Głosnik arn188-03-8 włożylem do obudowy zamkniętej o pojemności tylko 14,5 litra. Wcześniej miałem podłogówki na tym głośniku o pojemności około 35 litrów, ale nie miałem zbyt dużo miejsca w pokoju na takie skrzynki i dlatego je sprzedałem. I dlatego zrobiłem monitory. Obudowę wykonałem z płyty wiórowej o grubości 18mm, oddzielna komora dla wysokotonowca, żeby obudowa była odpowiednio szczelna. W tej obudowie qtc wynosi aż 1. Według symulacji bas schodzi do 50Hz przy -6dB. Na generatorze słychać jeszce 40 Hz. Obudowę dość mocno wytłumiłem, gąbką i watą. Przy dokładaniu coraz więcej wytłumienia głośniki grały coraz lepiej, znikało podbicie przy około 100-120Hz Hz, bas mniej dudniał. Kopułka jaką zastosowałem to Gdwk 9-80 8 ohm, powód prosty była tania. Zrotnica 12 db, kopułka podłączona przez zwrotnice o podziale 4,5 kHz, znalezioną w jakimś starym artykule o zwrotnicach do tego właśnie głosnika. Niskotonowy-zwrotnica wyliczona według wzorów dla podziału około 3,5 kHz, dlaczego nie 4,5 kHz? Dlatego, że Arn188 ma rezonans od 3,5 kHz, największy przy ponad 5kHz. Dlatego ta zwrotnica powinna nieco likwidować ten rezonans. Schemat zwrotnicy przedstawiam poniżej. Kolumnę wykończyłem niestety tylko obkleiną, dlatego że nie mam dostępu do forniru ale dośc nieźle wyglądają nawet z tą obkleiną. Zanim obkleiłem je dobrze je wyszpachlowałem. Jak by ktoś maił podobną konstrukcję i zmierzoną dokładniej zwrotnice to proszę o kontakt spx7@wp.pl lub pisać na forum.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
monitory na arn188-03-8 i gdwk9-80
Collapse
X
-
Odpowiedź Dj SMS
arn188 mialem w podlogówkach o pojemności około 35 litrów, w porównaniu do tych monitorów oczywiście niżej schodziły. Jeśli będziesz robił podłogówki to myśle że tak 25 litrów to maks. Trzeba pamiętać o wytrzymałości mocowej. Podłogówki polecał bym na dwóch arn188. Jak miałem jeden i ustawiłem je w dużym pokoju to było mało basu, niestety to tylko obudowa zamknięta. Wszystko zależy też na jakiej wysokości będą pracować.
[ Dodano: 2005-05-08, 13:47 ]
Odpowieź Grzesio
Chodziło mi o to że arn188 ma podbicie od 3,5 kHz, które trzeba jakoś wyeliminować.
Może faktycznie ta wzrotnica dla 188 obcina za wysoko. Znalazłem zwrotnice ze ściągniętą charakterystyką, jak przerobię to podam elementy zwrotnicy i opinie czy poprawił się dźwięk.
Skomentuj
-
a jak bym zastosował taką zwrotnicę znalazłem ją na czeskiej stronie http://amplion.wz.cz
Skomentuj
-
no i wychodzi cała prawda tego forum ... że najważniejszą rzeczą w kolumnach (i nie tylko) jest ich wygląd ...i dementujcie sobie ile chcecie ...i tak to widać.
Co do tych monitorów ... Przedewszystki stosując tego wysokotonowca wywaliłbym ten plastikowy krzyszyc na membramie bo on wszystko psuje. Po drugie zdecydowanie zastosowanie TVM XW165 dałoby o wiele lepszy efekt.
Co do zwrotnicy to ja proferuj jak najprostrze zwrotnice i wale pomiary ... tesle to miękkie głośniki i wg. mnie ładnie grają na łagodnych filtrach.
Wygląd jest ok. Zdecydowanie adekwatny do klasy tych monitorów. Gratuluje przedewszystkim wyboru samej idei monitora. Tak czy siak...ładnie
Skomentuj
Skomentuj