Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dipole, może propozycje?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dipole, może propozycje?

Witam ponownie.
    Z uwagi na coraz większą popularność formatu 7.1 myślę o wykonaniu do takiej konfiguracji głośników dipolowych. Założeniem jest zrobienie ich na głośnikach współdrożnych trzynastkach (najłatwiej o jakieś samochodowe), ale pasujących brzmieniowo do Tonsili najlepiej w granicach ok. 200 zł komplet (czyli dwa). Narazie rzuciło mi się z poszukiwań Lanzar VX520, Tonsil S1163 (wprawdzie 16-stka, ale...CCC), Mac Audio Mobil 130 (minus to wysoka efektywność - 90 dB, co przy dwóch da 93 dB!!!) oraz Visaton FR13 (cena :-( ). Może jednak ktoś zwróci moją uwagę na inne przetworniki.
    Pozdrawiam.

Osobiscie zrobiulbym nie na wspolosiowych, ale widzialem ladne w katalogu Intertechnika (cena niestety adekwatna do jakosci)
    Obecnie pracuje nad wysokotonowcem promieniujacym dookolnie, ale problemy sa w dobraniu filtrowania i efektywnosci (fazowe znieksztalcenia itd.).

Skomentuj

Myślę o coaksjalnych z uwagi na koszt i wielkość. Można by poprostu zdublować monitory na ARN 150, ale odpada brzmieniowo, zostaje Tonsil jakaś 13-ka, ta znów droga (120 zł albo i drożej) a na górę pozostaje jedynie Vifa (ok. 240 zł.). jedna kolumna może zamknęła by się w 420 zł. a potrzeba ich cztery, więc mamy 1700 złociszy...Chciałbym w 1000 zł. się wyrobić.

Skomentuj

O ile mi wiadomo to tylko boczne satelity powinny mieć konfigurację dipolową.

http://www.sm.kinotechnika.pl/thx_ultra_2.htm

Skomentuj

Artoos, ceny samochodowych glosnikow tonsila podawane sa za pare (2 sztuki), wiec 120zl oznacza ze za jeden glosnik zaplacisz 60zł.

Skomentuj

Te dipole w kolumnach bocznych to byl standard Dolby Pro Logic teraz wszystki sie zmienilo i juz jest to nie aktualne. Wiec nie ma sensu robic takich kolumn.
            Dipole mialy pomoc w tworzeniu strefy dzwieku z tylu sluhacza bo system DPL miual tylko jednen kanal tylko choc w postaci dwoch glosnikow. Teraz pomiewaz kanalow tylnych jest nawet piec to powinny byc one zwyklymi glosnikami.

Skomentuj

Z tegc co udało mi się do tej pory przeczytać w necie (nawet gdzieś to ładnie rozmalowane było), to Irku był standard THX, ale właśnie standarty 7.1 potrzebują właśnie takich głośników, no teraz to już nic nie wiem, ale mówcie, mówcie...

Skomentuj

Standard THX SurroundEX zakłada użycie głośników dipolowych tylnich i bocznych (pole rozproszone), ale mogą to też być głośnki o promieniowaniu bezpośrednim (pole punktowe). Wszystko zależy od słuchacza jaki system wybierze.
                Ja na razie mam głośniki o promieniowaniu bezpośrednim, ale z czasem mam zamiar przesiąść się na dipole.

Jeśli masz zamiar robić głośniki efektowe pojawia sie kolejna możliwość eksperymentów. Kąt dogięcia ścianek z przetwornikami. Spotkałem się z przetwornikami umieszczonymi na przeciwległych ściankach oraz umieszczonymi pod kątem wzglądem siebie i kąt ten ma różną wartość (od bardzo małych do dużych wartości).

BTW. Zerknij na JBL Synthesis

Skomentuj

Dipole są wynalazkiem THX. Ich zadaniem jest generowanie pola rozproszonego jakie w normalnym kinie uzyskiwane jest przez szereg głośników efektowych.
                  THX Surround EX to technologia używana do dekodowania ścieżek dźwiękowych Dolby Digital Surround EX. Satelity boczne w tym systemie mają konfigurację dipolową. Tylne natomiast są tradycyjne i zasilane są tym samym sygnałem.

Na tej stronie jest wszystko dokładnie opisane.
                  http://www.sm.kinotechnika.pl/

Różni producenci stosują własne pomysły na konfigurację głośników (dipole, bipole, omnipole, układy z przełączaną charakterystyką). Ale wszystko sprowadza się do tego żeby zasymulować pole dźwiękowe generowane w normalnym kinie przez głośniki efektowe czy to za pomocą wymyślnych konfiguracji głośników czy też procesorów sygnałowych DSP.

Wszystko to dotyczy oczywiście kina domowego. Jeżeli budujesz kolumny do słuchania muzyki w standardzie DTS, AC3 to pomyśl raczej o tradycyjnej konfiguracji.

Skomentuj

Dzięki Pany. Chyba pójdę na kompromis i dam tylko boczne na dipolach, ale co z głośnikami? Chyba nadal będę sie upierał przy koaksjalnych...

Skomentuj

Czaruję...
                    X