

hm, no to z tego co napisaliscie to zebie tak :) :
              najpier wytlumie, a pozniej dam duzo kleju i przyloze tylna scianke, poznie skrece wkretami, a pozniej jak mi sie uda jeszcze dla pewnosci zeby zandych mikro-dziurek nie bylo, tak dla pewnosci, przez otwory glosnikowe obsmaruje sylikonem :),
              bo troche glupio na poczatku zrobilem, i tylna scianke zrobilem tak ze wchodzi w srodek obudowy, i dalem takie ograniczniki zeby za gleboko nie weszla ;/, i troche mam utrudniona sprawe, ale....
              to moja pierwsza konstrukcja, wiec jak teraz tego slucham, bez wytlumienia i z dziurami z tylu obudowy to mi sie podoba :), i do tego jedna kolumna narzie mi gra, no i subwoofer ( tez nie dokaczony), no dobra, to dznieki za odpowiedzi.
              pozdrawiam
              Grzesiek.
              aha, moze tak przy okazji sie zapytam:
              jakie kolce zastosowac? warto inwestowac w te po 3zł np. w elektroland.com.pl? czy juz lepiej gra wogole bez kolcow niz z takimi?

Skomentuj

Te tanie kolce to dają tylko troszke róznicy ale za to wyglądają dobre. W droższe inwestować mozna jak ma ktoś kase.

Skomentuj

kolce czy nie kolce , zalezy od ciebie ja wym wolał jakieś małe nózki także DIY z drewna, bo te kolce mało naturalne jakos tak

a jesli masz ograniczniki to masz dobrą sprawe , poniewaz klejem walsiz na ograniczniki i boczne ścianki wiec troche kleju tam sobie posiedzi w kancie między ściankąa ogranicz. zakładasz ścianke tylną i na koniec z zewnątzr w szeliny o ile klej sie niewyleje przejeżdżasz klaikiem po łączeniu i będzie dobrze, uczelnianie to bardzo prosta sprawa, gorzej jest uszczelnić przy głośniku ... acha jak chcesz uzyć silikonu przy głosniku to najpierw odkręc głosnik bo opary mu zaszkodza na brzeg dasz silikonu i jak wyshcnie to przykręcisz głosnik, ,, ,oi, patentem było przy uszczelnianiu głosnika uzycie gumy od wycieraczki samochodowej od sejcento heh, nic nie pomagało a wycieraczka sprawdziła sie w 100 %

Skomentuj

A co do silikonu to porządnie obślinionym paluchem mozna ładnie ułożyć wyrównać czy co kto che jeszcze z nim robić.

Skomentuj

co za różnica czy kolec jest za 3 złote czy za 60 ?? wygląda to solidnie i ważne że jest dobra izolacja od podłogi.. nie mówcie mi tutaj ze słyszycie różnice w brzmieniu kolców za 3 i 60 zł..

Skomentuj

pewnie, czy sa kolce czy niema i tak róznicy nie ma chyba ze mamy podłoge z blachy metalowej o grubości 5 mm i słyszymy jak nam drga

Skomentuj

No a właśnie okazuje sie że taki tani kolec to tam za wiele nam nie zdziała sprawdziłem. Na kolcach czy bez nich w odsłuchu raczej nic nie zmienia ale nie wsłuchiwałem sie zbytnio ale dgrania podłogi duże jak byly tak i pozostały po założeniu kolców

Skomentuj

jak może nie byc drgań skoro drgają szyby, meble i ściany które niemaja bezpośredniego kontaktu , te kolce to chyba poprawiają zły wpływ suba na podłoge w 0,00001% , no ale 10000 takich pomysłów jak kolce i już mamy subika zblizonego do hi endu o ten 1 %

Skomentuj

no ale te szyby i meble to chiba nie drgają od drgań prznoszonych przez podłoge się mi zdaje, może prędzej jakiś reonans czy cuś tu wchodzi w grę :)

Skomentuj

Osobiscie wkladam wytlumienie klejac je lub rozkaldajac na wewnetrznych rozporkach lub innych elementach po skonczeniu prac nad obudowa.Troche to praca ginekologiczna ale przynajmniej nie zabrudzi sie opilkami, wiorkami i innymi pylami.Dodatkowo zbyt solidne mocowanie przed zlozeniem pudla moze uniemozliwic latwe wyjmowanie wytlumienia w razie koniecznosci dobierania jego ilosci i rozmieszczenia.Gorzej w obudowach labiryntowych gdyz tam powinno sie wsterzelic na 100% lub nalezaloby miec mozliwosc zdejmowania jednej ze scian.Wlasnie w tych obudowach dosc czesto trzeba eksperymentowac z materialem pochlaniajacym...

Skomentuj

na końcu wykładam wytłumienie.
                                  Szyby i meble drżą bo dźwięk to zmiana ciśnienia.
                                  Co do kolców to mają dla mnie raczej ładnie wygladać :)
                                  pozdrawiam

Skomentuj

meble nie drgają z powodu drgań podłogi, w takim przypadku kolce by zdały egzamin ale jest inaczej, bo to drgania zwiazane z rezonansem

Skomentuj

Ja robie tak jak na tym zdjęciu wytłumienie zaloże przed założeniem tylnej scianki.
                                      Pozdro
                                      Załączone pliki

Skomentuj

zwrotnica nie za blisko magnesu głosnika

Skomentuj

Czaruję...
                                        X