Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okleina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Okleina

Taki drobiazg. Okleine przyklejac lepiej do zmatowionego MDF czy moze odwrotnie i lepiej go prysnac bb lakierem i kleic na polakierowany ? Powiedzmy ze to z akustyki bo bede oklejal suba.

Jeżeli to okleina samoprzylepna, to MDF musi być możliwie gładki, inaczej wszystko będzie widać. Jak ja robiłem kolumny to wszystko posklejałem żywicą, całe powierzchnie również posklejałem żywicą i potem szorowałem szlifierką oscylacyjną. Później jak mi się żywica skończyła to smarowałem szpachlówką samochodową i również szlifowałem do gładkości. Po odkurzeniu i wymyciu powierzchni oraz przyklejeniu okleiny wszystko wygląda bardzo ładnie i gładko. Pamiętam że jak wcześniej na próbę kleiłem do gołego MDF-u, to pod spodem było pełno wiórów i innych śmieci, chociaż płyta była oczyszczona.

Skomentuj

Chodzi mi o to ze na tych okleinach jest jakis klej ktory po kilku godzinach podobno sie utwardza, wiec wydaje mi sie ze trzeba do niemalowanego niczym mdf tylko ladnie wygladzonego bo inaczej ten klej nie wsiaknie. Z 2 strony wszyscy wiemy ze wszelkie naklejki swietnie sie trzymaja szyb wiec moze lepiej ladnie wygladzic mdf, wyczyscic ze smieci i prysnac lakierem bezbarwnym i dopiero do lakierowanego mdf kleic okleine?

Skomentuj

Ja okleine przyleiłem na zmatowiony mdf i super trzyma. Polecam przed oklejeniem odtłuścić troche powierzchnie, tzn. lekko zwilżyć (lekko!) szmatke denaturatem i przejechać po ściance którą bedziemy za chwile oklejać, przy okazji usuniemy kurz i inne śmieci. I polecam jeszcze oklejać w domu! a nie w piwnicy albo garażu.

Skomentuj

Czaruję...
        X