Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

polaczenie szeregowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Piotrze jak widać niema lodzi nieomylnych :) ja przyznaje się do błędu z powierzchnią membrany :)
    bimber
    2 głośniki +3dB
    4głośniki +6dB
    8głośników +9dB
    16głośników +12dB
    przy więszej ilości odległo śćmiędzy głośnikami rośnie na tyle że niemozliwe staje się spełnienie warunku o długośći fali :)
    ps doskonałym przykładem zastosowania tego zjawiska jest ustawianie tub na koncertach ich wyloty łączą się tworząc jak by jeden wielki głośnik o doskonałych parametrach nieosiągalnych w przypadu obodow bass reflex czy nawet pojedynczej tuby. najleprzy stosunek tak zwanej gęstości mocy spałnia tuba na 4 głośnikach 18cali i mocy pojedynczego woofera 1kW. więcej głośników staje się zupełnie niepraktyczne (wogóle nieda się przewieść) większa mocgłośnika drastycznie podniosła by jego cene i nałozyła na konstruktorów bardzo duze wymagania co do odprowadzania ciepła (ostatecznie większość mocy dostarczanej do głośnika wydziela się na cewce w postaci ciepła a 4kW to juz niezły kaloryfer :)

Skomentuj

Witam,
      Tak, to prawda. Powiedzmy, ideałów nie ma, lecz cały czas w zróżnicowany sposób zbiegamy do tej przysłowiowej jedynki. Z tą powierzchnią membrany, to też taka dziurka w całości. Wybieramy świadomie pewne uproszczenie/a. Z upływem czasu jesteśmy coraz bardziej dokładni, drobiazgowi. Poprawiamy osiągane parametry, zmiejszamy wartości tolerancji, choć zmiany są nie tylko mniejsze ale i trudniejsze do uzyskania. Coraz milej, jest słuchać lepszej jakości dowolnego brzmienia dzwięku/ów.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

czytałem artykuł o połączeniach głośników szeregowym i równoległym, połączenia te różniąc sie w sumie tylko tym ze impedencja układu jest inna, mam pytania czy jeśli łacze 4 głośniki 4 ohmowe (dokładnie te same) to czy bedzie różnica jeśli zrobie np dwa szeregi i potem równolegle albo dwa równolegle i szereg jest jakaś róznica

Skomentuj

Czaruję...
        X