Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr dolnoprzepustowy regulowany<pytanie>

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr dolnoprzepustowy regulowany<pytanie>

http://diyaudio.pl/articles.php?id=1...803133a4624e13

tutaj jest opisany taki filtr. ma regulacje od 20-100Hz a mnie interesuje tak 50-150...170Hz. znalazł by sie ktos kto by takie filtr zaprojektował?

Może to Ci pomoże.

[ Dodano: 2005-05-18, 18:42 ]
    Hm. chciałem podpiąć obrazek do postu, ale nie wyszło.
    Na:
    www.elektroda.pl
    w dziale Audio jest projekt aktywnej kolumny 3 way. Ściągnij sobie są tam w gif'ie proste wzory do obliczania takich filtrów.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ten filtr wcale nie ma regulacji odciecia w zakresie 20-100Hz. To wielka pomylka projektanta! O ile dobrze pamietam to zakres regulacji wynosci ok 40-100Hz. Najlepiej jak zmienisz rezystory 6.8k na 4.7k a kondensatory dasz tylko dwa 470n i 220n. Bo kupic 180nF to trzeba beczke soli zjesc -to nastepna porazka projektanta.

Skomentuj

Na elektrodzie jest i wiecej innych schematow prostszych i skomplikowanszych.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          Bo kupic 180nF to trzeba beczke soli zjesc
          Nie jest aż tak tragicznie. Dostałem taki kond w pierwszym sklepie do którego wszedłem :)

BTW czy temat nie powinien znaleźć się w dziale Elektronika ?

Skomentuj

No widzisz a u mnie zaopatrzeniowiec od kilku mies. nie moze kupic 180n i 12n.

Skomentuj

180n?? tam zawsze się dawało kombinację 2 kondensatorów. Niejestem pewiem, ale one chyba wogule nie występują jako podstawowe pojemności kondów.

Skomentuj

Jest 180n ale trudno kupic. Niestety projektant filtra dal taki wynalazek i polaczyl go z 220nF co mu dalo rowno 400nF w drugiej galezi dal 2x100nF. Bez sensu od razu mogl dac 220n i 470n byloby w zasadzie to samo a roznice w czestotliwosc odciecia skompensowalby rezystancja.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                  Na elektrodzie jest i wiecej innych schematow prostszych i skomplikowanszych.
                  Zgadza się poza tym WinISD liczy takie filtry - no cóż odkryłem to dopiero wczoraj :]

Skomentuj

WinISD liczy filtry regulowane ? Ciekawostka...

Skomentuj

Nie regulowane, ale przy odrobinie wyobraźni można sobie wykombinować regulowany.

Skomentuj

Raczej wiedzy niż wyobraźni.

Skomentuj

OK, w sumie masz racje.
                          Ale konfrontując schematy z WinISD z tym co podrzucił yety w pierwszym poście to może i wyobraźnia wystarczy :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X