Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chce zbudować Subwoofer -30cm 8ohm max 600 zł za głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chce zbudować Subwoofer -30cm 8ohm max 600 zł za głośnik

Witam

Posiadam
    Pokój 23 m2 (w przyszłości może około 30m2)
    Amplituner Yamaha RX-V450 wyjście na subwoofer z częsotliwościami odcięcia (40,60,80, .... 200 Hz), odwrócenie fazy wyjścia na subwoofer aktywny.
    Kolumny front JBL-E60 - 40Hz-20kHz(-3dB)

Znam się na elektronice, ale nie na akustyce i chcę zbudować w miarę dobry, swój pierwszy subwoofer aktywny, który w miarę możliwości pokryje pasmo od 20 – 60Hz. Susbwoofer ma służyć jako uzupełnienie do kina domowego, oraz do słuchania muzyki. Jeżeli chodzi o kwotę to myślę wydać na głośnik 30 cm 8ohm max 500 - 600 zł. Posiadam już 2 kostki TDA 7294 (w mostku dadzą około 150 W, oraz 18 szt. Kondensatorów 4700uF/50V. Chce kupić również transformator TST 200/022 (2x35V 2x2,9A). Czytałem że wzmacniacz na STK 4048 może dać lepsze efekty, ale ja już mam układy scalone i kondensatory- chyba przy mostku na TDA i solidnym zasilaczu nie będzie między nimi znacznej różnicy. W związku z powyższym mam parę pytań:

1. Kwestia głośnika, wiadomo że przy mostku na TDA 7294 musi być 8 ohmowy, najlepiej o średnicy około 30 cm (12”) w systemie BR. Znalazłem parę ciekawych, co o nich sądzicie (opinie o głośnikach wyciągnięte z forum):

 TESLA ARN 312 –08 ohm – około 200zł (rożne opinie, w miarę tani głośnik o rozsądnym brzmieniu, dużo przykładowych konstrukcji)
     VISATON W300S 8 ohm – 300zł (podobno dobry dźwięk w tej klasie i lepszy od ARN312 , ale nie wiem czy wzmacniacz nie będzie za słaby, oraz czy pokój 23m2 nie jest za mały, podobno będzie potrzebna duża obudowa, praktycznie brak projektów).
     Peerless SLS12 8 ohm – około 450 zł (różne opinie)
     Może zaproponujecie inne głośniki z ciekawymi już gotowymi konstrukcjami obudów w tym zakresie cenowym, albo chociaż pomoc przy obliczeniu obudowy dla dane głośnika.

2. W subwooferze zastanawiam się nad sensem zastosowania filtru ograniczającego pasmo do góry i odwróceniu fazy (Amplituner Yamachy już to ma) – co o tym sądzicie ? - jeśli tak może jakieś sprawdzone schematy z płytkami.
    3. Czy w tym przypadku warto zastosować filtr subsoniczny (ograniczający pasmo od dołu) – jeśli tak może jakieś sprawdzone schematy z płytkami do udostępnienia lub odsprzedaży.
    4. Ma ktoś do odsprzedania gotową płytkę pod mostek TDA7294 najlepiej już z filtrami wejściowymi ? (
    5. Czy elektronika wewnątrz subwoofera musi być jakoś oddzielona od komory w której wytwarzane jest ciśnienie ?
    6. Ponieważ obudowę chce wykończyć za pomocą fornirowania mam pytanie – co zrobić jeżeli płaty forniru są mniejsze niż szerokość jednej ze ścianek – jak to łączyć aby nie było śladów ?
    7. Jak klasowo tak zbudowany subwoofer ma sie np. do kupnego JBL E-250 ?

W trakcie budowy chcę prowadzić pełna dokumentację fotograficzną i merytoryczną, którą z chęcią udostępnie na stronie – dlatego liczę na pomoc:)

Troche dużo tych pytań – liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam

markusek@interia.pl

glosnik beyma power12 za 600pln moze ci sie uda go wyrwac... przyznam sie ze nie czytalem twoich wypocin ale chciales glosnik to podaje... tyle ze ta beyma przyjmie na siebie nawet ze 300w

Skomentuj

ad 4 http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2897

Skomentuj

No widze tu troche niescislosci.
        18 szt. kond 4700uF/50V?? Do mostka tda 7294 wsytarczy w zupelnosci 6.
        Trafo 2x35V?? Kosc TDA moze dostac max 40V po wyprostowaniu, 2x35V po wyprostowaniu da....troszke za duzo. Trafo powinno miec 2x24-26V.

