Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory na arn188-03-8 i gdwk9-80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosnik arn188-03-8 włożylem do obudowy zamkniętej o pojemności tylko 14,5 litra. Wcześniej miałem podłogówki na tym głośniku o pojemności około 35 litrów, ale nie miałem zbyt dużo miejsca w pokoju na takie skrzynki i dlatego je sprzedałem. I dlatego zrobiłem monitory. Obudowę wykonałem z płyty wiórowej o grubości 18mm, oddzielna komora dla wysokotonowca, żeby obudowa była odpowiednio szczelna. W tej obudowie qtc wynosi aż 1. Według symulacji bas schodzi do 50Hz przy -6dB. Na generatorze słychać jeszce 40 Hz. Obudowę dość mocno wytłumiłem, gąbką i watą. Przy dokładaniu coraz więcej wytłumienia głośniki grały coraz lepiej, znikało podbicie przy około 100-120Hz Hz, bas mniej dudniał. Kopułka jaką zastosowałem to Gdwk 9-80 8 ohm, powód prosty była tania. Zrotnica 12 db, kopułka podłączona przez zwrotnice o podziale 4,5 kHz, znalezioną w jakimś starym artykule o zwrotnicach do tego właśnie głosnika. Niskotonowy-zwrotnica wyliczona według wzorów dla podziału około 3,5 kHz, dlaczego nie 4,5 kHz? Dlatego, że Arn188 ma rezonans od 3,5 kHz, największy przy ponad 5kHz. Dlatego ta zwrotnica powinna nieco likwidować ten rezonans. Schemat zwrotnicy przedstawiam poniżej. Kolumnę wykończyłem niestety tylko obkleiną, dlatego że nie mam dostępu do forniru ale dośc nieźle wyglądają nawet z tą obkleiną. Zanim obkleiłem je dobrze je wyszpachlowałem. Jak by ktoś maił podobną konstrukcję i zmierzoną dokładniej zwrotnice to proszę o kontakt spx7@wp.pl lub pisać na forum.
    Załączone pliki

bardzo ładna, kolorystyka w stylu tannoy m2 . jedna uwaga: nie "obkleina" tylko "okleina".

Skomentuj

mi sie w ogóle podoba oklejenie :] uwielbiam front czarny, a boki, góra, dół - jakiś jasny (buk lub coś w takim stylu ;])

Bardzo ładnie! Mam pytanie - jak spisywał się ARN 188 w podłogówkach, bo będe robił podłogówki na nich???

Skomentuj

A co to za rezonans może mieć ten ARN powyżej 3,5kHz. Pozatym OK

Skomentuj

No ta zwrotnica dla arn to może i filtruje ale tak od 5kHz. Zwiększ cewkę do 1,5mH to dopiero zaczenie działać.

Skomentuj

Odpowiedź Dj SMS
            arn188 mialem w podlogówkach o pojemności około 35 litrów, w porównaniu do tych monitorów oczywiście niżej schodziły. Jeśli będziesz robił podłogówki to myśle że tak 25 litrów to maks. Trzeba pamiętać o wytrzymałości mocowej. Podłogówki polecał bym na dwóch arn188. Jak miałem jeden i ustawiłem je w dużym pokoju to było mało basu, niestety to tylko obudowa zamknięta. Wszystko zależy też na jakiej wysokości będą pracować.

[ Dodano: 2005-05-08, 13:47 ]
            Odpowieź Grzesio
            Chodziło mi o to że arn188 ma podbicie od 3,5 kHz, które trzeba jakoś wyeliminować.
            Może faktycznie ta wzrotnica dla 188 obcina za wysoko. Znalazłem zwrotnice ze ściągniętą charakterystyką, jak przerobię to podam elementy zwrotnicy i opinie czy poprawił się dźwięk.

Skomentuj

Tak myślałem że chodzi Tobie o to zafalowanie charakterystyki (rezonans nie jest trafnym określeniem). CO do zwrotnicy to faktycznie masz podaną cewke 0,5mH co jest za mało - w tym wypadku arn nie jest wogóle filtrowany, posłuchaj rady Yoshiego a na pewno będzie lepiej niż w tej chwili.

Skomentuj

a jak bym zastosował taką zwrotnicę znalazłem ją na czeskiej stronie http://amplion.wz.cz
                Załączone pliki

Skomentuj

Mimo iż okleina wyglądają świtnie. Myslałem nad podobnmi monitorami al eczy lepiej może zroobic na xw165????

Skomentuj

a eeeee tannoy miał na odwrót:P jasny front ,czarne boki i tak byłoby ładniej , !!!!!!!

Skomentuj

ja właśnie zapomniałem dodać: chcę robić na dwóch! :)

Skomentuj

fajnie zrobione zdjęcie...
                        apeluję do wszystkich:
                        róbcie zdjęcia swoich sprzętów tak, żeby było wszystko widać na jednym obrazku, a nie piętnaście ujęć z tej samej strony pod różnymi kątami...
                        przykład dobrego zdjęcia widać powyżej

Skomentuj

no i wychodzi cała prawda tego forum ... że najważniejszą rzeczą w kolumnach (i nie tylko) jest ich wygląd ...i dementujcie sobie ile chcecie ...i tak to widać.

Co do tych monitorów ... Przedewszystki stosując tego wysokotonowca wywaliłbym ten plastikowy krzyszyc na membramie bo on wszystko psuje. Po drugie zdecydowanie zastosowanie TVM XW165 dałoby o wiele lepszy efekt.
                          Co do zwrotnicy to ja proferuj jak najprostrze zwrotnice i wale pomiary ... tesle to miękkie głośniki i wg. mnie ładnie grają na łagodnych filtrach.
                          Wygląd jest ok. Zdecydowanie adekwatny do klasy tych monitorów. Gratuluje przedewszystkim wyboru samej idei monitora. Tak czy siak...ładnie

Skomentuj

ale ta czeska zwrotka przekombinowana.... to samo mozna uzyskać zdecydowanie prościej
                            to mój projekt zwrotki do XW+ARVka a XW i ARN188 to dokładnie to samo tylko że XW to arn 188/5/4 w innym koszu ot wszystko

Skomentuj

mozesz odrazu napisac jakie koszty konstrukcji ? :) oczywiscie domyslam sie orientacyjnie... a i jeszcze jedno jakie wymiary by wyszly w BR ?? 8l ?

Skomentuj

koszty monitorów:
                                2 x gdwk9-80 - 78zł
                                2 x arn188-03-8 - 82 zł
                                obudowa i wykończenie - 50zł
                                zwrotnica (tylko kondy) - ok.10zł
                                trzeba jeszce doliczyć
                                -cewki nawijane samemu
                                -wytłumienie (gąbka i wata)

Mnie wyszły około 220 zł za parę.

Skomentuj

Sound Wave, a jakbys tej arv-ce dorzucił rownolegle do L1 rezystor 2,2oma i kondensator 2,2u i pomierzył.Pochwaliłbys sie wynikami.
                                  Jesli masz czas i mozliwośc to wielka prośba!

Skomentuj

Czeska zwrotnica jest do bani , 3 rząd a filtracja dopiero na 5kHz. CZesi nie umieją robić zwrotnic.

Zwrota Sound Weva też nie najlepsza bo arv'ka chodzi w mocno rozjechanej fazie w stosunku do XW co widać na pomiarze ze wynikowa ch-ka jest niższa niż samego xw .

Skomentuj

dzięki yoshi za opinie czeskiej zwrotnicy, nie będe niepotrzebnie zmieniał. Spróbuje z cewką 1,5 mh (jak ją nawinę). Dać ją samą na 6dB czy z jakimś kondem żeby było 12 dB?

Skomentuj

yoshi ten wykres był przeskalowany żeby był od 0dB i troche niedokładnie mi się przeskalowały wszystkie 3 z fazą jest nieźle bo jak się podłączy odwrotnie to jest ogromna dziura w paśmie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X