Kompletne wzmaki na mostkach TDA7294 ma irek. Spytaj to moze dostaniesz tez plytki, albo bez kond i kosci.
        Komora na elektronike nie jest konieczna, ale jesli jest to lepiej.
        Co do filtrow w ampli to jest z nimi roznie. Jesli masz zamiar kupic w miare dobry glosnik to daj tez oddzielny filtr.
        Z zaproponowanych przez Ciebie glosnikow SLS jest najlepszy.
        Nie boj sie stosowac jakis inny glosnik, bo zaprojektowanie obudoawy to nic trudnego, a ludzie Ci tu pomoga.

Skomentuj

Zamieszczone przez adasko

chodziło mi o płytkę drukowaną pod TDA 7294 ale w układzie mostkowym

Skomentuj

Zrobilbym banpass jako uzupelnienie i w amplitunerze wlaczyl funkcje kierowania sygnalow LFE zarowno na front jak i na suba (wtedy uzupelnienie ma sens) i odciecie dosc nisko.Czasem to co odcina amplituner nie wystarcza do prawidlowegop ksztaltowania ch-ki suba, dlatego np a ampie ustawia sie odciecie na 80 a na subie na 60 i podglasnia co daje ladne zespojenie z frontami. jestem za osobna komora na elektronike w subie.Przy wiekszosci duzych glosnikow jest potrzebna duza obudowa z wyjatkiem tych drozszych ktore maja parametry TS (szczegolnie fs) umozliwiajace pakowanie je w mniejsze skrzynie.

Skomentuj

Zamieszczone przez chrischris
              No widze tu troche niescislosci.
              Trafo 2x35V?? Kosc TDA moze dostac max 40V po wyprostowaniu, 2x35V po wyprostowaniu da....troszke za duzo. Trafo powinno miec 2x24-26V.
              Na serio tak podbije napięcie ? Nawet jak dam rezysory na wyjściu kondenstarów (500ohm) tutaj wzoruję się na aplikacji do STK 4048. Muszę polutować i sprawdzic.

Skomentuj

wez pod uwage HERTZ es 300
                sls 12
                arn zostaw :P

Skomentuj

Zamieszczone przez markusek
                  Na serio tak podbije napięcie ? Nawet jak dam rezysory na wyjściu kondenstarów (500ohm) tutaj wzoruję się na aplikacji do STK 4048. Muszę polutować i sprawdzic.
                  Te rezystory to chcesz dac w szereg?

Skomentuj

na schemacie aplikacyjnym do STK 4048 są włączone rownolegle do masy :)

Skomentuj

Mam do sprzedania Beyma power 12 ale do niej dobry wzmak trzeba a nie pierdziawke na TDA.
                      Plytka do mostka TDA kosztuje 16zl z przelacznikami. Jest na niej wszystko zasilacz filtry i inne cuda :)

Skomentuj

Te rezystory nie obniza napiecia.
                        Do dosyc dobrego glosnika to TDA7295 niezbyt pasuje. TDA to tylko TDA i jesli wybierzesz niezly glosnik to nie zaluj na dobry wzmak.

Skomentuj

Zamieszczone przez chrischris
                          Te rezystory nie obniza napiecia.
                          Do dosyc dobrego glosnika to TDA7295 niezbyt pasuje. TDA to tylko TDA i jesli wybierzesz niezly glosnik to nie zaluj na dobry wzmak.
                          To co na STK - może jakieś przykłady z płytkami do sprzedania, albo PA300 - ma ktoś płytki, albo cos innego .... Co proponujesz i gdzie ja to w Toruniu dostanę :)

Skomentuj

Najpierw wybierz glosnik i wtedy pomysli sie nad wzmakiem.

Skomentuj

Czaruję...
                            X